Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Conferința de presă "Finalizarea proiectului cu titlul «Restaurare, consolidare și integrare turistică Catedrala veche Romano-Catolică Adormirea Maicii Domnului - Iași»"

Episcopia Romano-Catolică de Iași a organizat vineri, 8 octombrie 2021, începând cu ora 10.00, o conferință de presă dedicată finalizării proiectului cu titlul "Restaurare, consolidare și integrare turistică - Catedrala veche Romano-Catolică Adormirea Maicii Domnului - Iași", cod Smis 116759. Evenimentul a avut loc în Aula "Fericitul Anton Durcovici".

Pr. Mihai Budău, coordonatorul acestui proiect din partea Episcopiei Romano-Catolice de Iași, i-a salutat pe participanți, îndeosebi pe cei care urmau să ia cuvântul: PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, în calitate de inițiator și susținător permanent al acestui proiect, pr. Egidiu Condac, reprezentant al PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, arhitectul Ioan Sasu, proiectant al lucrărilor de restaurare, Constantin Firtea, inginer de rezistență, Laurențiu Leonte, director adjunct și coordonator al lucrărilor de șantier. A nominalizat toate instituțiile și persoanele care au avut o implicare directă în diferitele etape de restaurare a catedralei, îndeosebi Grup Construcții Est SA, reprezentat de inginerul Marius Cojocariu.

Cele trei mari obiective propuse la începutul proiectului a fost îndeplinite, și anume: 1. Restaurarea și consolidarea clădirii Catedralei "Adormirea Maicii Domnului"; 2. Promovarea turistică a obiectivului de patrimoniu și a egalității de șanse; 3. Creșterea cu 6% a numărului de turiști care vizitează catedrala, finalitate care va fi atinsă în următorii ani.

Episcopia Romano-Catolică anunță încheierea proiectului cu titlul "Restaurare, consolidare și integrare turistică Catedrala veche Adormirea Maicii Domnului - Iași". Această realizare a fost posibilă, așa cum a subliniat pr. Mihai Budău, datorită colaborării excepționale și eficiente dintre Episcopia de Iași și diferitele instituții și firme implicate în proiect, precum și colaborării dintre specialiștii care și-au adus contribuția în diferitele etape ale restaurării la atingerea finalității proiectului.

Luând cuvântul, PS Petru Gherghel a mărturisit că acest proiect i-a stat mereu la inimă, mai ales după ce catedrala a trecut proba cutremurului din 1977: "A fost în agenda noastră refacerea catedralei, am făcut demersuri la forurile superioare. A venit această variantă binecuvântată, cu fondurile europene. Sunt aici ca să spun un mare «Mulțumesc!» și să rostesc cu bătrânul Simeon: «Acum eliberează-l pe slujitorul tău, Stăpâne, după cuvântul tău, în pace...» (Lc 2,29). Acest cuvânt a devenit viu pentru noi". Proiectul a fost posibil cu eforturile mai multor persoane, ca acest "monument de artă și de credință" să poate fi redat Bisericii.

Pr. Egidiu Condac a transmis în numele PS Iosif Păuleț bucuria trăirii unui asemenea moment istoric pentru Dieceza de Iași. "E importantă catedrala, căci aici se află catedra, locul de unde episcopul transmite mesajul său". A amintit de reparațiile care au avut loc după cutremur, coordonate de pr. Iosif Doboș, paroh pe atunci, de mutarea mesei de altar conform normelor Conciliului Vatican II, de schimbarea pardoselii etc. A adresat mulțumiri tuturor celor implicați, încheind cu un cuvânt biblic: "Acolo unde este comoara voastră, acolo este și inima voastră" (Mt 6,21), sugerând că această catedrală este o comoară de artă și de cultură.

Arhitectul Ioan Sasu, invitat să ia cuvântul, a enumerat mai întâi toate problemele pe care le prezenta catedrala înainte de restaurare: crăpături, degradare, sistem de consolidare deteriorat. Toate au necesitat intervenții mari. A vorbit de inspirația de a crea un spațiu de subsol care să aibă trei părți: partea de muzeu, necropola și altarul închinat Fericitului Anton Durcovici, recunoscător tuturor pentru conjugarea atât de rodnică a eforturilor.

Constantin Firtea, inginer expert în consolidare și restaurare structuri istorice, a vorbit despre soluțiile tehnice deosebite care au fost găsite pentru rezolvarea problemelor de rezistență a clădirii catedralei la cutremure și alte intemperii, pentru întărirea rezistenței pereților catedralei, precum și pentru amenajarea subsolului cu rol de criptă și muzeu. A vorbit și despre pericolul apărut la începutul lucrărilor, prin decopertarea în totalitate a subsolului și forța pământului care punea presiune asupra zidurilor. O altă provocare a fost consolidarea turnului catedralei.

Laurențiu Leonte a mulțumit pentru colaborarea de excepție pe care a avut-o cu Episcopia de Iași.

Concluzionând, pr. Mihai și-a exprimat recunoștința față de toți aceia care de-a lungul timpului au oferit sprijinul rugăciunilor lor, căci un asemenea proiect care e o casă a lui Dumnezeu are nevoie de rugăciuni, iar numărul rugătorilor a fost cu siguranță mare.

Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași este deschisă și așteaptă să fie vizitată de către toți cei care vor să admire arhitectura ei sau intenționează să-i aducă laudă lui Dumnezeu.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 octombrie: Iași: Conferința de presă "Finalizarea proiectului cu titlul «Restaurare, consolidare și integrare turistică Catedrala veche Romano-Catolică Adormirea Maicii Domnului - Iași»". Foto: Adrian Cuba

* * *

www.ercis.ro: Comunicat de presă: Invitație la conferința de presă "Finalizarea proiectului cu titlul «Restaurare, consolidare și integrare turistică Catedrala veche Romano-Catolică Adormirea Maicii Domnului - Iași»" (7 octombrie 2021)

www.ercis.ro: Iași: Consacrarea altarului și redeschiderea Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" (15 septembrie 2021)

Informații despre pașii făcuți în vederea restaurării, consolidării și integrării turistice a Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, dar și despre Liturghia de sfințire pot fi găsite în secțiunea dedicată pe site-ul: www.ercis.ro.


 

lecturi: 1073.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat