Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă de prezentare a celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor (30 septembrie 2021)

Joi, 30 septembrie 2021, a avut loc în transmisie directă streaming din Sala de Presă a Sfântului Scaun conferința de presă de prezentare a celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor, care va avea loc la Roma de la 22 la 26 iunie 2022 cu tema "Iubirea familială: vocație și cale de sfințenie".

Au intervenit: card. Kevin Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață; card. Angelo De Donatis, vicar general al Sanctității Sale pentru Dieceza de Roma; prof. Gabriella Gambino, sub-secretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață; Mons. Walter Insero, director al Oficiului Comunicații Sociale al Diecezei de Roma; Giovanni și Elisabetta Scifoni, familie reprezentantă a Diecezei de Roma.

Erau prezenți în sală Mons. Marco Frisina, autor al imnului celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor, și părintele Marko Ivan Rupnik, care a pictat imaginea, simbol al evenimentului.

Prezentăm în continuare intervențiile:

Intervenția cardinalului Kevin Farrell

Mai lipsesc puține luni până la celebrarea celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor.

Așa cum a anunțat Sfântul Părinte, această ediție nu se va desfășura cu o unică întâlnire la Roma, ci va fi un adevărat eveniment multicentric și răspândit în diecezele din toată lumea. Un eveniment mondial, care va permite tuturor familiilor să participe la întâlnirile diecezane, la momentele de sărbătoare și la Sfânta Liturghie, pe care fiecare episcop este invitat să le organizeze în propria dieceză, în aceleași zile în care papa îi va reuni la Roma numai pe delegații Conferințelor Episcopale, ai mișcărilor și ai asociațiilor familiale.

Frumusețea acestei oportunități constă în faptul că nu numai lucrătorii din pastorația familiei, ci toate familiile din parohii și din dieceze se vor putea aduna în jurul propriului episcop. Nu putem să ne gândim că susținem pastorația familiei dacă nu implicăm în aceste momente importante de întâlnire eclezială mai ales familiile, care constituie "terenul de irigat", dar în același timp "sămânța de aruncat în lume" pentru a o fecunda cu martori reali și credibili ai frumuseții iubirii familiale.

În acest scop, va fi grija noastră să-i invităm pe episcopi să adere la invitația Sfântului Părinte și să programeze fie drumul de pregătire către eveniment, fie evenimentul diecezan însuși, care se va putea desfășura în săptămâna de la 22 la 26 iunie 2022, paralel cu Întâlnirea papei la Roma cu delegații.

Amintesc importanța de a utiliza tema Întâlnirii - Iubirea familială: vocație și cale de sfințenie - și simbolurile care au fost alese (rugăciune, logo, imn și imagine). În aceste următoare nouă luni care ne despart de eveniment, care va încheia Anul pentru "Familia Amoris Laetitia", avem un timp propice și încă suficient de lung pentru a îngloba în programarea anului pastoral din fiecare dieceză unele momente de reflecție în vederea Întâlnirii Mondiale.

În primele luni ale Anului, multe inițiative au fost luate deja de Conferințele Episcopale, de dieceze și chiar de multe familii pentru a da o aplicare mai mare a exortației apostolice Amoris laetitia. Pretutindeni a îmbobocit dorința de a merge împreună în acest timp atât de dificil pentru toți, în special în periferiile din lume. Solicitați de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, cu adevărat a fost nevoie de puțin pentru ca toți să se simtă însoțiți, susținuți și încurajați să se dedice cu curaj pentru a se simți Biserică, uniți, plini de speranță. Să nu pierdem această oportunitate pentru a continua cu entuziasm în acest timp decisiv pentru a consolida inițiative și a demara noi inițiative împreună cu familiile care ne sunt încredințate.

* * *

Intervenția cardinalului Angelo De Donatis

Biserica din Roma se pregătește cu bucurie să-i primească pe delegații și pe participanții la A X-a Întâlnire Mondială a Familiilor. Comunitatea diecezană a primit cu plăcere invitația episcopului nostru, papa Francisc, și consideră această întâlnire nu numai ca un eveniment extraordinar, ci "o ocazie prețioasă pentru a ne dedica pastorației familiei cu entuziasm: soți, familii și păstori împreună".

În timpul fazei lungi de pregătire, începută cu mai mult de trei ani în urmă, modalitățile de realizare și de dezvoltare a evenimentului, au suferit diferite variații și modificări substanțiale, din cauza pandemiei.

Îi mulțumim Papei Francisc, pentru ocazia privilegiată pe care o oferă orașului Roma și lumii întregi. Este vorba fără îndoială de "o oportunitate a Providenței pentru a realiza un eveniment mondial capabil să implice toate familiile care vor vrea să se simtă parte a comunității ecleziale".

Faptul de a fi ales, ca sediu principal al Întâlnirii, orașul care păstrează amintirile apostolilor Petru și Paul, scoate în evidență vocația originară a Bisericii din Roma care "prezidează comuniunea Bisericilor". De fapt, comunitatea eclezială din Roma îi va primi pe delegații pastorației familiei din Conferințele Episcopale mondiale pentru a asista la Întâlnire, în comuniune cu inițiativele promovate la nivel local de celelalte Biserici.

În afară de anul dedicat lui Amoris laetitia, pregătirea celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor coincide cu prima etapă a procesului sinodal în Biserica noastră diecezană (octombrie 2021 - aprilie 2022). Comunitatea noastră eclezială, implicată în "dinamismul de ascultare reciprocă", va privilegia ascultarea familiilor cu intenția de "a merge împreună" cu păstorii, având conștiința că numai ascultându-ne, așa cum a reafirmat Sfântul Părinte, îl vom asculta pe Duhul care vorbește Bisericii.

În acest context, Dieceza de Roma se străduiește pentru ca toate familiile din lume, mai ales acelea care nu vor putea ajunge la Roma, să poată participa totuși la Întâlnire și să trăiască această extraordinară experiență de credință.

Concomitent cu pregătirea și desfășurarea Întâlnirii Mondiale a Familiilor, comunitatea eclezială din Roma va continua să susțină unele inițiative ale Caritas diecezane, prezente deja în teritoriu, în favoarea familiilor aflate în dificultate. Va fi vorba de a exprima sentimente de solidaritate și de asistență față de unele familii care, și din cauza situației pandemice, se află în condiții de lipsuri.

Printre proiectele solidare pe care intenționăm să le susținem, în mod deosebit, cu ocazia acestui mare eveniment mondial, semnalez Emporiul Solidarității Sfânta Iacinta, situat în cadrul Citadelei Carității din via Casilina Vecchia, un adevărat supermagazin, unde familiile nevoiașe pot să facă gratuit cumpărături. De asemenea, Casa Neprihănitei, în Alessandrino, care primește mame și copii fără locuință, ajutor și întreținere; și Casa Wanda, în cadrul Parcului din Villa Glori, unde trăiesc bătrâni bolnavi de Alzheimer și unde sunt susținuți și cei din familiile lor.

Sunt sigur că această Întâlnire, prezidată de episcopul nostru, Papa Francisc, va reprezenta un eveniment de har și de comuniune pentru familii, în Biserica noastră diecezană și în celelalte Biserici răspândite pe tot Pământul.

* * *

Intervenția profesoarei Gabriella Gambino

Aș vrea să dau câteva informații practice în scopul pregătirii și desfășurării celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor.

Cât privește evenimentul care se va ține la Roma, congresul pastoral și festivalul se vor desfășura în Aula "Paul al VI-lea". Vor putea participa circa 2000 de delegați (între aceștia și multe familii), care vor fi invitați direct de conferințele episcopale și de responsabilii asociațiilor familiale și ai mișcărilor ecleziale internaționale. Numărul de delegați pentru fiecare conferință episcopală va fi proporțional cu dimensiunea conferinței episcopale. Și pentru mișcări și asociații va fi prevăzut un număr prestabilit de delegați. Acest număr le va fi comunicat direct de dicasterul nostru în săptămânile următoare, pentru ca fiecare conferință și mișcare să poată începe să găsească proprii delegați.

În schimb, episcopilor, în diecezele din toată lumea, le vom trimite direct sugestii pentru organizarea evenimentului, pentru prima dată, la nivel local. Ne dăm seama că nu este ușor a lua inițiativa, în special în unele zone geografice și în unele situații pastorale deosebite, însă îi încurajăm pe toți să încerce să implice familiile în această aventură. Atâtea familii doresc să participe și ar vrea să fie implicate chiar și numai la nivel diecezan.

În dieceze, întâlnirile vor putea fi stabilite pornind de la tema aleasă de Sfântul Părinte, care constituie baza din care au provenit cele 7 cateheze care, în scurt timp, vor fi publicate de Dieceza de Roma în 5 limbi și vor fi la dispoziția întregii lumi. Aceste cateheze constituie în sine un drum de pregătire pentru întâlnirile care se vor ține atât la Roma cât și în fiecare dieceză.

Congresul pastoral la Roma va fi structurat după cum urmează: miercuri, 22 iunie, după-amiază, va fi Festivalul cu mărturiile familiilor, în prezența Sfântului Părinte; joi, 23, vineri, 24 și sâmbătă, 25 dimineața, congresul pastoral, care va include celebrări și adorație euharistică, conferințe pastorale și panel pentru a pune în dialog experiențe pastorale din toată lumea. Sâmbătă după-amiază va fi Sfânta Liturghie în Piața "Sfântul Petru", care, în afară de a include pe delegații invitați, va fi un moment deschis în mod special familiilor din dieceza de Roma, care se vor putea reuni în jurul propriului episcop, Sfântul Părinte. Desigur, toți vor putea urmări săptămâna în streaming și în parte și la televizor. Alegerea Liturghiei pentru sâmbătă după-amiază a fost făcută pentru a permite ca duminica familiile din restul lumii să poată celebra cu propriul episcop. Programul se va încheia duminică dimineață cu Angelus cu Sfântul Părinte în Piața "Sfântul Petru".

Familiile, în fiecare continent, din casă, cu computerul sau smartphone-ul, vor avea posibilitatea de a participa de la distanță cu o modalitate stabilită de înscriere, fie la drumul de pregătire - de fapt, în cursul lunilor următoare, odată înscriși, vor primi informații despre instrumentele pastorale care treptat vor fi puse la dispoziție tot de dicasterul nostru - fie urmărind în modalitate digitală directă Întâlnirea din Roma în săptămâna de la 22 la 26 iunie 2022.

* * *

Intervenția Monseniorului Walter Insero

Una din principalele provocări va consta nu numai în potențarea comunicării, ci în favorizarea participării social la acest eveniment, ca răspuns la invitația Sfântului Părinte: "Toți vor putea participa, chiar și cei care nu vor putea veni la Roma".

Familiile din fiecare continent, în afară de întâlnirile cu prezență organizate la nivel local, vor avea posibilitatea de a se simți aproape, urmărind Întâlnirea Mondială de la Roma cu computerul sau smartphon-ul. Drumul de pregătire va fi în același mod disponibil pentru toți în modalitate digitală, grație sitului www.romefamily2022.com. La delegații reuniți în prezență se vor adăuga deci mii de participanți.

Toate momentele Întâlnirii Mondiale vor putea fi urmărite în streaming pe canalele social. Întâlnirea inaugurală cu papa, adică Festivalul Familiilor din 22 iunie 2022 în Aula "Paul al VI-lea", va fi transmisă în mondovision, precum și Sfânta Liturghie de sâmbătă 25 iunie după-amiază cu toate familiile din Roma în Piața "Sfântul Petru", și Angelus din ziua următoare cu mandatul dat familiilor din toată lumea.

Situl internet, în aceste luni din apropiere, va folosi îndeosebi pentru a răspândi conținuturi care să poată ajuta diecezele, mișcările, asociațiile, ca să organizeze evenimente, reflecții și întâlniri în comunitățile locale. Va fi un spațiu pentru cele șapte cateheze, care vor fi publicate progresiv, la care vor fi legate materiale video cu mărturii. O secțiune a sitului este dedicată să adune materialele produse de Dieceza de Roma și de Dicaster, la dispoziția tuturor și descărcabile gratuit: logouri, materiale video, texte, sugestii. În schimb o altă secțiune este rezervată ajutorului concret dat celor trei proiecte romane care susțin familiile aflate în dificultate, despre care a vorbit mai înainte cardinalul De Donatis.

Cât privește strategia social am optat pentru o abordare potrivită cu modalitatea răspândită și multicentrică. Obiectivul este de a implica tot mai multe profiluri social posibile pentru a împărtăși cu ele hashtag-ul nostru #wmof22 și a răspândi astfel conținuturile noastre. Între acestea, în afară de materialele video care vor trata temele catehezelor, vor fi câteva interviuri luate familiilor romane, mărturii ale familiilor din alte continente, unele istorii de familii sfinte, etc.

Ne vom angaja pentru a fi cu adevărat aproape de toți, mai ales de cei care din diferite motive nu se vor putea deplasa, conștienți că, așa cum spune Sfântul Părinte, "rețeaua cu nenumăratele sale exprimări social poate înmulți capacitatea de relatare și de împărtășire" (Mesaj pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale 2021).

* * *

Intervenția familiei Scifoni

Este o onoare să fim martori ai acestui eveniment și să reprezentăm toate familiile romane. Trăim aceste luni care ne despart de Întâlnirea Mondială a Familiilor cu un sentiment de așteptare bucuroasă, de trepidație. Știm că urmează să se întâmple ceva foarte frumos, pentru noi, pentru Roma, pentru întreaga lume. Ne așteaptă cu siguranță zile intense, bogate, chiar și obositoare dar în mod sigur entuziasmante, împreună cu papa nostru iubit.

Ne pregătim spiritual pentru întâlnirea din iunie 2022 grație câtorva instrumente pe care Dieceza de Roma și Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață le-au pregătit și apoi le-au dăruit tuturor familiilor.

Înainte de toate rugăciunea. A fost gândită ca un instrument pastoral; poate fi recitată în casă, între părinți, împreună cu copiii; va fi de folos și în parohie pentru întâlnirile grupurilor, mișcărilor și comunităților. Este un mod pentru a-i mulțumi Tatălui pentru marele dar al familiei. Textul integral este disponibil pe situl internet, în diferite limbi.

Dieceza a pregătit și o imagine foarte frumoasă care va fi simbolul evenimentului. Nu este o icoană în sensul strict al termenului, ci o pictură. A realizat-o părintele Marko Ivan Rupnik, iezuit, artist și teolog, director al Atelierului de Artă și de Arhitectură al Centrului Aletti. Titlul este: "Acest mister este mare". Domină culorile calde, formatul este 80x80. Pe fundal se vede episodul celebru al nunții din Cana Galileei (In 2,1-11), unde Isus face prima sa minune, schimbând apa în vin. În stânga mirii apar acoperiți de un văl, în timp ce servitorul care varsă vinul are, conform iconografiei creștine antice, fața cu trăsăturile Sfântului Paul, apostolul neamurilor. Tocmai el, Paul, în lumina revelației creștine, dă la o parte vălul cu mâna și, indicând unirea dintre Maria și Cristos, exclamă: "Acest mister este mare; o spun cu privire la Cristos și la Biserică!" (Ef 5,32).

Și după aceea avem imnul cu titlul "We believe in love". Textul și muzica au fost compuse de Monseniorul Marco Frisina. Textul reia, în mod clar tema iubirii familiale, argumentul central a Întâlnirii Mondiale din iunie. În text, se scoate în evidență marele mister al nunții veșnice a lui Cristos mire și a Bisericii sale. Însă, familia, cu dificultățile sale, are puterea de a zdruncina fiecare inimă mărturisind Crucea ca mântuire. De fapt, în text sunt definițiile emoționante ale familiei, ca de exemplu sân rodnic de frumusețe, de viață și de bucurie; școală de iubire, de lumină și speranță pentru lume. Familia are cu adevărat misiunea de a dezvălui lumii fața Creatorului.

Pentru a ne ajuta ulterior în pregătirea evenimentului a fost realizat și videoclip-ul imnului. L-a înregistrat regizorul Luigi Pingitore, care, peregrinând prin orașul nostru, a relatat așteptarea Romei prin imaginile unei splendori care străbate secolele. Nu numai atât. Călătoria făcută de regizor, din centrul periferiilor, revelează frumusețea relațiilor familiale care animă viața orașului. De fapt, în afară de cor și de Roma, protagonista este o familie care trăiește propria cotidianitate între credință, muncă și diferite angajări. Însă este inutil să folosim alte cuvinte, să vedem asta împreună...

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Din arhiva ercis.ro:

A X-a Întâlnire Mondială a Familiilor: Prezentarea logoului oficial și a modalității de desfășurare (2 iulie 2021)

Papa Francisc: Mesaj video cu ocazia prezentării formei extraordinare a celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor (2 iulie 2021)


 

lecturi: 409.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat