Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare Sfântului Părinte Francisc adresată E.S. Mons. Rino Fisichella pentru Jubileul 2025

Iubitului frate
Mons. Rino Fisichella
Președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări

Jubileul a reprezentat mereu în viața Bisericii un eveniment de mare relevanță spirituală, eclezială și socială. De când Bonifaciu al VIII-lea, în 1300, a instituit primul An Sfânt - cu ritm centenar, devenit apoi, după modelul biblic, la cincizeci de ani și apoi fixat la fiecare douăzeci și cinci de ani -, sfântul popor credincios al lui Dumnezeu a trăit această celebrare ca un dar special de har, caracterizat de iertarea păcatelor și, îndeosebi, de indulgență, exprimare deplină a milostivirii lui Dumnezeu. Credincioșii, adesea la sfârșitul unui pelerinaj lung, iau din comoara spirituală a Bisericii trecând prin Poarta Sfântă și venerând relicvele apostolilor Petru și Paul păstrate în bazilicile romane. Milioane și milioane de pelerini, în decursul secolelor, au ajuns la aceste locuri sfinte dând mărturie vie a credinței din totdeauna.

Marele Jubileu al anului 2000 a introdus Biserica în al treilea mileniu al istoriei sale. Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a așteptat și l-a dorit mult, în speranța că toți creștinii, depășind diviziunile istorice, să poată celebra împreună cei două mii de ani de la nașterea lui Isus Cristos Mântuitorul omenirii. Acum este aproape ținta primilor douăzeci și cinci de ani din secolul al XXI-lea și suntem chemați să punem în mișcare o pregătire care să permită poporului creștin să trăiască Anul Sfânt în toată pregnanța sa pastorală. O etapă semnificativă, în acest sens, a fost cea a Jubileului extraordinar al Milostivirii, care ne-a permis să redescoperim toată forța și duioșia iubirii milostive a Tatălui, pentru a fi la rândul nostru martorii ei.

Totuși, în ultimii ani, n-a existat o țară care să nu fi fost răscolită de epidemia neașteptată care, în afară de a ne fi făcut să atingem cu mâna drama morții în singurătatea, incertitudinea și caracterul provizoriu al existenței, a modificat modul nostru de a trăi. Fiind creștini am pătimit împreună cu toți frații și surorile aceleași suferințe și limitări. Bisericile noastre au rămas închise, precum și școlile, fabricile, birourile, magazinele și locurile dedicate timpului liber. Toți am văzut limitate unele libertăți și pandemia, în afară de durere, a provocat uneori în sufletul nostru îndoiala, frica, rătăcirea. Bărbații și femeile de știință, cu mare rapiditate, au găsit un prim remediu care permite progresiv întoarcerea la viața zilnică. Avem încredere deplină că epidemia să poată fi depășită și lumea să regăsească ritmurile sale de relații personale și de viață socială. Se va poate ajunge mai ușor la asta în măsura în care se va acționa cu solidaritate activă, în așa fel încât să nu fie neglijate populațiile mai sărace, ci să se poată împărtăși cu toți fie rezultatele științei fie medicamentele necesare.

Trebuie să ținem aprinsă făclia speranței care ne-a fost dăruită și să facem totul pentru ca fiecare să redobândească forța și certitudinea de a privi la viitor cu suflet deschis, inimă încrezătoare și minte clarvăzătoare. Următorul Jubileu va putea favoriza mult recompunerea unui climat de speranță și de încredere, ca semn al unei renașteri reînnoite a cărei urgență o simțim toți. Pentru aceasta am ales motoul Pelerini de speranță. Însă toate acestea vor fi posibile dacă vom fi capabili să recuperăm simțul de fraternitate universală, dacă nu vom închide ochii în fața dramei sărăciei care se răspândește și împiedică milioane de bărbați, femei, tineri și copii să trăiască în manieră demnă de ființe umane. Mă gândesc în special la atâția refugiați constrânși să părăsească ținuturile lor. Glasurile săracilor să fie ascultate în acest timp de pregătire pentru Jubileu care, conform poruncii biblice, restituie fiecăruia accesul la roadele pământului: "Acestea să fie pentru voi, în timpul odihnei pământului, ca hrană: pentru tine, pentru slujitorul tău, pentru slujitoarea ta, pentru cel tocmit cu ziua și pentru străinul care locuiește cu tine, pentru animalele tale, pentru animalele sălbatice din țara ta: toate roadele să fie ca hrană!" (Lev 25,6-7).

De aceea, dimensiunea spirituală a Jubileului, care invită la convertire, să se lege cu aceste aspecte fundamentale ale trăirii sociale, pentru a constitui o unitate concretă. Simțindu-ne toți pelerini pe pământul pe care ne-a pus Domnul ca să-l cultivăm și să-l păzim (cf. Gen 2,15), să nu neglijăm, de-a lungul drumului, să contemplăm frumusețea creației și să ne îngrijim de casa noastră comună. Doresc ca următorul An jubiliar să fie celebrat și trăit și cu această intenție. De fapt, un număr tot mai mare de persoane, între care mulți tineri și foarte tineri, recunosc că grija față de creație este exprimare esențială a credinței în Dumnezeu și a ascultării față de voința sa.

Încredințez dumneavoastră, confrate iubit, responsabilitatea de a găsi formele adecvate pentru ca Anul Sfânt să poată fi pregătit și celebrat cu credință intensă, speranță vie și caritate activă. Dicasterul care promovează noua evanghelizare va ști să facă din acest moment de har o etapă semnificativă pentru pastorația Bisericilor particulare, latine și orientale, care în acești ani sunt chemate să intensifice angajarea sinodală. În această perspectivă, pelerinajul spre Jubileu va putea întări și exprima drumul comun pe care Biserica este chemată să-l parcurgă pentru a fi mai mult și tot mai bine semn și instrument de unitate în armonia diversităților. Va fi important să se ajute la redescoperirea exigențelor chemării universale la participarea responsabilă, în valorizarea carismelor și slujirilor pe care Duhul Sfânt nu încetează niciodată să le ofere pentru construirea unicei Biserici. Cele patru constituții ale Conciliului al II-lea din Vatican, împreună cu magisteriul din aceste decenii, vor continua să orienteze și să conducă poporul sfânt al lui Dumnezeu, pentru ca să înainteze în misiunea de a duce tuturor vestea bucuroasă a Evangheliei.

Conform cutumei, Bula de convocare, care va fi dată la timpul potrivit, va conține indicațiile necesare pentru a celebra Jubileul din anul 2025. În acest timp de pregătire, încă de acum mă bucur să cred că se va putea dedica anul care precede evenimentul jubiliar, anul 2024, unei mari "simfonii" de rugăciune. Înainte de toate pentru a recupera dorința de a sta în prezența Domnului, a-l asculta și a-l adora. În afară de asta, rugăciune pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru multele daruri ale iubirii sale față de noi și a lăuda opera sa în creație, care îi angajează pe toți la respect și la acțiunea concretă și responsabilă pentru salvgardarea ei. Rugăciune ca glas "al unei singure inimi și al unui singur suflet" (cf. Fap 4,32), care se traduce în solidaritate și în împărtășirea pâinii de toate zilele. Rugăciune care permite fiecărui bărbat și fiecărei femei din această lume să se adreseze unicului Dumnezeu, pentru a-i exprima ceea ce este păstrat în secretul inimii. Rugăciune drept cale maestră spre sfințenie, care conduce la trăirea contemplației și în mijlocul acțiunii. Așadar, un an intens de rugăciune, în care inimile să se deschidă la primirea belșugului harului, făcând din "Tatăl nostru", rugăciunea pe care ne-a învățat-o Isus, programul de viață al fiecărui discipol al său.

Cer Fecioarei Maria să însoțească Biserica pe drumul de pregătire pentru evenimentul de har al Jubileului, și cu recunoștință vă trimit dumneavoastră și colaboratorilor binecuvântarea mea.

Roma "Sfântul Ioan din Lateran", 11 februarie 2022,
comemorarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 405.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat