Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj video pentru A II-a Zi Internațională a Fraternității Umane (4 februarie 2022)

Iubiți frați și surori!

Înainte de toate, permiteți-mi să-l salut cu afect și stimă pe marele imam Ahmed Al-Tayyeb cu care, exact cu trei ani în urmă la Abu Dhabi, am semnat Documentul despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună. În acești ani am mers ca frați având conștiința că, respectând respectivele noastre culturi și tradiții, suntem chemați să construim fraternitatea ca barieră împotriva urii, violenței și nedreptății.

Le mulțumesc tuturor celor care ne-au însoțit pe acest drum: Înălțimea Sa șeicul Mohammed bin Zayed pentru angajarea sa constantă în această direcție, Înaltul Comitet pentru Fraternitatea Umană pentru diferitele inițiative promovate în diferite părți ale lumii, și Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru că, prin rezoluția din 21 decembrie 2020, a permis să se celebreze astăzi A II-a Zi Internațională a Fraternității Umane. Și recunoștința se extinde la toate instituțiile civile și religioase care susțin această cauză nobilă.

Fraternitatea este una dintre valorile fundamentale și universale care ar trebui să fie la baza relațiilor dintre popoare, așa încât cei care suferă sau sunt dezavantajați să nu se simtă excluși și uitați, ci primiți, susținuți ca parte a unicei familii umane. Suntem frați!

Toți, împărtășind sentimentele noastre de fraternitate unii față de alții, trebuie să devenim promotori ai unei culturi de pace, care să încurajeze dezvoltare sustenabilă, toleranță, incluziune, înțelegere reciprocă și solidaritate.

Toți trăim sub același cer, independent de unde și de cum trăim, de culoarea pielii, de religie, de grup social, de sex, de vârstă, de condițiile de sănătate și de cele economice. Toți suntem diferiți și totuși toți suntem egali și această perioadă de pandemie ne-a demonstrat asta. Repet încă o dată: singuri nu ne salvăm!

Toți trăim sub același cer, și în numele lui Dumnezeu, noi, care suntem creaturile sale, trebuie să ne recunoaștem frați și surori. Fiind credincioși, apartenenți la diferite tradiții religioase, avem un rol de desfășurat. Care este acest rol? Să-i ajutăm pe frații noștri și surorile noastre să ridice privirea și rugăciunea spre cer. Să ne ridicăm ochii spre cer, pentru că acela care-l adoră pe Dumnezeu cu inimă sinceră îl iubește și pe aproapele. Fraternitatea ne induce să ne deschidem Tatălui tuturor și să vedem în celălalt un frate, o soră, să împărtășim viața, să ne susținem reciproc, să-i iubim și să-i cunoaștem pe ceilalți.

Toți trăim sub același cer. Astăzi este timpul oportun pentru a merge împreună. Să nu lăsăm pentru mâine sau pentru un viitor care nu știm dacă va fi; astăzi este timpul oportun pentru a merge împreună: credincioși și toate persoanele de bunăvoință, împreună. Este o zi propice pentru a ne da mâna, pentru a celebra unitatea noastră în diversitate - unitate nu uniformitate, unitate în diversitate -, pentru a spune comunităților și societăților în care trăim că a venit timpul fraternității. Toți împreună, pentru că este fundamental a fi solidari unul cu altul. Și pentru aceasta astăzi, repet, nu este timp de indiferență: ori suntem frați ori se prăbușește totul. Și aceasta nu este o expresie pur literară de tragedie, nu, este adevărul! Ori suntem frați, ori se prăbușește totul, vedem asta în micile războaie, în acest al treilea război mondial pe bucăți, cum se distrug popoarele, cu copiii nu au de mâncare, cum scade educația... Este o distrugere. Ori suntem frați ori se prăbușește totul.

Nu este timpul uitării. În fiecare zi trebuie să ne amintim ceea ce Dumnezeu i-a spus lui Abraham: că ridicând privirea spre stelele cerului va vedea promisiunea descendenței sale, adică pe noi (cf. Întâlnire interreligioasă la Ur, 6 martie 2021). Așadar, o promisiune care s-a realizat și în viețile noastre: aceea a unei fraternități largi și luminoase cum sunt stelele cerului!

Iubite surori și iubiți frați, iubite frate mare imam!

Parcursul fraternității este lung, este un parcurs dificil, dar este ancora de mântuire pentru omenire. În locul multelor semnale de amenințare, al timpurilor întunecate, al logicii conflictului să contrapunem semnul fraternității care, primindu-l pe celălalt și respectându-i identitatea, îl solicită la un drum comun. Nu egali, nu, frați, fiecare cu propria personalitate, cu propria singularitate.

Mulțumesc tuturor celor care lucrează având convingerea că se poate trăi în armonie și în pace, conștienți de necesitatea unei lumi mai fraterne pentru că toți suntem creaturi ale lui Dumnezeu: frați și surori.

Mulțumesc celor care se vor uni cu drumul nostru de fraternitate. Încurajez pe toți să se angajeze pentru cauza păcii și pentru a răspunde la problemele și la nevoile concrete ale celor din urmă, ale săracilor, ale celui care este lipsit de apărare. Propunerea este aceea de a merge umăr la umăr, "toți frați", pentru a fi în mod concret artizani ai păcii și ai dreptății, în armonia diferențelor și respectând identitatea fiecăruia. Surori și frați, înainte împreună pe acest drum al fraternității! Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 492.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat