Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"O Biserică a ascultării". A doua cateheză a episcopului Iosif Păuleț pentru timpul Adventului 2021

A doua cateheză a PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, pentru timpul Adventului 2021, prezentată joi, 9 decembrie 2021, în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, a avut tema: "O Biserică a ascultării".

Itinerarul catehetic susținut de PS Iosif Păuleț pentru timpul Adventului, care va continua și în Postul Mare, răspunde îndemnului Papei Francisc, adresat Bisericii universale, de a reflecta asupra temei "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune". Pe parcursul catehezelor va fi aprofundată această temă în dorința de a înțelege mai bine ce înseamnă "a merge împreună" ca Biserică locală în comuniune cu Biserica universală.

În scrisoarea pastorală intitulată "Părtași la viața Bisericii", PS Iosif Păuleț a evidențiat importanța de a parcurge împreună drumul credinței: "În mijlocul dificultăților cu care ne confruntăm și al provocărilor care ne ies în cale, suntem chemați să descoperim că nu suntem singuri și că doar ascultându-ne unii pe alții, trăind în comuniune și participând la aceeași misiune a Bisericii, putem merge cu adevărat împreună pe calea speranței".

Următoarea cateheză va fi joi, 16 decembrie 2021, începând cu ora 19.00 [după Sfânta Liturghie de la ora 18.00] și va fi transmisă în direct la ERCIS FM, ERCIS Media și Angelus TV.

Pr. Felix Roca

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct:

* * *

"Părtași la viața Bisericii"

Cateheza a II-a

O Biserică a ascultării

Text biblic

Mt 13,18-23

18 Așadar, ascultați parabola semănătorului! 19 Oricine ascultă cuvântul împărăției și nu-l înțelege, vine Cel Rău și răpește ceea ce a fost semănat în inima lui: acesta este ce s-a semănat de-a lungul drumului. 20 Ce a fost semănat pe loc pietros este cel care ascultă cuvântul și-l primește îndată cu bucurie, 21 dar nu are rădăcini în sine, este de scurtă durată; când vine o încercare sau o persecuție din cauza cuvântului, imediat se scandalizează. 22 Ce a fost semănat între spini este cel care ascultă cuvântul, dar grija lumii și pofta amăgitoare a bogăției înăbușă cuvântul și rămâne fără rod. 23 Iar ce a fost semănat în pământ bun este acela care ascultă cuvântul și-l înțelege. Acesta aduce rod și face care o sută, care șaizeci, care treizeci".

Cateheza episcopului

Introducere

Suntem la a doua cateheză din seria pe care am intitulat-o: "Părtași la viața Bisericii". Continuăm să reflectăm asupra temei: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune", în dorința de a înțelege mai bine ce înseamnă "a merge împreună" și cum putem, ca Biserică, să mergem cu adevărat împreună. În fiecare cateheză vom aprofunda temele indicate în Documentul pregătitor al Sinodului. Iată care sunt acestea: tovarăși de drum (temă despre care am vorbit în prima cateheză), ascultarea, luarea cuvântului, celebrarea, coresponsabili în misiune, dialogul în Biserică și în societate, raportul cu celelalte confesiuni creștine, autoritate și participare, discernământ și decizie, formarea pentru sinodalitate.

Așadar, în această cateheză vom reflecta asupra temei ascultării. Doresc să mă opresc asupra a trei puncte:

1. Ascultarea glasului lui Dumnezeu;

2. Darul unei inimi ascultătoare;

3. Arta ascultării.

Vă invit să vă deschideți inima, mintea și... urechile pentru ca împreună se primim Cuvântul lui Dumnezeu și învățătura Bisericii.

1. Ascultarea glasului lui Dumnezeu

Ascultarea glasului lui Dumnezeu este o atitudine fundamentală de credință. Nu putem instaura o legătură cu Dumnezeu, dacă nu suntem dispuși să ascultăm ceea ce el dorește să ne transmită, nu putem să descoperim adevăratul sens al vieții noastre, dacă nu ne obișnuim să ascultăm inspirațiile sale, nu putem cunoaște încotro suntem chemați să mergem, dacă nu ne lăsam călăuziți de vocea sa! Iată de ce, pentru poporul evreu aveau o relevanță atât de mare cuvintele din Cartea Deuteronomului 6,4-5:

"Ascultă, Israél! Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn. 5 Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din toată puterea ta!"

Aceste cuvinte condensau întreaga credință a poporului israelit, erau izvor de rugăciune și de studiu, deoarece indicau atitudinea fundamentală a credinciosului.

Modalitatea deosebită prin care Dumnezeu ne vorbește este cuvântul său din Sfânta Scriptură. Nu cred că este cazul să explicăm acum ce valoare are acest cuvânt al lui Dumnezeu. Însă, este oportun să ne întrebăm: cât de atenți suntem să primim acest cuvânt, ce roade aduce în viața noastră? Cristos, prin parabola semănătorului, ne pune în față tocmai această realitate a lui Dumnezeu care seamănă cuvântul său cu generozitate, chiar cu risipă. Probabil, de-a lungul vieții noastre, ne regăsim în toate tipurile de teren indicate de Evanghelie. Însă, suntem chemați să primim cuvântul lui Dumnezeu în pământul cel bun al celui care ascultă și înțelege. Această ascultare și înțelegere se realizează în umilință, dând întâietate lui Dumnezeu și nu voinței noastre, și în rugăciune, care devine tăcere, meditare și dialog cu Dumnezeu.

Cât de important este să conștientizăm că în Liturgia cuvântului de la fiecare Sfântă Liturghie, este însuși Dumnezeu cel care ne vorbește! El are un cuvânt special pentru fiecare dintre noi! Ca popor al lui Dumnezeu ascultăm aceleași cuvinte, însă ele lucrează diferit în inima fiecăruia dintre noi, deoarece cuvântul lui Dumnezeu este viu și actual!

Câtă forță găsim în cuvântul lui Dumnezeu pe care îl putem citi și medita în mod personal! Să dezvoltăm această bună obișnuință de a lua în mâna Biblia și de a intra în dialog cu Dumnezeu! Avem atâtea formate ale Bibliei tipărite, atâtea posibilități oferite de mijloacele moderne... Să facem ca sămânța cuvântului lui Dumnezeu să aducă roade multe în viața noastră!

O altă modalitate prin care Dumnezeu ne poate vorbi este prin intermediul inspirațiilor Duhului Sfânt, ce este revărsat în viața fiecăruia dintre noi. Ori de câte ori dăm ascultare unei inspirații divine, inima ni se dilată și devine capabilă să primească mai mult. Iată de ce Biserica insistă în această perioadă să ne reamintească faptul că parcursul sinodal înseamnă a asculta inspirațiile Duhului Sfânt care se pot manifesta în viața fiecărei persoane

Mai este o formă de ascultare, pe care aș numi-o ascultare față de situațiile vieții noastre. În sensul că Dumnezeu ne vorbește prin persoane și prin evenimente. În lumina credinței suntem chemați să descoperim mesajul lui Dumnezeu chiar și în acele situații care par să ne fie potrivnice.

2. Darul unei inimi ascultătoare

Docilitatea la glasul lui Dumnezeu plăsmuiește în noi o inimă ascultătoare. Este impresionat faptul că dintre toate darurile pe care regele Solomon le putea cere de la Dumnezeu a ales acesta:

"Dă-i slujitorului tău o inimă ascultătoare, ca să-l judece pe poporul tău, discernând între bine și rău!" (1Rg, 3,9).

O inimă ascultătoare este aceea care a înțeles cât de mult se îmbogățește și cât de mult bine poate face atunci când este atentă la glasul lui Dumnezeu și la glasul aproapelui. Papa Francisc evidențiază acest lucru în Exortația apostolică Evangelii gaudium, (nr. 171):

"Avem nevoie să exersăm arta de a asculta, care este mai mult decât a auzi. Primul lucru, în comunicarea cu altul, este capacitatea inimii care face posibilă apropierea, fără de care nu există o adevărată întâlnire spirituală. Ascultarea ne ajută să găsim gestul și cuvântul potrivit care ne mobilizează din condiția liniștită de spectatori. Numai pornind de la această ascultare respectuoasă și capabilă să compătimească se pot găsi căile pentru o creștere autentică, se poate trezi dorința idealului creștin, neliniștea de a răspunde pe deplin iubirii lui Dumnezeu și dorința aprinsă de a dezvolta cât mai bine ceea ce Dumnezeu a semănat în propria viață."

Să îndrăznim să îi cerem lui Dumnezeu și noi darul unei inimi ascultătoare! Spun "să îndrăznim" pentru că disponibilitatea de a asculta poate schimba radical viața noastră.

3. Arta ascultării

Ne este evident tuturor că trăim într-un context în care toată lumea are ceva spus, pe toate canalele, și prea puțini ascultă. Se strigă atât de mult, sub diferite forme, sub impulsul amăgirii că mesajul propagat cu forța decibelilor sau a diferitelor mijloace (televiziune, radio, internet etc.) este și ascultat. Nu putem ascunde că în multe situații se strigă în felul acesta și în Biserică. Iată de ce, acest sinod în curs urmărește să creeze ocazii de ascultare și de împărtășire pentru a plăsmui tot mai mult o Biserică a ascultării. Este îndemnul exprimat de Papa Francisc în Omilia la Liturghia de deschidere a Sinodului, 10 octombrie 2021:

"Să ne întrebăm, cu sinceritate, în acest itinerar sinodal: cum suntem cu ascultarea? Cum merge «auzul» inimii noastre? Permitem persoanelor să se exprime, să meargă în credință chiar dacă au parcursuri de viață dificile, să contribuie la viața comunității fără a fi împiedicate, refuzate sau judecate? A face Sinod înseamnă a fi pe aceeași cale a Cuvântului făcut om: înseamnă a merge pe urmele sale, ascultând Cuvântul său împreună cu cuvintele celorlalți. Înseamnă a descoperi cu uimire că Duhul Sfânt suflă în mod surprinzător, pentru a sugera parcursuri și limbaje noi. Este un exercițiu lent, probabil obositor, pentru a învăța să ne ascultăm reciproc - episcopi, preoți, călugări și laici, toți, toți cei botezați - evitând răspunsuri artificiale și superficiale..."

Pentru a înțelege valoarea ascultării, doresc să vă încredințez cuvintele lui Dietrich Bonhoeffer, un pastor evanghelic luteran, un teolog profund, cu deschidere ecumenică, opozant al nazismului, executat tocmai din această cauză. El spunea:

"Prima slujire pe care o datorăm aproapelui nostru este să îl ascultăm. Așa cum iubirea față de Dumnezeu începe cu ascultarea Cuvântului său, tot așa începutul iubirii pentru fratele nostru constă în a învăța să-l ascultăm. Din iubire, Dumnezeu nu numai că ne dă Cuvântul Său, dar își pleacă și urechea. În egală măsură, este lucrarea lui Dumnezeu dacă suntem capabili să-l ascultăm pe fratele nostru. Creștinii, și mai ales predicatorii, cred adesea că trebuie să «ofere» întotdeauna ceva celuilalt atunci când sunt cu el și consideră că aceasta este singura lor sarcină. Ei uită că a asculta poate fi o slujire mult mai mare decât a vorbi. Mulți oameni caută o ureche care să îi asculte, dar nu o găsesc printre creștini, pentru că ei vorbesc și atunci când ar trebui să asculte... Cine nu știe să asculte îndelung și cu răbdare va vorbi fără să atingă cu adevărat cealaltă persoană și, în cele din urmă, nici măcar nu o va mai observa. Cine crede că timpul său este prea prețios pentru a fi irosit ascultându-l pe aproapele, nu va avea niciodată cu adevărat timp pentru Dumnezeu și pentru fratele său, ci întotdeauna numai pentru sine, pentru propriile cuvinte și propriile planuri."

Esența experienței sinodale este ascultarea lui Dumnezeu prin ascultarea reciprocă, inspirați de Cuvântul lui Dumnezeu. Ne ascultăm unii pe alții pentru a auzi mai bine glasul Duhului Sfânt vorbind în lumea noastră de astăzi.

Arta ascultării înseamnă și disponibilitate de a primi opiniile diferite. Să acceptăm că Dumnezeu vorbește adesea prin glasul celor pe care îi putem ușor exclude, alunga sau desconsidera. Trebuie să facem un efort special pentru a-i asculta pe cei pe care am putea fi tentați să-i considerăm neimportanți și pe cei care ne pun în situația de a lua în considerare noi puncte de vedere care ne pot schimba modul de gândire. Aceasta este arta ascultării!

La final, vă încredințez câteva îndemnuri:

- A fost publicat ghidul pentru grupul sinodal parohial. Faceți în așa fel încât întâlnirile sinodale din propriile parohii să fie experiențe de ascultare!

- Creați oportunități ca membrii comunității să se poată exprima cu libertate în ceea ce privește viața comunității!

- Luați în considerare și puneți în practică toate părerile care contribuie la bunul mers al comunității!

Iată și câteva întrebări care pot fi de ajutor în reflecția noastră în ceea ce privește capacitatea de a asculta:

- Cât de mult suntem dispuși să facem liniște în interiorul nostru pentru a-l asculta pe Dumnezeu și pe aproapele?

- Care sunt situațiile de viață prin care Dumnezeu ne-a vorbit sau continuă să ne vorbească?

- Cum reușim să dialogăm cu acele persoane care au opinii diferite de ale noastre?

* * *

Mai multe informații despre Sinodul 2021-2023 în secțiunea specială: www.ercis.ro/sinod.


 

lecturi: 545.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat