Preotul care "m-a certat"! In memoriam pr. Anton Bișoc
În luna noiembrie a anului 2000, după ce pr. Cristinel Fodor a plecat la studii la Roma, eu fiind pe atunci preot vicar la Huși "Sf. Anton", iar Sfinția Sa, paroh, la sugestia părintelui Cornel Cadar, de pioasă amintire, am preluat, pe atunci, pagina 14 din "Lumina creștinului", 15 în varianta de astăzi, supranumită "Pagina familiei". Și am început să scriu, inspirat fiind din realitatea vieții de familie, mai întâi de la Huși, apoi de la Bacău, iar mai apoi "de prin lume adunate".
La un moment dat mă aflam la Roman "Sfânta Tereza", unde pr. Anton Bișoc, pentru că de Sfinția Sa este vorba, obișnuia să vină de sărbători pentru a ajuta la spovezi.
Din vorbă în vorbă a ajuns la concluzia că eu sunt pr. Felician Tiba, cel care scria și semna articolele de la pagina 14 din "Lumina creștinului", articole dedicate vieții de familie.
M-a privit din cap până în picioare și aproape instantaneu s-a înseninat la față. Am avut impresia că urmează să mă felicite, dar s-a "întunecat" deodată și mi-a spus: "E prea puțin ce faci pentru familii! Nu o pagină trebuie pentru familii, ci o revistă întreagă! Noi din familii venim, Biserica are nevoie de familii frumoase! Ce, așa cum scrii acel articol din «Lumina creștinului», nu poți să scrii o revistă, să acoperi și alte realități din viața de familie? Eu trimit revista multor persoane din dieceză, din țară și chiar din străinătate și îmi dau seama că e atâta nevoie ca cineva să se ocupe de familii. Familiile vor mai mult! Să scrii mai mult, ai auzit?!"
Mărturisesc că la acea vreme am considerat că e suficient cât scriu pentru familii, mai ales că revista "Lumina creștinului" oferea doar o singură pagină familiei în sens strict, dar am rămas cu acel gând al părintelui Anton Bișoc: "E prea puțin ce faci pentru familii!"
Câțiva ani mai târziu, la sugestia PS Petru Gherghel, "că tot scrii Sfinția Ta acele articole dedicate familiei în «Lumina creștinului», mergi să te specializezi în Teologia căsătoriei", am ajuns la cel mai prestigios institut fondat de Sfântul Ioan Paul al II-lea, dedicat familiei: "Institutul Ioan Paul al II-lea, Studii despre Căsătorie și Familie", din Roma.
După absolvire l-am întâlnit din nou pe pr. Anton Bișoc la Rădăuți, unde pr. Iosif Răchiteanu mă invitase să predic la hram. "Ai crezut că scapi? Nu ai mai făcut nimic pentru familii", mi-a spus din nou, aproape "negru" la față, pr. Anton Bișoc. "Dragă părinte, e nevoie de mai mult, gândește-te că familia e totul. Sunt atâtea probleme în familie și noi scriem un singur articol în «Lumina creștinului». Trebuie mai mult. Mai ales că ai și studiat Teologia căsătoriei și a familiei, să scrii mai mult și să te ocupi mai mult de familii".
Anul acesta (2021) l-am vizitat pe pr. Anton Bișoc la Voivodeasa, undeva prin luna martie. Eram cu pr. Aurel Iștoc, pe atunci paroh la Rădăuți. I-a cerut să mă lase pentru câteva momente doar cu el, timp în care mi-a spus din nou: "Părinte, să nu te oprești cu familiile. Au nevoie să fie susținute. Dacă nici noi, preoții, nu le mai stăm alături, se pierd cu toții. Să nu te descurajezi..."
Cu aceste cuvinte l-am lăsat pe pr. Anton Bisoc în patul suferinței sale de la Voivodeasa, iar eu am revenit împreună cu pr. Aurel la Rădăuți. Trebuia să termin "Zilele familiei"...
Bătrân de zile și încărcat de experiență sacerdotală, pr. Anton s-a întors de curând în Casa Tatălui, de unde nu va mai trimite revista "Lumina creștinului" sau diferite publicații în lumea întreagă și nu mă va mai "certa" că fac prea puțin pentru familii, dar va susține, sunt convins, "Presa Bună" și familia, de acolo, din marea familie a Tatălui Ceresc.
Odihnește-te în pace, părinte doritor de bine pentru familii!
Pr. Felician Tiba
* * *
Gherăești: Funeraliile părintelui Anton Bișoc (29 decembrie 2021)
A trecut la Domnul pr. Anton Bișoc (27 decembrie 2021)
Gherăești: Pr. Anton Bișoc, un secol de viață împlinit (10 septembrie 2021)
"1921 - 10 septembrie - 2021: Anton Bișoc - primul preot de pe teritoriul Moldovei care împlinește un secol de viață"
lecturi: 3348.