Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bătrânețea și roadele sale: tema Zilei Bunicilor și Bătrânilor

de Benedetta Capelli

"Ei aduc roade și la bătrânețe" (Ps 92,15). Tema celei de-a doua Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor, programată duminică, 24 iulie 2022, a fost aleasă de papa și comunicată de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață. O temă care oglindește gândirea Papei Francisc despre bătrânețe, înțeleasă nu ca "un moment pentru a trage vâslele în barcă", ci o cale de parcurs, "o vocație" de urmat "pentru a umple golul nerecunoștinței" care înconjoară bătrânețea.

"Tema - se citește într-un comunicat al dicasterului - vrea să sublinieze cum bunicii și bătrânii sunt o valoare și un dar atât pentru societate, cât și pentru comunitățile ecleziale". O invitație de a le recunoaște un rol activ în timp ce adesea bunicii și bătrânii sunt ținuți la margini de familie și de societate, fețele lor devin emblema culturii rebutului pe care papa ne invită s-o contrastăm. "Experiența lor de viață și de credință poate contribui, de fapt, la edificare de societăți conștiente de propriile rădăcini și capabile să viseze un viitor mai solidar".

Invitând la promovarea de inițiative, Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață remarcă invitația "de a da ascultare înțelepciunii anilor" care se revelează deosebit se semnificativă în contextul drumului sinodal pe care Biserica l-a întreprins. Un drum care nu exclude pe nimeni, ci creează, în schimb, punți de construit cu visele, cu împărtășirea, cu ascultarea.

"O teologie a bătrâneții" este una din urgențele indicate de Vittorio Scelzo, de la Oficiul pentru pastorația bătrânilor din Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, care subliniază cât de urgent este să ne ocupăm de singurătatea bătrânilor pentru regândirea unei lumi mai umane.

Tema următoarei Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor este mult în linie cu gândirea papei și cu invitația sa de a redescoperi înțelepciunea bunicilor într-o optică de schimb între generații...

Suntem recunoscători Sfântului Părinte pentru că a voit această Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor care începe să devină o tradiție. Sperăm ca această celebrare a Zilei Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor în fiecare an să ajute să-i punem în centrul pastorației noastre, al atenției noastre, al gândirii noastre pe bunici și pe bătrâni. Este ceva ce este necesar. Papa insistă mult asupra înțelepciunii și are dreptate, mă gândesc că de multe ori când se vorbește despre dialog inter-generațional pare că este o intenție bună, ceva frumos, vreo întâlnire de făcut în parohie este în schimb ceva profund, papa a definit-o o provocare pentru cultura noastră. Trebuie ascultată înțelepciunea bătrânilor, mă gândesc la un lucru foarte concret: în aceste zile se vorbește mult despre război în Europa, dacă noi am avea atenția de a asculta lecția de înțelepciune care provine de la bătrâni am înțelege oroarea și ce înseamnă războiul în Europa. Dialogul dintre generații înseamnă a înțelege și lecția care vine din trăirea bătrânilor.

Papa s-a oprit de mai multe ori asupra schimbului inter-generațional și asupra faptului că tinerii sunt chemați să realizeze visele bătrânilor. Și în comunicatul vostru se subliniază această capacitate de a visa un viitor mai solidar...

Exact. Un mare vis al bunicilor noștri a fost pacea în Europa și acesta este lucrul pe care noi suntem chemați să-l realizăm. Când se vorbește despre vise, despre dialog uneori se crede că este ceva intimist, visele sunt ceva mare și un viitor mai solidar este marele vis al păcii care a marcat generațiile care ne-au precedat. Este o necesitate a nu-l arunca în vânt și prin urmare pentru tineri înseamnă a prelua ștafeta.

Cum trebuie inserată această întâlnire a celei de-a doua Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor în drumul sinodal?

Drumul sinodal este făcut din ascultare, poate fi o ocazie pentru a începe să ne gândim la bătrânețe. Papa vorbește despre bătrânețe, acesta este un termen care se tinde să nu se utilizeze ca și cum ar fi referit la o boală contagioasă. Trebuie să se dea naștere unei gândiri creștine despre bătrânețe, astăzi noi ne aflăm în fața unei urgențe pentru că, se vede în atâtea părți ale lumii, există un mare număr de bătrâni așa cum n-au existat vreodată înainte, dar nu există o teologie a bătrâneții. Este important a înțelege ce înseamnă a îmbătrâni, ce înseamnă bătrânii în societatea noastră, ce loc să le dăm, care este locul lor în Biserică. Sinodul este o ocazie pentru a maturiza această gândire.

Ca dicaster veți pune la dispoziție instrumente pastorale pentru a organiza cât mai bine ziua. Sunt deja prevăzute inițiative pe care vreți să le prezentați?

Suntem într-o fază de pregătire și de dialog pentru că am observat că anul trecut, în realizarea primei Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor, a fost o mare mobilizare a Bisericilor locale, parohiilor, diecezelor. Suntem într-o fază de ascultare pentru a înțelege ce a fost făcut, care sunt ideile care se pot repropune. Am vrea să pregătim instrumente, nu pornind de la birourile noastre, ci pornind de la munca acelora care au trăit această zi. Cu siguranță în centru va fi întâlnirea dintre tineri și bătrâni, anul trecut am invitat să fie vizitați bătrânii singuri, eventual ducând o floare. Există o urgență care este aceea a singurătății, mă gândesc la istoria teribilă a lui Marinella, acea femeie din Como găsită decedată acasă după peste 2 ani. Singurătatea bătrânilor este o urgență și primul mod de a trăi Ziua Mondială a Bunicilor și Bătrânilor este acela de a vizita un bătrân singur și a-l întreba ce mai face. Pe Marinella nimeni timp de doi ani nu s-a preocupat s-o întrebe ce mai face. Acest lucru este ceva intolerabil și ne întrebăm și cum este posibil ca într-o comunitate creștină să există persoane complet uitate. A trăi Ziua pentru bunici și bătrâni înseamnă a merge în întâmpinarea tuturor, a nu lăsa în urmă pe nimeni și a nu uita numele nimănui.

(După Vatican News, 15 februarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 880.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat