Vatican: Conferință de presă de prezentare a Zilei Mondiale a Misiunilor 2021 (21 octombrie 2021)
Joi, 21 octombrie 2021, a avut loc în transmisie directă streaming din Sala de Presă a Sfântului Scaun conferința de presă de prezentare a Zilei Mondiale a Misiunilor care se celebrează duminică, 24 octombrie 2021, despre tema "Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit" (Fap 4,20).
Au intervenit la conferința de presă: cardinalul Luis Antonio G. Tagle, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor; ES Mons. Giampietro Dal Toso, președinte al Operelor Misionare Pontificale (OMP) și secretar adjunct al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor; sora Alessandra Dalpozzo, maică generală a Slujitoarelor Franciscane ale Mariei.
Erau prezenți în sală, la dispoziția presei pentru interviuri, și secretarii celor patru Opere Misionare Pontificale: sora Roberta Tremarelli, AMSS, secretar general al Operei Pontificale a Copilăriei Misionare (în limba italiană); părintele Tadeusz Jan Nowak, OMI, secretar general al Operei Pontificale a Răspândirii Credinței (în limba engleză, italiană și poloneză); părintele Guy Bognon, PSS, secretar general al Operei Pontificale a Sfântului Apostol Petru (în limba franceză); părintele Dinh Anh Nhue Nguyen, OFMConv., secretar general al Uniunii Misionare Pontificale (în limba italiană, engleză, rusă și vietnameză).
Publicăm în continuare intervenția ES Mons. Giampietro Dal Toso:
Intervenția ES Mons. Giampietro Dal Toso
Bună ziua tuturor,
Vă mulțumesc pentru prezența voastră și pentru atenția cu care mă urmăriți. Intervenția mea ar vrea să lărgească privirea dincolo de această zi misionară mondială spre anul 2022, an în care vom celebra diferite aniversări legate de lumea misionară: 400 de ani ai congregației, 200 de ani de la întemeierea primei opere misionare, Opera pentru Răspândirea Credinței, 100 de ani de la ridicarea a trei opere ale noastre la rangul de pontificale. În acel mare context vom celebra la Lyon la 22 mai beatificarea lui Pauline Jaricot, fondatoarea primei opere.
Am pregătit o scurtă schiță a acestui personaj extraordinar care v-a fost încredințată. Din multele elemente pe care mi-ar plăcea să le evidențiez, aș vrea din partea mea să prezint trei aspecte care fac modernă această tânără lyoneză, decedată în 1862.
a. Este vorba de o femeie tânără. Se vorbește pe larg în aceste perioade despre promovarea femeii în Biserică. O privire la istorie ne spune că femeia a avut incidență enormă în viața Bisericii și acesta este unul din acele exemple care demonstrează cum o inspirație reală găsește spațiu în Biserică, probabil tocmai pentru că vine de la o femeie. Să nu uităm că în același secol al XIX-lea a existat o enormă înflorire de institute călugărești feminine care se dedicau școlilor, orfelinatelor, catehezei, misiunii, spitalelor; în acest caz avem de-a face cu o femeie care n-a intrat niciodată în convent.
b. Pauline a fost o mare misionară. Mi se parte important de afirmat că cheia de înțelegere pentru a înțelege această femeie a fost neliniștea sa misionară. Opera pentru Răspândirea Credinței, și mai înainte cercurile sale de rugăciune pentru misiune, Rozariul viu, tentativa sa de a construi o fabrică ideală pentru a veni în întâmpinarea nevoilor spirituale și a promova demnitatea muncitorilor din acea epocă, totul a fost făcut pentru a evangheliza ambientul francez și pentru a susține misiunea într-o perioadă de descreștinare puternică după Revoluția franceză. Sintetic eu cred că se poate spune că voia să implice în misiune în ținuturi îndepărtate pentru a evangheliza în ținuturile apropiate.
c. Pentru a folosi ceea ce a spus ea însăși, Pauline este o sămânță din care s-a născut un mare copac. Nu este excepțională numai prin sfințenia vieții, ci prin măreția roadelor operei sale. A pornit o adevărată mișcare spirituală misionară grație Operei Răspândirii Credinței, care a avut o răspândire imediată și capilară, pentru că a construit și pe un sistem simplu, dar genial: grupuri de 10 persoane, care după aceea se adunau în 100 și apoi mii cu un responsabil la fiecare nivel. Nici măcar după un an opera a fost recunoscută de Pius al VII-lea și în 1825 regele Franței o lua sub protecția sa cu un dar de 4000 de franci. Dacă în 1822 aduna 22.915 franci, în 1838 erau deja 1.343.000 și după doi ani 2,5 milioane, din care 45% adunați din afara Franței. Dacă Buletinul Operei în 1825 vindea 10.000 de exemplare, în 1830 erau deja 40.000, fără a număra traducerile. La Pauline s-a adresat Mons. Forbin-Janson pentru a aplica acest model proaspetei Opere a Copilăriei Misionare. Pot spune fără ezitări că aportul operelor, care a avut origine din această intuiție, a fost esențial pentru istoria misiunilor în secolul al XIX-lea și al XX-lea, pentru că a implicat baza credincioșilor catolici și i-a sensibilizat la misiune. Însă aceasta nu este numai istorie, dacă vă gândiți că în anul curent Opera Răspândirii Credinței a susținut cu o contribuție pentru cheltuielile curente 893 de circumscripții ecleziastice din teritorii de misiune și a investit peste 10 milioane de euro pentru formarea de cateheți, în timp ce Opera Sfântului Apostol Petru a finanțat formarea a 76.541 de seminariști în 746 de seminarii. Și această actualitate se arată și în faptul că în 2000 s-a născut o nouă asociație publică de credincioși în Dieceza de Caserta, care se inspiră din carisma lui Pauline Jaricot. O tânără de 23 de ani a pus în mișcare ceva ce nici măcar ea nu și-ar fi imaginat și de care Biserica a beneficiat și continuă să beneficieze. Și sora Alessandra Dalpozzo, care va vorbi după mine, va ilustra unul din aceste mii de proiecte de evanghelizare.
Aș vrea să închei că toate acestea au fost posibile și pentru sprijinirea papilor, care în mod obișnuit au promovat carisma Operelor Misionare Pontificale. Tot așa și Papa Francisc cu mesajul din acest an. Deja în 2016, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a Zilei Misionare Mondiale, Papa Francisc scria: "De aceea consider oportun să amintesc indicațiile înțelepte ale predecesorilor mei, care au dispus ca acestei opere să fie destinate toate ofertele pe care fiecare dieceză, parohie, comunitate călugărească, asociație și mișcare eclezială, din orice parte a lumii, pot să le adune pentru a ajuta comunitățile creștine care au nevoie de ajutoare și pentru a da forță vestirii evangheliei până la marginile pământului. Și astăzi să nu ne sustragem de la acest gest de comuniune eclezială misionară".
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 462.