Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": A apărut "Buletin istoric", nr. 21

Cel mai recent număr al revistei diecezane Buletin istoric, nr. 21/2020, publicație anuală a Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași, constituie rodul cercetărilor întreprinse în anul acesta de către membrii și colaboratorii departamentului.

Prima secțiune, intitulată Din istoria Bisericii locale, se deschide cu articolul semnat de dr. Dănuț Doboș, care jalonează principalele evenimente istorice, de la înființarea Diecezei Romano-Catolice de Iași (27 iunie 1884) până astăzi.

Urmează trei articole semnate de părintele istoric Alois Moraru, dedicate unor importante evenimente jubiliare pe care Biserica Catolică locală le-a sărbătorit în anul 2020: 1920 - 2020: Un secol de relații diplomatice între România și Sfântul Scaun; 125 de ani de la înființarea canonică a Provinciei "Sfântul Iosif - Soțul Preasfintei Fecioare Maria" a Fraților Franciscani Minori Conventuali din Moldova; Două centenare de la înființarea Parohiei Catolice din Prăjești.

Domnul profesor dr. Silviu Văcaru semnează un articol dedicat istoriei localității Rotunda, căreia i se va dedica în viitorul apropiat și o monografie, cu participarea unor specialiști din diverse domenii de specialitate.

Doamna Elena Ivan publică articolul intitulat Sprânceana - comunitate catolică deschisă dialogului interconfesional, pornind de la realitatea că majoritatea locuitorilor comunei Erbiceni (85,6%) sunt de confesiune ortodoxă, în timp ce comunitatea catolică din Sprânceana reprezintă numai 5,85%, aceștia trăind în armonie cu toți ceilalți locuitori ai comunei.

Despre Muzeul Colectivizării recent înființat la Tămășeni (jud. Neamț) aflăm informații interesante din articolul semnat de pr. Emil Dumea. Este vorba despre un muzeu unic în țară, care ajută noile generații să înțeleagă una dintre cele mai agresive forme de exploatare ale regimului ateu-comunist, care, prin colectivizarea forțată a satelor românești, a atentat la însăși ființa țăranului român.

Preotul Petru Ciobanu, istoric al Diecezei de Chișinău, publică un articol dedicat comunităților germane din Basarabia în perioada interbelică, "pentru o mai bună cunoaștere a comunității catolice din Basarabia", prezentând diverse aspecte ale vieții bisericești.

Cea de a doua secțiune a revistei, intitulată Figuri ilustre, conține articole dedicate unor personalități bisericești și laice. Astfel, asupra vieții și martiriului pr. Dumitru Matei, originar din Sărata, jud. Bacău, arestat în anul 1950 de regimul comunist, condamnat la moarte într-un proces-farsă (Procesul Legației Franței) și executat prin împușcare la închisoarea Jilava, la 21 februarie 1951, s-au aplecat pr. Anton Despinescu și Dănuț Doboș. Figura ilustră a acestui preot martir reprezentă o prioritate a Departamentului de Cercetare Istorică, dat fiind faptul că s-a început de curând procesul de beatificare al părintelui Matei.

La 25 august 1953, la Horlești, a trecut la Domnul părintele Felix Raffaelli. A fost ultimul misionar franciscan venit în Moldova din Italia. Figura reprezentativă a acestuia constituie subiectul articolului semnat profesorului Toma Cucuteanu, colaborator al departamentului nostru.

Părintele Ieronim Budulai evocă figurile unor preoți pe care i-a cunoscut în timpul misiunii sale pastorale.

Marele istoric Nicolae Iorga a avut printre numeroasele sale preocupări științifice și cercetarea trecutului catolicilor din România. De menționat faptul că acesta a publicat în anul 1901 un volum special intitulat Studii și documente cu privire la istoria Românilor (2 vol.), realizat în baza cercetărilor întreprinse în arhivele catolice de la Iași, București și Bistrița. Detalii despre aceste preocupări ale marelui savant aflăm din articolul semnat pr. dr. Fabian Doboș.

Unul dintre cei mai prestigioși oameni de cultură în domeniul etnologiei este prof. Ion H. Ciubotaru, care în perioada 1998-2005 a publicat trilogia Catolicii din Moldova. Universul culturii populare. Personalitatea ilustrului profesor este evocată în articolul semnat de prof. Anton Coșa.

Departamentul nostru va continua să publice cercetările și studiile membrilor și colaboratorilor, pentru a scoate la lumină adevărul istoric privind comunitățile catolice din Moldova.

Recunoștința noastră se îndreaptă spre episcopul de Iași, Mons. Iosif Păuleț, care încă de la începutul misiunii sale și-a arătat interesul viu pentru istoria și cultura comunității pe care o păstorește. De asemenea, îndreptăm mulțumirile noastre către conducerea Editurii "Presa Bună" din Iași, care de mai bine de două decenii sprijină editarea și tipărirea revistei Buletin istoric.

Conf. univ. dr. pr. Fabian Doboș,
director-coordonator
al Departamentului de Cercetare Istorică
"Fericitul Anton Durcovici"

* * *

Cuprins

  • Conf. univ. dr. pr. Fabian Doboș, Cuvânt înainte

  • DIN ISTORIA BISERICII LOCALE

    • Dr. Dănuț Doboș, Momente din istoria Diecezei de Iași

    • Pr. Alois Moraru, 1920 - 2020: Un secol de relații diplomatice între România și Sfântul Scaun

    • Pr. Alois Moraru, 125 de ani de la înființarea canonică a Provinciei "Sfântul Iosif - Soțul Preasfintei Fecioare Maria" a Fraților Franciscani Minori Conventuali din Moldova

    • Pr. Alois Moraru, Două centenare de la înființarea Parohiei Catolice din Prăjești

    • Dr. Silviu Vacaru, Rotunda

    • Prof. Elena Ivan, Sprânceana - comunitate catolică deschisă dialogului interconfesional

    • Prof. univ. dr. pr. Emil Dumea, Muzeul Colectivizării

    • Pr. dr. Petru Ciobanu, Comunitățile catolice germane din Basarabia în perioada interbelică

    • Conf. univ. dr. Ioan Dănilă, În jurul unui eveniment

  • FIGURI ILUSTRE

    • Pr. Anton Despinescu, Părintele Dumitru Matei - erou al slujirii preoțești

    • Dr. Dănuț Doboș, Preotul erou Dumitru Matei

    • Prof. Toma Cucuteanu, Pr. Felix Raffaelli - ultimul misionar străin care a activat în cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași

    • Pr. Ieronim Budulai, Amintiri și evocări despre preoții pe care i-am cunoscut

    • Conf. univ. dr. pr. Fabian Doboș, Nicolae Iorga și catolicii români

    • Prof. dr. Anton Coșa, In honorem professoris Ion H. Ciubotaru octogenarii

  • RECENZII

    • Dănuț Doboș, Alexandru Theodor Cisar, arhiepiscopul martir

    • Dănuț Doboș, Istoria Arhidiecezei Romano-Catolice de București (volumul I, 1883-1954)

    • Pro Memoria. Revistă de istorie și cultură ecleziastică, nr. 19/2020

    • Dănuț Doboș - Petru Ciobanu, Biserica și Istoria, Vol. I - Rezistența prin credință

    • Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla. Testament spiritual

* * *

Buletin istoric, nr. 21/2020
Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici", Ed. "Presa Bună", 2021, ISSN 1582-103X, 17x24 cm, 280 p., 30 lei

* * *

Această revistă, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1201.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat