Opera Don Guanella: Iubim oamenii nevoiași nu cu cuvinte goale
În ajunul Zilei Mondiale a Săracilor, am organizat o conferință sâmbătă, 13 noiembrie 2021, în care am explicat acest fapt, "Iubim oamenii nevoiași nu cu cuvinte goale", aducând în conștiința oamenilor această realitate. În această conferință am explicat cum noi, cu activitatea noastră, redobândim demnitatea omului.
Noi credem că ei sunt doar săraci, dar, dacă stăm și interacționăm cu ei, vom afla niște povești de viață foarte frumoase, însă în același timp și foarte triste. Dacă am fi în locul lor, cum ne-am simți, să fim dați la o parte, să fim văzuți mereu cu ochi urâți, nu este vina lor că au ajuns în această situație, ci, mai degrabă, nu au posibilități.
Tocmai din acest motiv noi, Congregația Opera Don Guanella din Romania, am realizat acest proiect. Cineva trebuie să îi facă să se simtă iubiți și noi prin activitățile noastre îi ajutăm, dându-le de mâncare și făcând diferite activități și excursii cu ei. Sunt momente care ajută la apropierea noastră cu ei și cu Dumnezeu, ei nu au pe nimeni și sunt foarte deprimați, de aceea îi ajutăm făcându-i să zâmbească, zâmbetele lor sunt tărie pentru noi, ei când zâmbesc ne fac un mare cadou mai ales pentru noi, dar și pentru Dumnezeu care e sigur că fiii lui sunt în mâini bune și că sunt fericiți.
"Pe săraci îi aveți totdeauna cu voi!" Putem să ne obișnuim cu prezența constantă a săracilor, în așa măsură încât să devenim indiferenți față de ei. Trebuie însă să redescoperim frumusețea împărtășirii bunurilor, fără a delega această misiune pe seama altora. Suntem frați și surori, și fiecăruia îi este cerut să trăiască, dincolo de credință și speranță, virtutea carității. Nu este suficientă o pomană sau o faptă de milostenie. Explică foarte bine Papa Francisc: "Se știe că un gest de binefacere presupune un binefăcător și unul care beneficiază, în timp ce împărtășirea generează frățietate. Pomana este ocazională; împărtășirea, în schimb durează".
Noi, familia Sfântului Alois Guanella, "iubim oamenii nevoiași nu cu cuvinte goale", să ne măsurăm în schimb cu fapte concrete. Iar faptele concrete sunt o adevărată întâlnire cu cei săraci, împărtășirea care devine un stil de viață, sărăcia ca atitudine a inimii care decurge din rugăciunea autentică. Și apoi lupta împotriva nedreptății sociale, mizeriei morale, inegalității și indiferenței. Am organizat momente de rugăciune, conferințe împotriva covidului, asistență medicală zilnică, duș și haine curate. Cel mai interesant este spațiul pentru ascultare. Ascultându-i, atingem trupul lui Cristos în trupurile săracilor. Papa Francisc afirmă: "Prezența lor printre noi este constantă, dar nu trebuie să ducă la un obicei care devine indiferență, ci mai degrabă să implice o împărtășire a vieții care nu permite delegații. Săracii nu sunt oameni «externi» comunității, ci frați și surori cu care să împărtășească suferința, să le atenueze disconfortul și marginalizarea, pentru ca demnitatea pierdută să le fie restabilită și incluziunea socială necesară". Sub conducerea papei, noi, guanellianii din România, cu proiectul "Duș mobil", redăm zi de zi demnitatea pierdută și asigurăm incluziunea socială.
Robert Blaj
seminarist Opera Don Guanella
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
13 noiembrie: Opera Don Guanella: Iubim oamenii nevoiași nu cu cuvinte goale
* * *
Din arhiva ercis.ro:
Iași: Lansarea proiectului "Duș social" pentru persoanele fără adăpost
Iași: Înființarea serviciului "Duș social" pentru persoanele fără adăpost
lecturi: 567.