Papa Francisc și Biden, 75 de minute de colocviu despre climă, Covid, migranți și libertate de conștiință
de Salvatore Cernuzio
La ora 11.59, limuzina cu insigna președintelui Statelor Unite s-a oprit sub intrarea de la Palatul Apostolic, în Curtea "Sfântul Damasus", unde era arborat steagul american. Președintele Joe Biden, venit în timpul nopții în Italia pentru a participa la G20 din Roma, a ajuns în Vatican pentru audiența cu Papa Francisc. Este prima întâlnire în rolul de președinte, în trecut Biden l-a salutat deja pe papa de trei ori.
De-a lungul convoiului prezidențial, plecat din Villa Taverna, reședință a președintelui la Roma, era compus din peste cincizeci de mașini, printre blindate și suv. Deschis de o escortă de zece motociclete și de mașinile Poliției de Stat italiene, în timp ce un elicopter survola zona de sus, a parcurs Via della Conciliazione urmând traseul marcat anterior de forțele de ordine. După întâlnirea din Vatican, Biden era așteptat la Quirinale pentru întâlnirea cu președintele italian Sergio Mattarella și premierul Mario Draghi.
Biden a așteptat câteva secunde în mașină: la ultimul sunet al clopotului la ora 12.00 a fost deschisă ușa automobilului de unde a coborât împreună cu soția Jill, în haină albastru închis și cu un mic văl negru pe cap. Ambii au fost primiți de regentul Casei Pontificale, Monseniorul Leonardo Sapienza. "Mii de mulțumiri, este frumos că ne-am întors", a spus șeful de la Casa Albă, glumind și cu câțiva domni ai Sanctității Sale, prezenți pentru primirea oficială.
Președintele - al doilea președinte catolic după John Fitzgerald Kennedy - a fost însoțit în Sala del Tronetto, unde a avut loc primul salut cu papa. După aceea, Papa Francisc a mers cu președintele Biden în Biblioteca Apostolică la ora 12.10, unde, unul în fața celuilalt la birou, au început colocviul rezervat, încheiat puțin după ora 13.25. Așadar, un dialog de circa 75 de minute, probabil cel mai lung până astăzi între un papă și un președinte SUA, cu mult mai lung decât cel petrecut în 2014 la întâlnirea privată cu fostul președinte Barack Obama, care a durat 50 de minute.
"În decursul colocviilor cordiale - informează o scurtă notă a Sălii de Presă vaticane - s-au oprit asupra angajării comune în protejarea și în îngrijirea planetei, asupra situației sanitare și a luptei împotriva pandemiei de Covid-19, precum și asupra temei refugiaților și a asistenței date migranților. Nu s-a evitat să se facă referință și la tutelarea drepturilor umane, inclusiv dreptul la libertatea religioasă și de conștiință". În sfârșit, continuă nota, "colocviile au permis un schimb de vederi cu privire la unele probleme care țin de actualitatea internațională, și în cadrul iminentei întâlniri a G20 la Roma, și de promovarea păcii în lume prin negocierea politică".
Un comunicat de la White House, difuzat la puțin timp după plecarea lui Biden din Vatican, informează că președintele SUA "i-a mulțumit Sanctității Sale pentru sprijinul său dat săracilor și celui care suferă datorită foamei, războiului și persecuției din lume". Biden "a lăudat strădania Papei Francisc în combaterea crizei climatice, precum și angajarea sa în a garanta sfârșitul pandemiei pentru toți, prin împărtășirea vaccinurilor și o reluare economică globală egală".
Audiența s-a încheiat cu tradiționalul schimb de daruri și cu salutul dat delegației, compusă din zece membri, între care secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate de la Casa Albă, Jake Sullivan. După aceea, Biden l-a întâlnit pe cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, și pe secretarul pentru raporturile cu statele, Monseniorul Paul Richard Gallagher.
Papa i-a dăruit președintelui SUA o pictură pe o mică formă de ceramică reprezentând un pelerin pe malul Tibrului care indică Bazilica "Sfântul Petru". În afară de asta câteva documente, aceleași înmânate cu câteva ore înainte președintelui sud-coreean Moon: Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii 2021 cu semnătura sa; Documentul despre Fraternitatea Umană semnat la Abu Dhabi cu marele imam de Al-Azhar; volumul despre Statio Orbis publicat de LEV care cuprinde cele mai frumoase fotografii ale rugăciunii pontifului la 27 martie 2020, în miezul pandemiei.
Biden la rândul său a dăruit un ornat țesut la mână cu cusături de flori și fructe. El este din anul 1930, când a fost comandat cunoscutului croitor Gamarelli și a fost folosită de atunci în Statele Unite de iezuiți. Ornatul provine din arhiva istorică de la Holy Trinity Catholic Church, biserică importantă din Washington care a desfășurat un rol semnificativ în susținerea cauzelor desegregării și ale drepturilor civile începând din 1787. Contextual, Casa Albă a asigurat că se va îngriji de o donație de haine de iarnă organizațiilor de caritate, în numele Papei Francisc, pentru a-i mulțumi pentru această întâlnire, cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor, la 14 noiembrie.
Biden, după cum afirmă mass-media americane, i-ar fi dăruit papei și o monedă militară a statului Delaware, unitatea în care a activat fiul Beau, răpus în 2015 de o tumoare la creier. Un eveniment dramatic pentru care Papa Francisc a exprimat deja în acea vreme apropierea sa, întâlnindu-l pe aeroportul din Philadelphia unde era în vizită pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor, o parte din familia Biden pentru a oferi propriile condoleanțe și pentru a se ruga împreună.
Așa cum s-a spus, audiența de astăzi este al patrulea contact direct între Papa Francisc și Joe Biden. Primul a avut loc la Liturghia inaugurală a pontificatului la 19 martie 2013; după aceea, cei doi s-au întâlnit după doi ani, în 2015, în timpul vizitei Papei Francisc în Statele Unite, mai întâi la Casa Albă și la Congres, după aceea la Philadelphia pentru Întâlnirea Familiilor amintită mai sus. În 2016, a treia întâlnire la 29 aprilie în Vatican, unde Biden participa la Întâlnirea mondială dedicată medicinii regenerative. La asta se adaugă telefonul dat de pontif, în noiembrie 2020, nou-alesului președinte al Statelor Unite pentru felicitări. Staff-ul lui Biden a difuzat că președintele îi mulțumea pontifului și exprima apreciere "față de acțiunea Sanctității Sale în promovarea păcii, reconcilierii și a legăturilor comune ale omenirii în toată lumea". Nota prezenta și "dorința" șefului de stat "de a lucra împreună pe baza valorilor comune" în recunoașterea "demnității și egalității întregului neam omenesc, îngrijirea persoanelor aflate la margini și a săracilor, lupta împotriva schimbării climatice și primirea și integrarea migranților și refugiaților în toate comunitățile".
Din 1919 până astăzi șase papi au primit un președinte SUA în Vatican: Benedict al XV-lea, Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea și Francisc. Ultimii trei pontifi au întâlnit, oficial, și un lider american în teritoriu nord-american.
(După Vatican News, 29 octombrie 2021)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 760.