Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (1 noiembrie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi îi celebrăm pe Toți Sfinții și în liturgie răsună mesajul "programatic" al lui Isus, adică Fericirile (cf. Mt 5,1-12a). Ele ne arată drumul care conduce la împărăția lui Dumnezeu și la fericire: drumul umilinței, al compasiunii, al blândeții, al dreptății și al păcii. A fi sfinți înseamnă a merge pe acest drum. Să ne oprim acum asupra a două aspecte ale acestui stil de viață. Două aspecte care sunt tocmai ale acestui stil de viață de sfințenie: bucuria și profeția.

Bucuria. Isus începe cu termenul "Fericiți" (Mt 5,3). Este vestea principală, cea a unei fericiri nemaiauzite. Fericirea, sfințenia nu este un program de viață făcut numai din eforturi și renunțări, ci este înainte de toate descoperirea bucuroasă că suntem fii iubiți de Dumnezeu. Și acest lucru te umple de bucurie. Nu este o cucerire umană, este un dar pe care-l primim: suntem sfinți pentru că Dumnezeu, care este Sfântul, vine să locuiască în viața noastră. El este cel care ne dă nouă sfințenia. Pentru aceasta suntem fericiți! Așadar, bucuria creștinului nu este emoția unei clipe sau un simplu optimism uman, ci certitudinea de a putea înfrunta orice situație sub privirea iubitoare a lui Dumnezeu, cu curajul și forța care provin de la el. Sfinții, chiar și în multe încercări, au trăit această bucurie și au mărturisit-o. Fără bucurie, credința devine un exercițiu riguros și oprimant și riscă să se îmbolnăvească de tristețe. Să luăm acest cuvânt: îmbolnăvirea de tristețe. Un părinte al deșertului spunea că tristețea este "un vierme al inimii", care corodează viața (cf. Evagrie Ponticul, Cele opt duhuri ale răutății, XI). Să ne întrebăm cu privire la asta: suntem creștini bucuroși? Eu, sunt un creștin bucuros sau nu sunt un creștin bucuros? Răspândim bucurie sau suntem persoane stinse, triste, cu față de înmormântare? Să ne amintim că nu există sfințenie fără bucurie!

Al doilea aspect: profeția. Fericirile sunt adresate săracilor, celor mâhniți, celor înfometați de dreptate. Este un mesaj împotriva curentului. De fapt, lumea spune că pentru a avea fericirea trebuie să fii bogat, puternic, mereu tânăr și puternic, să te bucuri de faimă și de succes. Isus răstoarnă aceste criterii și dă o veste profetică - și aceasta este dimensiunea profetică a sfințeniei -: adevărata plinătate de viață se obține urmându-l pe Isus, practicând cuvântul său. Și asta înseamnă o altă sărăcie, adică a fi săraci înăuntru, a ne goli de noi înșine pentru a face spațiu lui Dumnezeu. Cel care se crede bogat, învingător și sigur, întemeiază totul pe sine însuși și se închide față de Dumnezeu și față de frați, în timp ce acela care știe că este sărac și că nu-și este suficient sieși rămâne deschis față de Dumnezeu și față de aproapele. Și găsește bucuria. Așadar, Fericirile sunt profeția unei noi omeniri, a unui nou mod de a trăi: a deveni mici și a ne încredința lui Dumnezeu, în loc de a ne evidenția asupra celorlalți; a fi blânzi, în loc de a încerca să ne impunem; a practica milostivirea, în loc de a ne gândi numai la noi înșine; a ne angaja pentru dreptate și pace, în loc de a alimenta, și prin complicitate, nedreptăți și inegalități. Sfințenia înseamnă a primi și a pune în practică această profeție care revoluționează lumea, cu ajutorul lui Dumnezeu. Așadar putem să ne întrebăm: eu mărturisesc profeția lui Isus? Exprim spiritul profetic pe care l-am primit la Botez? Sau mă adaptez la comoditățile vieții și la lenea mea, crezând că totul merge bine dacă îmi merge mie bine? Duc în lume noutatea bucuroasă a profeției lui Isus sau obișnuitele plângeri pentru ceea ce nu merge? Întrebări care ne vor face bine să ni le punem.

Sfânta Fecioară să ne dăruiască ceva din sufletul său, acel suflet fericit care l-a preamărit cu bucurie pe Domnul, care "dă jos de pe tron pe cei puternici și îi înalță pe cei smeriți" (cf. Lc 1,52).

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut din inimă pe voi toți, romani și pelerini. Un salut special adresez participanților la Crosul sfinților, organizat de Fundația "Don Bosco în lume". Este important să se promoveze valoarea educativă a sportului. Mulțumesc și pentru inițiativa voastră în favoarea copiilor din Columbia.

Mâine dimineață voi merge la Cimitirul Militar Francez din Roma: va fi ocazia de a mă ruga pentru toți răposații, îndeosebi pentru victimele războiului și violenței. Vizitând acest cimitir, mă unesc spiritual cu aceia care în aceste zile merg să se roage la mormintele celor dragi, în orice parte a lumii.

Urez tuturor o sărbătoare frumoasă a Sfinților, în compania spirituală a tuturor sfinților. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 560.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat