Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ghid pentru grupul sinodal parohial, în faza diecezană a Sinodului Episcopilor

Într-o scrisoare adresată preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor laici, Preasfințitul Iosif Păuleț îndeamnă ca în fiecare comunitate parohială să se constituie un grup sinodal parohial (sau chiar mai multe), care să parcurgă temele indicate pentru parcursul sinodal și să trăiască o autentică experiență de sinodalitate spre binele întregului popor al lui Dumnezeu.

În acest sens, a fost publicat Ghidul pentru grupul sinodal parohial. Acesta oferă sugestii în privința componenței grupului sinodal parohial, a modului de desfășurare a întâlnirilor sinodale și a timpului în care acestea să aibă loc.

Ghidul poate fi descărcat în format docx și pdf.

Timpul Adventului este timpul potrivit pentru a începe drumul sinodal ce va continua în diferite etape, așa cum este indicat și în calendarul întâlnirilor sinodale parohiale prezent în același ghid.

Pr. Felix Roca

* * *

PS Iosif Păuleț: Sinodul Episcopilor - Faza diecezană a procesului sinodal

Cucernici părinți,
Iubiți frați și surori,

Sfântul Părinte Papa Francisc îndemnă cu insistență întreaga Biserică să trăiască în profunzime parcursul sinodal cu tema: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune".

Dieceza de Iași dorește să răspundă acestui îndemn și să parcurgă drumul sinodal, astfel încât să se reînnoiască în lumina Cuvântului lui Dumnezeu și sub acțiunea Duhului Sfânt. În acest sens, în scrisoarea pastorală "Părtași la viața Bisericii", am insistat asupra importanței tematicii propuse de Sfântul Părinte și i-am îndemnat pe toți membrii Bisericii noastre locale "să mergem împreună", aprofundând "sensul apartenenței noastre la marea familie a lui Dumnezeu, relațiile de comuniune care există între toți cei botezați și responsabilitatea care ne revine fiecăruia de a participa la binele Bisericii pe care o formăm împreună".

Inițiativele de reflecție, de ascultare și de celebrarea vor îmbogăți drumul nostru împreună. Într-un prim pas încredințăm un ghid pentru constituirea și munca grupului sinodal parohial. Timpul Adventului este timpul potrivit pentru a începe drumul sinodal ce va continua în diferite etape, așa cum este indicat și în calendarul întâlnirilor sinodale parohiale prezent în același ghid.

Îndemn ca în fiecare comunitate parohială să se constituie un grup sinodal parohial (sau chiar mai multe), care să parcurgă temele indicate și să trăiască o autentică experiență de sinodalitate spre binele întregului popor al lui Dumnezeu. Vom putea învăța din aceste experiențe ce ne poate ajuta ca Biserică să trăim comuniunea, să realizăm participarea și să ne deschidem tot mai mult spre misiune.

Vă încurajez pe toți să vă implicați în mod activ în parcursul sinodal și să vă deschideți cu încredere acțiunii Duhului Sfânt, care nu încetează să ne inspire și să ne călăuzească pașii pe calea adevărului.

Iași, 7 decembrie 2021

Cu dragoste frățească,

† Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Mai multe informații despre Sinodul 2021-2023 în secțiunea specială: www.ercis.ro/sinod.


 

lecturi: 881.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat