Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinod: Semnificația temei

Papa Paul al VI-a a instituit Sinodul Episcopilor, în anul 1965, ca un organism care să colaboreze cu Sfântul Părinte în ceea ce privește aspecte de maximă importanță ale Bisericii, în vederea evanghelizării, adică a vestirii lui Isus Cristos. De-a lungul timpului au fost diferite teme care au stat în centrul reflecțiilor Sinodului Episcopilor. În timpurile recente au fost aprofundate teme precum noua evanghelizare, familia și tinerii. Un parcurs sinodal se încheie cu Adunarea Generală a Sinodului Episcopilor ce are loc la Roma.

Tema următoarei Adunări Generale a Sinodului Episcopilor

Următoarea Adunare Generală a Sinodului Episcopilor va avea loc în octombrie 2023 cu tema: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune". Așadar, următorul parcurs sinodal are ca temă tocmai aspectul sinodalității. Nu putem să nu remarcăm că drumul sinodal se desfășoară în cadrul unui context istoric marcat de schimbări epocale ale societății și de o tranziție crucială în viața Bisericii, pe care nu le putem ignora.

Scopul Sinodului

Obiectivul actualului proces sinodal este de a oferi o oportunitate pentru întregul popor al lui Dumnezeu de a discerne împreună calea prin care să devină o Biserică mai sinodală și, astfel, să răspundă chemării lui Dumnezeu. Misiunea Bisericii cere ca întregul popor al lui Dumnezeu să meargă împreună, fiecare membru având un rol important, în unire unii cu ceilalți. Biserica este chemată să înainteze în comuniune și să își îndeplinească misiunea comună prin participarea fiecăruia dintre membrii ei. Astfel, sinodalitatea reprezintă calea prin care Biserica poate fi reînnoită prin acțiunea Duhului Sfânt, ascultând împreună ceea ce Dumnezeu are de spus poporului său.

Cuvintele cheie ale Sinodului

Cele trei dimensiuni ale temei sunt comuniunea, participarea și misiunea. Aceste trei dimensiuni sunt profund legate între ele. Ele sunt pilonii vitali ai unei Biserici sinodale. Nu există o ierarhie între ele. Mai degrabă, fiecare le îmbogățește și le orientează pe celelalte două.

"Comuniunea și misiunea riscă să rămână termeni un pic abstracți dacă nu se cultivă o practică eclezială care să exprime concretețea sinodalității în fiecare pas al drumului și al acțiunii, promovând implicarea reală a tuturor și a fiecăruia. Aș vrea să spun că a celebra un Sinod este mereu frumos și important, dar este cu adevărat rodnic dacă devine expresie vie a faptului de a fi Biserică, a unei acțiuni caracterizate de o participare adevărată", spune Papa Francisc.

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 819.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat