Pildești: Începutul anului Scout 2021-2022
Fără întrerupere, realitățile naturale se leagă unele de altele: se epuizează un an calendaristic și începe un altul; se termină un an liturgic și apare timpul Adventului care marchează un nou început... Și așa se întâmplă în mișcarea noastră. Cercetășia nu face o excepție.
Am încheiat anul Scout 2020-2021 cu proiectele cercetășești de vară, cum au fost campusurile pentru toate ramurile din Centrul "Adormirea Maicii Domnului" Pildești (lupișori, temerari, exploratori), în locațiile: Gioseni, Pârâul Rece din Brașov și Piatra Singuratică din masivul Hășmaș.
Luni, 4 octombrie 2021, am dat startul noului an cercetășesc. În trei momente diferite am trăit bucuria de a-l cinsti pe Sfântul Francisc de Assisi, pe care îl putem considera al doilea patron al cercetășiei catolice. Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești, care a fost prezidată de pr. Gabriel Cocianga, noul vicar din Parohia Pildești. După procesiunea de intrare a primit distincția noastră: o eșarfa cu culoarea alb și roșu din mâinile lui Denis Sescu, liderul centrului. Părintele a amintit la predică că există un punct comun între scoutist și Francisc de Assisi. Iar acel punct este făptura cea nouă. Ambele vor să prezinte ceva nou, vor să scoată în evidență ceea ce e mai bun în om. A subliniat, de asemenea, că cine reușește să adopte modelul Sfântului Francisc sau al unui scoutist, nu mai simte nevoia unei noi schimbări pentru că devine o făptură nouă care durează în drumul spre veșnicie.
Al doilea moment a avut loc după Sfânta Liturghie, când 13 exploratori au reprezentat o scenetă despre viața și vocația Sfintei Clara de Assisi. Actorii principali au fost exploratorii Loredana Dumea și Cosmin Mărtinaș, care au jucat rolurile de Sfânta Clara și, respectiv, Sfântul Francisc. Ansamblul artistic a fost coordonat de Ramona Iștoc, lider la ramura exploratorilor. Peste o sută de mâini ale celor mici și ale celor mari au aplaudat cu entuziasm piesa prezentată cu mare succes de către tinerii exploratori.
Momentele de jocuri în aer liber și vizionarea unui film apropiat de vârstă spectatorilor au încheiat ceremonia de început a noului an cercetășesc pe care vrem să-l trăim cu curaj și bucurie în acest al doilea an al pandemiei care ne-a limitat destul de mult programul de activitate anul trecut.
Pentru două patrule, data de 10 octombrie 2021, duminică, a fost o zi deosebită. La răsăritul soarelui, lângă râul Moldova și înainte de Sfânta Liturghie, unsprezece tineri au trăit primele momente din viață lor ca exploratori. Pr. Gabriel, fiind prezent la eveniment, le-a adresat tinerilor un cuvânt de încurajare și a binecuvântat nodurile care, timp de patru ani, vor uni vârfurile eșarfei de cercetași. În aceeași zi, o patrula de lupișori, acompaniați de liderii lor și de un grup de părinți, au sărbătorit trecerea la ramura de "temerari".
Iată un nou început pentru copiii și tinerii care doresc să se formeze pentru a lăsa lumea puțin mai bună decât au găsit-o", după îndemnul lui Robert Baden-Powell, fondatorul nostru.
Vă dorim mult succes în nouă aventură!
Liderii cercetași din Pildești
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
4 și 10 octombrie: Pildești: Începutul anului Scout 2021-2022
lecturi: 1107.