Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Scrisoare adresată doamnei Jolanta Szpilarewicz, președinte al Conferinței Mondiale a Institutelor Seculare cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a constituției apostolice Provida Mater Ecclesia (2 februarie 2022)

Astăzi este a 75-a aniversare a publicării constituției apostolice Provida Mater Ecclesiae, în care predecesorul meu Pius al XII-lea recunoștea forma de mărturie care, mai ales începând din primele decenii din secolul trecut, se răspândea printre laici catolici deosebit de angajați.

După un an, la 12 martie 1948, cu motu proprio Primo feliciter, același pontif adăuga o cheie interpretativă importantă: față de Provida Mater, care le indica pur și simplu ca "institute", motu proprio adăuga că identitatea specifică a carismei voastre provine din secularitate, definită "motivație de a fi" a institutelor înseși (Primo feliciter, 5). Astfel era conferită legitimare deplină acestei forme vocaționale de consacrare în lume. Așa cum am avut ocazia să vă spun în urmă cu cinci ani, continui să cred că acel document a fost "într-un anumit sens revoluționar" (Mesaj adresat participanților la conferința italiană a Institutelor Seculare, 23 octombrie 2017).

Dragă soră, de la Provida Mater pare că au trecut peste 75 de ani, dacă privim la schimbările petrecute în Biserică și la dezvoltările atâtor mișcări ecleziale și comunități cu carisme asemănătoare cu a voastră. Acum știu că pregătiți cu mare angajare următoarea adunare, care se va ține în august și ale cărei lucrări, dacă va vrea Dumnezeu, voi veni cu plăcere să le închei. Dar aș vrea să vă mulțumesc încă de acum pentru slujirea voastră și pentru mărturia voastră. Doresc să vă invit, în special în lunile următoare, să-l invoc în mod deosebit pe Duhul Sfânt pentru ca să reînnoiască în fiecare membru al institutelor seculare forța creativă și profetică pe care a dăruit-o Bisericii înainte și după Conciliul al II-lea din Vatican.

O mare provocare se referă la raportul dintre secularitate și consacrare, aspecte pe care sunteți chemați să le țineți împreună. De fapt, din cauza consacrării voastre este ușor să vă asemănați cu călugării, dar aș vrea ca profeția voastră inițială, îndeosebi caracterul baptismal care conotează institutele seculare laicale, să vă caracterizeze. Fiți animați, dragi membri ai institutelor seculare laicale, de dorința de a trăi o "laicitate sfântă", pentru că voi sunteți o instituție laicală. Sunteți una din carismele cel mai vechi și Biserica va avea nevoie mereu de voi. Dar consacrarea voastră nu trebuie să fie confundată cu viața călugărească. Botezul constituie prima și cea mai radicală formă de consacrare.

În greaca eclezială antică, se obișnuia să fie numiți "sfinți" credincioșii botezați. Atât termenul grec hagios, cât și cel latin sanctus se referă nu atât la ceea ce este "bun" în sine, ci la "ceea ce aparține lui Dumnezeu". În acest sens vorbește Sfântul Paul despre creștinii din Corint ca hagioi, în pofida dezordinilor și certurilor lor, pentru a indica nu vreo formă umană de perfecțiune, ci apartenența la Cristos. Or, cu botezul noi îi aparținem lui. Suntem întemeiați într-o comuniune nepieritoare cu Dumnezeu și între noi. Această unire ireversibilă este rădăcina oricărei sfințenii și este și forța pentru a ne separa la rândul nostru de mondenitate. Așadar, botezul este izvorul oricărei forme de consacrare.

Pe de altă parte, voturile sunt sigiliul angajamentului vostru pentru Împărăție. Și tocmai această dăruire nedespărțită pentru Împărăție vă permite să revelați vocația originară a lumii, faptul de a fi în slujba drumului de sfințire a omului. Specificul carismei institutelor seculare vă cheamă să fiți radicali și în același timp liberi și creativi pentru a primi de la Duhul Sfânt modul cel mai oportun de a trăi mărturia creștină. Sunteți institute, dar să nu vă instituționalizați niciodată!

Secularitatea, trăsătura voastră distinctivă, indică o modalitate evanghelică precisă de a fi prezenți în Biserică și în lume: ca sămânță, drojdie. Uneori s-a folosit cuvântul "anonimi" pentru a se referi la membrii institutelor seculare. Prefer să spun că sunteți ascunși în cadrul realităților, exact ca sămânța în pământ și drojdia în aluat. Și despre o sămânță sau despre drojdie nu se poate spune că sunt anonimi. Sămânța este premisă de viață, drojdia este ingredient esențial pentru ca pâinea să fie gustoasă. Așadar, vă invit să aprofundați sensul și modul prezenței voastre în lume și să reînnoiți în consacrarea voastră frumusețea și dorința de a participa la transfigurarea realității.

Este un nou pas de făcut. La origine ați ales să "ieșiți afară din sacristii" pentru a-l duce pe Isus în lume. Astăzi mișcarea de ieșire trebuie să fie completată de o angajare de a face prezentă lumea (nu mondenitatea!) în Biserică. Multe probleme existențiale au venit cu întârziere pe birourile episcopilor și teologilor. Voi ați trăit cu anticipare numeroase schimbări. Dar experiența voastră încă n-a îmbogățit suficient Biserica. Mișcarea de profeție care vă interpelează astăzi este pasul următor după cel care v-a născut. Asta nu înseamnă a vă întoarce în sacristie, ci a fi "antene receptoare, care transmit mesaje". Cu plăcere repet asta: "sunteți ca niște antene gata să recepteze germenii de noutate ridicați de Duhului Sfânt și puteți ajuta comunitatea eclezială să asume această privire de bine și să găsească drumuri noi și curajoase pentru a ajunge la toți" (Discurs adresat conferinței italiene a Institutelor Seculare, 10 mai 2014).

În enciclica Fratelli tutti am amintit că degradarea socială și ecologică în care se află lumea de astăzi (cf. cap. I) este și consecință a unei modalități improprii de a trăi religiozitatea (cf. cap. II). Este ceea ce subliniază Domnul prin parabola bunului samaritean, în care nu denunță răutatea tâlharilor și a lumii, ci o anumită mentalitate religioasă autoreferențială și închisă, incorporală și indiferentă. Mă gândesc la voi ca la un antidot la acest lucru. Secularitatea consacrată este semn profetic care îndeamnă la revelarea cu viața mai mult decât cu vorbele a iubirii Tatălui, la arătarea ei zilnic pe drumurile lumii. Astăzi nu este atât de mult timpul discursurilor convingătoare; este mai ales timpul mărturiei pentru că, în timp ce apologia dezbină, frumusețea vieții atrage. Fiți martori care atrag!

Secularitatea consacrată este chemată să traducă în practică imaginile evanghelice ale drojdiei și sării. Fiți drojdie de adevăr, de bunătate și de frumusețe, făcând să fermenteze comuniunea cu frații și surorile care sunt lângă voi, pentru că numai cu fraternitatea se înfrânge virusul individualismului (cf. Fratelli tutti, 105). Și fiți sare care dă gust, pentru că fără gust, dorință și uimire viața rămâne insipidă și inițiativele rămân sterile. Vă va ajuta să vă amintiți de proximitatea și apropierea ca au fost așa de mult căile credibilității voastre și cum profesionalitatea v-a conferit "autoritate evanghelică" în ambientele de muncă.

Dragă soră, ați primit darul unei profeții care a "anticipat" Conciliul Vatican II, care a primit bogăția experienței voastre. Sfântul Paul al VI-lea a spus: "Sunteți o aripă înaintată a Bisericii în lume" (Discurs adresat Congresului internațional al conducătorilor institutelor seculare, 20 septembrie 1972). Vă cer astăzi să reînnoiți acest spirit de anticipare a drumului Bisericii, să fiți sentinele care privesc sus și înainte, având Cuvântul lui Dumnezeu în inimă și iubirea față de frați și surori în mâini. Sunteți în lume pentru a mărturisi că ea este iubită și binecuvântată de Dumnezeu. Sunteți consacrați pentru lume, care așteaptă mărturia voastră pentru a avea acces la o libertate care dă bucurie, care hrănește speranța, care pregătește viitorul. Pentru aceasta vă mulțumesc și din inimă vă binecuvântez, cerându-vă să continuați să vă rugați pentru mine.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 2 februarie 2022

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 312.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat