Fericitul Anton Durcovici - 70 de ani de la nașterea pentru cer
Se știe: martirii, toți, merg în rai; direct!
Anul acesta, 2021, când aniversăm 70 de ani de la nașterea sa pentru cer (10 decembrie), Anton Durcovici, fericitul episcop, martir și învățător al Bisericii locale de Iași, vrea să ne aducă aminte câteva lucruri privitoare la religia creștină.
Înainte de toate, episcopul martir ne poartă cu mintea prin deceniile întunecate din secolul trecut, în care poporul român a suferit pentru credința în Cristos. Timp de aproape jumătate de secol creștinismul a deranjat ateismul regimului comunist. Astăzi, după mai bine de 30 de ani de la evenimentele din 1989, orice român se întreabă: "De ce?". Oare de ce au fost închiși toți episcopii catolici, greco și romano-catolici? Oare de ce s-a trezit omul - ființă firavă și finită - să lupte contra lui Cristos - Atotputernicul? Oare de ce oameni "cu patru clase" și-au impus punctul de vedere și ideologia ateistă? Oare de ce? Oare de ce?
Răscolind filele istoriei, putem încerca să dăm un răspuns la această teribilă întrebare... Răspunsul este format dintr-o multiplă întrebare: Oare de ce a fost nevoie de moartea lui Isus pe cruce? Oare de ce numeroși creștini din primele trei secole, dar și mulți urmași ai lui Cristos din toate timpurile și din toate colțurile lumii, au ales să moară pentru credință? Oare de ce? Oare de ce?
În decursul secolelor, foarte mulți oameni au murit pentru propriile idei. Martirii, de asemenea, și-au dat viața pentru ideile lor... doar că aceste idei nu erau simple teorii, ci o persoană, și nu una oarecare, ci Isus Cristos.
Fericitul Anton Durcovici nu a fost un bigot, și nici ignorant sau neștiutor de carte... A fost un prieten al lui Isus, un fiu al Bisericii locale de Iași, o mlădiță austriacă altoită pe trunchiul fertil al Bisericii Catolice din România.
Am încercat deseori, fără a fi reușit vreodată, să mă așez în locul său... orfan de tată, străin în Iași, Ploiești, București, Roma, Jilava, Sighet, "Cimitirul Orașului", unde își doarme somnul de veci etc. Străin și totuși acasă, pentru că el oriunde era acasă, alături de El. Se simțea acasă oriunde s-ar fi aflat. Durcovici este mai mult decât un exemplu... este copia fidelă a lui Isus, care nu a pregetat să-și dea viața pentru prietenii săi. Noi, dacă-i călcăm pe urme, suntem prietenii Lui, dar și ai episcopului martir, declarat fericit în 2014, în capitala Moldovei.
Deși a fost episcop de Iași numai un an și două luni, Fericitul Anton Durcovici a rămas în amintirile și sufletele catolicilor din Moldova un autentic păstor și învățător: nu s-a dat înapoi în a accepta numirea de episcop de Iași; nu a precupețit niciun efort în a-l predica pe Cristos, pregătindu-i pe catolici pentru persecuția iminentă; nu s-a ascuns în momentul pericolului; nu s-a sustras terorii; nu a divulgat secrete bisericești și nici personale; nu și-a urât torționarii; nu a răspuns răului cu rău; nu s-a lepădat de Biserică și nici de Sfântul Scaun; nu a făcut niciun compromis de ordin dogmatic sau moral. A spus doar atât: "Nu sunt de acord!" cu ideologia comunistă; cu îngrădirea libertății; cu desființarea școlilor catolice; cu arestarea episcopilor, preoților, măicuțelor și laicilor; cu persecuția împotriva creștinilor etc.
Făcând o paralelă între trăirea mea creștină și cea a Fericitului Anton Durcovici nu pot decât să-mi bat pieptul - ca la Mărturisesc de la Sfânta Liturghie, în numele urmașilor săi, recunoscând epigonismul actual generalizat, cerându-i mijlocirea și ajutorul în fața Tronului dumnezeiesc.
Fericite Anton Durcovici, roagă-te pentru noi!
Pr. Fabian Doboș,
vicepostulator
* * *
Din arhiva ercis.ro:
Secțiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam)
Episcopul Anton Durcovici a fost beatificat la Iași (17 mai 2014)
lecturi: 852.