Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Demnitatea pacientului este mai presus de boală și profit

Papa Francisc a primit în audiență o delegație de la Spitalul Universitar Campus Bio-Medico din Roma și a lăudat activitatea acestuia și abordarea creștină a asistenței medicale.

de Robin Gomes

Papa Francisc i-a îndemnat luni [18 octombrie 2021] pe lucrătorii catolici din domeniul sănătății să fie deschiși și extrovertiți pentru a mărturisi în acțiune că nu există vieți care să nu fie demne de a fi date deoparte și care să nu fie pradă exigențelor profitului. "Fiecare unitate sanitară, mai ales cele de inspirație creștină, ar trebui să fie un loc în care se practică grija față de persoană și unde se poate spune: «Aici nu vezi doar medici și pacienți, ci persoane care se întâmpină și se ajută reciproc: aici poți experimenta terapia demnității umane»". Papa a făcut această remarcă în fața unei delegații de la Spitalul Universitar Campus Bio-Medico din Roma.

Înființată în 1993, instituția catolică a fost inspirată de Fericitul Alvaro del Portillo, un episcop spaniol din prelatura Opus Dei. Papa a remarcat că Fericitul del Portillo i-a încurajat să pună pacientul înaintea bolii, ceea ce, a spus el, este esențial în orice domeniu al medicinei și este fundamental pentru un tratament cu adevărat complet și uman.

Știință și cercetare

Papa Francisc a subliniat, de asemenea, importanța științei și a cercetării în medicină, afirmând că "îngrijirea fără știință este zadarnică, la fel cum știința fără îngrijire este sterilă". Știința și cercetarea împreună, a spus el, fac din medicină o artă, care implică atât capul, cât și inima, combinând cunoașterea și compasiunea, profesionalismul și mila, competența și empatia.

El a mulțumit delegației Spitalului Universitar Campus Bio-Medico pentru că a favorizat o dezvoltare umană a cercetării. El a deplâns tentația de a obține profituri de pe urma nevoilor bolnavilor și ale persoanelor în vârstă în domeniul sănătății - nevoi care evoluează în mod constant cu noi boli și inconveniente.

El a lăudat Campusul pentru că îi ajută pe cei care nu au mijloacele financiare pentru a face față cheltuielilor universitare. El a menționat, de asemenea, eforturile sale, cum ar fi Centrul Covid, Camera de Urgență și Centrul de Îngrijire.

În rețea

Sfântul Părinte a subliniat că toate aceste eforturi trebuie făcute împreună, spunând că pandemia a subliniat importanța conectării, colaborării și abordării împreună a problemelor comune. Asistența medicală catolică are nevoie în special de crearea de rețele. "Caritatea necesită un dar: cunoștințele trebuie împărtășite, competența trebuie împărtășită, știința trebuie împărtășită", a spus el.

Abordarea cauzelor profunde

Oferirea exclusivă a științei și a produselor sale, a avertizat el, va rămâne doar un plasture capabil să astupe răul, dar nu va ajuta la vindecarea lui în profunzime. Acest lucru este valabil, de exemplu, în cazul vaccinurilor, a spus el, adăugând că este urgent să ajutăm țările care au mai puțin, dar acest lucru trebuie făcut cu planuri de perspectivă și nu ar trebui să fie motivat doar de graba națiunilor bogate de a fi mai sigure. "Remediile trebuie să fie distribuite cu demnitate, nu ca o pomană jalnică".

Papa Francisc a concluzionat, încurajând Spitalul Universitar Campus Bio-Medico să continue pe această cale și să fie deschis la inspirațiile și surprizele Duhului Sfânt în întâlnirea cu situațiile care necesită apropiere și compasiune.

(După Vatican News, 18 octombrie 2021)

Traducere de Ovidiu Bișog

* * *

Roman, Bacău și Iași: Celebrări pentru lucrătorii sanitari

Opus Dei: Campusul Bio-Medico: sănătate și asistență medicală la Roma (link extern)


 

lecturi: 585.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat