Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj audio adresat ascultătorilor "BBC Radio - Thought for the Day" cu ocazia COP26 (29 octombrie 2021)

Dragi ascultători ai BBC, bună ziua!

Schimbarea climatică și pandemia de Covid-19 scot în evidență vulnerabilitatea radicală a tuturor și a toate și ridică numeroase îndoieli și perplexități cu privire la sistemele noastre economice și la modalitățile de organizare a societăților noastre.

Siguranțele noastre s-au prăbușit, apetitul nostru de putere și mania noastră de control se dezagregă.

Ne-am descoperit slabi și plini de frici, cufundați într-o serie de "crize": sanitare, ambientale, alimentare, economice, sociale, umanitare, etice. Crize transversale, puternic interconectate și vestitoare a unei "furtuni perfecte", capabile să frângă "legăturile" care învăluie societatea noastră în cadrul darului prețios al Creației.

Fiecare criză cere viziune, capacitate de planificare și rapiditate de executare, regândind viitorul casei noastre comune și al proiectului nostru comun.

Aceste crize ne pun în fața unor alegeri radicale care nu sunt ușoare. De fapt, fiecare moment de dificultate cuprinde și oportunități, care nu pot fi irosite.

Pot să fie înfruntate făcând să prevaleze atitudini de izolare, protecționism, exploatare; sau pot să reprezinte o adevărată ocazie de transformare, un adevărat punct de convertire, nu numai în sens spiritual.

Această ultimă cale este sigura care conduce spre un orizont "luminos" și poate să fie urmată numai printr-o reînnoită coresponsabilitate mondială, o nouă solidaritate întemeiată pe dreptate, pe împărtășirea unui destin comun și pe conștiința unității familiei umane, proiect al lui Dumnezeu pentru lume.

Este vorba de o provocare de civilizație în favoarea binelui comun și a unei schimbări de perspectivă, în minte și în privire, care trebuie să pună în centrul fiecărei acțiuni a noastre demnitatea tuturor ființelor umane de astăzi și de mâine.

Lecția cea mai importantă pe care ne-o transmit aceste crize este că e necesar să construim împreună, pentru că nu există granițe, bariere, ziduri politice, în care se ne putem ascunde. Și știm asta: dintr-o criză nu ieșim singuri.

În urmă cu câteva zile, la 4 octombrie, eram împreună cu lideri religioși și oameni de știință pentru a semna un Apel comun care să cheme la acțiuni mai responsabile și coerente atât noi înșine, cât și guvernanții noștri. Cu acea ocazie, m-a impresionat mărturia unuia dintre oamenii de știință care a spus: "Nepoțica mea, abia născută, în 50 de ani va trebui să locuiască într-o lume nelocuibilă dacă lucrurile sunt așa".

Nu putem permite asta!

Este fundamentală angajarea fiecăruia spre acea schimbare a direcției așa de urgentă; angajare care trebuie alimentată și de propria credință și spiritualitate. În Apelul comun am amintit de necesitatea de a ne strădui responsabil în favoarea "culturii îngrijirii" casei noastre comune, precum și a noastră înșine, încercând să extirpăm "semințele conflictelor: aviditate, indiferență, ignoranță, frică, nedreptate, nesiguranță și violență".

Omenirea n-a avut niciodată atâtea mijloace pentru a ajunge la acest obiectiv câte are astăzi. Decidenții politici care vor lua parte la COP26 din Glasgow sunt chemați urgent să ofere răspunsuri eficace la criza ecologică în care trăim și, în acest mod, speranță concretă pentru generațiile viitoare. Însă noi toți - este bine să repetăm asta, oricine și oriunde am fi - putem avea un rol în modificarea răspunsului nostru colectiv la amenințarea fără precedent a schimbării climatice și a degradării casei noastre comune.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 317.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat