Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Liturghia papei la Budapesta pentru încheierea Congresului euharistic internațional

Un mare semn de speranță

de cardinal Peter Erdö,
arhiepiscop de Esztergom-Budapesta

A fost o mare bucurie când în 2016, la al 51-lea Congres Euharistic Internațional de la Cebu, în Filipine, la sfârșitul Liturghiei de încheiere am văzut video-mesajul Papei Francisc în care comunica faptul că următoarea se va ține la Budapesta în 2020.

Ultimul Congres Euharistic Internațional în țara noastră și în orașul nostru s-a ținut în 1938. De data aceea celebrările mai solemne au fost prezidate de fostul secretar de stat, cardinalul Eugenio Pacelli, care îl reprezenta pe Pius al XI-lea ca delegat pontifical. Acea manifestare de credință a fost însoțită de multe tensiuni. Se simțea apropierea războiului mondial. Probabil pentru aceasta imnul Congresului a fost o mare rugăciune pentru pacea și pentru unitatea popoarelor și a națiunilor.

Când Papa Francisc în video-mesajul citat mai sus i-a încurajat pe cei prezenți să se roage împreună cu el, pentru ca următorul Congres de la Budapesta să aducă roade spirituale și Duhul Sfânt să reverse darurile sale asupra tuturor participanților la organizare, încă nu se știa că între timp, ca urmare a pandemiei, se vor schimba circumstanțele de viață până acolo încât chiar și data Congresului va fi amânată cu un an.

În pofida tuturor dificultăților ne-am pregătit cu entuziasm; am ținut întâlniri științifice și pastorale despre Euharistie, cu participarea de conferențiari evrei, protestanți și ortodocși. În acest mod aprofundarea noastră teologică a reprezentat și o anumită participare la dialogul ecumenic și interreligios. Un alt aspect important al pregătirii a fost călătoria Crucii misionare prin toată Ungaria, dar și în țările vecine. Este vorba de o cruce înaltă de trei metri și în mijlocul căreia sunt încastrate relicvele sfinților și fericiților ungari și care nu sunt legați cu regiunea noastră, în special martirii din secolul al XX-lea. Ea a fost binecuvântată chiar de Papa Francisc în Vatican.

Vizita Crucii misionare în diferitele orașe a fost însoțită de reculegeri spirituale, de adorații euharistice, ocazii pentru spovadă, expoziții și programe culturale dedicate vieții tuturor acestor martori. Sfinții și martirii credinței unesc puternic diferitele popoare între care unguri, slovaci, români, croați, ucraineni, dar și cehi, polonezi, italieni și alții, și reprezintă o contribuție valoroasă la reconcilierea între cei care cred și cei care nu cred din societate.

De multe ori am organizat programe despre semnificația Liturghiei și adorații ale Preasfântului Sacrament la nivel global, la aceeași oră, grație și conexiunii cu internet. În ultimele timpuri, nu numai slăbiciunea umană și păcatul au arătat că pot avea efecte globale, ci și rugăciunea și harul pot avea în mod sensibil un efect puternic în același timp asupra întregii noastre planete.

Orașul Budapesta are o lungă istorie profană, dar și creștină. Deja din secolul al IV-lea exista un sediu episcopal în teritoriul orașului în acea zonă a Panoniei care poartă numele de Aquincum (Civitas Valeria). După prăbușirea Imperiului Roman, căreia i-a urmat o mare migrație de popoare, viața creștină părea stinsă, dar cu peste o mie de ani în urmă s-a renăscut Biserica prin întemeierea arhidiecezei de Esztergom (acum Esztergom-Buda-pesta).

Realitatea de astăzi este că un pic peste jumătate din locuitorii capitalei sunt botezați catolici, dar sunt prezente comunități protestante semnificative, precum și Bisericile ortodoxe din diferite patriarhii, precum și creștini pre-calcedonieni, ca de exemplu credincioșii din Biserica ortodoxă coptă, care are un sediu episcopal. În afară de asta, sunt una din cele mai mari comunități ebraice din Europa și multe alte religii.

În timpul lucrărilor Congresului, deschis în sfârșit la 5 septembrie, ne-am pregătit ca să-l întâlnim pe Isus! Am invocat harul reconcilierii pentru societatea noastră și pentru Europa, care are atâta nevoie de speranță. Desigur, asta nu voia să fie și n-a fost un eveniment triumfalist, cât mai degrabă o invitație pentru toți ca să-și deschidă propria inimă.

Ne-am pregătit să mărturisim și să trăim pe deplin credința noastră. În desfășurarea evenimentelor și a programelor am încercat să prezentăm cultura noastră, moștenirea spirituală, poporul nostru și îndeosebi capitala, dar fundamentul săptămânii a fost Euharistia, Cristos cel viu.

În zilele precedente, o Întâlnire teologică ne-a introdus la Liturghia inaugurală celebrată în Piața Eroilor. De mult timp, diecezele și parohiile s-au pregătit pentru această ocazie, pentru că mulți copii din țară au făcut prima Împărtășanie la această celebrare. În afară de asta, ne-am gândit și la cei care au făcut prima Împărtășanie anul trecut, dar din cauza pandemiei au putut sărbători numai în casă, într-un cerc mai restrâns: a fost pus la dispoziție un sector rezervat lor.

Zilele Congresului Euharistic Internațional au început dimineața cu rugăciunea comună, urmată de cateheză. Am încercat să facem programul cel mai reprezentativ posibil din toate continentele: cardinalul João Tempesta din Brazilia, care s-a conectat în videoconferință, preotul greco-catolic Konstantin Szabó din Ucraina, cardinalul Gérald Lacroix din Canada, patriarhul Louis Raphael Sako din Irak, cardinalul Charles Maung Bo din Myanmar, fondatorul comunității Shalom, Moysés Azevedo, cardinalul John Onaiyekan din Nigeria, Mary Healy (membru al Comitetului Biblic Internațional) din Statele Unite și cardinalul Dominik Duka din Republica Cehă; și au fost oaspeți și din Slovacia și din Polonia, care au ținut cateheze și mărturii. Și János Áder, președinte al Republicii Ungaria, a vorbit despre propria credință.

Programele spirituale au fost însoțite de bogate evenimente caritative, științifice și artistice: am invitat săracii la masa noastră și prin expoziții, concerte, festivaluri de artă, târg de carte, am arătat credința și alipirea de Euharistie, pentru că Isus Cristos este Cel care este în noi în Preasfântul Sacrament, este lumina națiunilor. Bisericii i-a fost încredințată misiunea de a continua lucrarea sa în istorie, iar semnul ei este bogăția culturală, artistică pe care am putut s-o prezentăm aici în aceste zile.

În timpul Congresului Euharistic Internațional s-au reunit la Budapesta circa patruzeci de episcopi catolici orientali, care au celebrat și Dumnezeiasca Liturghie comună la 8 septembrie în catedrala "Sfântul Ștefan, rege". Și această întâlnirea între Orient și Occident este complet unică în istoria Congreselor Euharistice; acest lucru se datorează situației geografice și culturale a Ungariei: creștinismul și Ungaria au mers împreună mii de ani.

Vizita Sfântului Părinte este ceea ce constituie o coroană pentru șirul de evenimente de la Congres. La 12 septembrie, papa va prezida Liturghia de încheiere, Statio orbis, la Budapesta, în Piața Eroilor. Este o bucurie și o onoare pentru noi, că Liturghia va fi în același loc unde a fost celebrată în 1938, și unde în urmă cu treizeci de ani a celebrat Liturghia și Ioan Paul al II-lea.

Înainte de liturgie, Papa Francisc îi va întâlni pe liderii țării, pe prelații din Conferința Episcopală, precum și pe reprezentanții Consiliului Ecumenic al Bisericilor Ungare - în țara noastră sunt reprezentanți protestanți cu care avem o colaborare foarte bună în numele ecumenismului - și unele comunități ebraice.

În condiția de izolare provocată de pandemia de coronavirus, prezența personală a Sfântului Părinte va fi pentru noi un mare semn de speranță după aproape doi ani de închidere și de frică. Liturghia papei va putea fi un moment simbolic de deschidere și de repornire; mărturia Euharistiei va fi mijloc al lui Isus Cristos care vrea să ne întărească pe noi toți.

(După L'Osservatore Romano, 11 septembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 604.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat