![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
Vizita în Coasta de Fildeș a pr. Egidiu Condac, vicar general al Diecezei de Iași, și a pr. Florin-Petru Sescu, director al Centrului Misionar Diecezan de Iași, continuă, chiar dacă inaugurarea și sfințirea Spitalului Catolic din Djebonoua a avut loc deja în data de 14 august 2021 (pentru mai multe amănunte, dați click aici). Partea a treia a călătoriei... A cincea zi în misiune (16 august) Luni, 16 august, am intrat în ritmul normal al activității din misiune, cel puțin dimineața, pentru că la ora 6.15 am pornit spre capela veche a localității pentru a celebra împreună cu comunitatea Sfânta Liturghie comunitară. Așadar, programul de dimineață al misiunii arată cam așa: 6.30 - Sfânta Liturghie în localitate, urmată de rozariul comunitar; 8.00 - vizită la brutăria misiunii pentru a achiziționa pâine; 8.30 - Micul dejun, urmat eventual de o rugăciune comunitară; după ora 9.00 misionarii sunt gata pentru eventualele vizite în sate, vizite la bolnavi, proiecte și altele.
De la Bouaké, ne-am întors la Djebonoua unde am vizitat tâmplăria misiunii, construită de misionarii italieni. În acest atelier lucrează aproximativ 10 oameni, iar de aceasta depind mai mult decât cele 53 de sate ale misiunii. În urmă cu opt ani, această tâmplărie a fost utilată de misionarii români cu o mașină cu șapte operațiuni. Spre seară pr. Cosmin și pr. Egidiu au pornit spre satul Kouadiobroukro, acolo unde în biserică s-au descoperit urmele unor ritualuri păgâne, locul fiind stropit cu sânge animal. Cei doi, împreună cu o mână de credincioși s-au rugat, au binecuvântat locul și au stropit cu apă sfințită întregul loc de rugăciune. Cei prezenți s-au bucurat că preoții au fost acolo și prin binecuvântarea lui Dumnezeu au îndepărtat toată influența celui rău. După binecuvântare, cei prezenți au primit și câteva bomboane. Seara s-a încheiat la casa misiunii, la un moment de împărtășire cu tinerii preoții din Djebonoua, aflați în vizită în localitatea natală. A șasea zi în misiune - În vizită la episcopul locului (17 august) Dis-de-dimineață, ca și în ziua precedentă, programul a fost deschis de celebrarea Sfintei Liturghii la capela veche a satului, urmată de activitățile obișnuite de dimineață.
În drum spre reședința acestuia, am mai făcut câteva opriri. Prima oprire a fost la service-ul auto la care era camioneta misiunii. Mai mult un colț de stradă unde foarte multe mașini își așteptau rândul pentru a fi reparate. Nici vorbă de hală sau de loc amenajat, ci pur și simplu un loc sub un copac. Mecanicul ne-a spus că a găsit piesele necesare pentru motor, doar că unul din șuruburile care trebuiau să strângă motorul s-a rupt și trebuie să caute altul. De aici ne-am continuat drumul, dar am mai făcut și alte două popasuri în cele două mănăstiri benedictine din Bouaké, una de bărbați și alta de femei. Chiar în momentul în care am ajuns la una dintre mănăstiri, un grup mare de copii își făcea intrarea în marea biserică a mănăstirii. Au venit și aceștia să viziteze comunitatea fraților benedictini. Pe la ora 12.30 arhiepiscopul de Bouaké ne aștepta la reședința sa. Ne-a primit cu foarte mare bucurie, am adus "noutățile" - o formă tradițională de salut prin care cei care vin în vizită trebuie să amintească lucrurile cele mai importante pe care vor să le comunice, precum și motivul pentru care au venit în vizită. Fiecare dintre noi a adus "noutățile", pr. Egidiu a adus salutul și îmbrățișarea cordială a episcopului Diecezei de Iași, Mons. Iosif Păulț, pr. Florin a adus salutul și gândul de bine al tuturor preoților, credincioșilor și binefăcătorilor care susținut misiunile, iar pr. Cosmin și pr. Răzvan au adus salutul credincioșilor și bucuria lor cu privire la lucrurile bune și frumoase care s-au mai făcut în misiune. După salutul inițial și după un dialog plăcut și constructiv care a scos în evidență recunoștința Arhiepiscopiei de Bouaké față de generozitatea Diecezei de Iași și a episcopului ei, delegația din România a oferit în dar un ornat solemn arhiepiscopului și câte un set de uleiuri sfinte, pentru fiecare parohie din Arhidieceza de Bouaké. În final Mons. Paul Simeon a ținut ca să transmită, conform tradiției locale - printr-un purtător de cuvânt, toată recunoștința sa, toată mulțumirea pentru munca misionarilor, pentru ajutorul oferit de Dieceza de Iași și pentru toată colaborarea frumoasă ce s-a consolidat în timp. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Preasfințitului Iosif Păuleț, pr. Egidiu Condac, a reamintit prețuirea pe care Dieceza de Iași și episcopul ei o poartă față de misionari și față de Arhidieceza de Bouaké. Pr. Florin a mulțumit pentru colaborarea frumoasă pe care cele două dieceze o au, a amintit de generozitatea oamenilor atât material, cât și spiritual, amintind că mulți oameni din România nu numai că oferă ceva pentru misiuni, ci îi poartă mereu în rugăciunile lor pe misionari și pe oamenii din misiuni. Ne-am despărțit cu promisiunea arhiepiscopului de Bouaké de a face tot posibil și de a întoarce această vizită. Spre seară, ajunși acasă, am mai împărtășit din experiențele și trăirile noastre, după care am mers la somn.
În dimineața zilei de miercuri, 18 august, trăiam cu speranța că în cele din urmă camioneta va sosi și noi vom putea vedea în cele din urmă și satele îndepărtate, însă, după tot programul de dimineață, Sfânta Liturghie, Rozariu și micul dejun, am primit vestea că încă nu s-a reușit asamblarea motorului. Am refăcut planul zilei, așa încât am hotărât să mergem și să vizităm ceea ce era mai accesibil. Am fost să sfințim o casă și apoi am vizitat câmpul cultivat în jurul misiunii de un grup de tineri și adolescenți. Ne-am bucurat să descoperim culturi de ignam, manioc, porumb și roșii, dar mai ales am descoperit implicarea tinerilor în a cultiva pământul.
De aici am mers la Adjouassou, unde am vizitat o altă biserică nouă construită pentru credincioșii din această localitate. Fiind în zonă, șeful creștinilor, o doamnă catehet, ne-a invitat să ne oprim pentru câteva minute acasă la ea.
Spre seară am avut bucuria de a lua parte la o întâlnire CEB - Comunitate Eclezială de Bază. Aceste comunități de bază înseamnă reuniunea pe cartiere a creștinilor din localitate sub patronajul unui anumit sfânt. Întâlnirile lor din fiecare miercuri seară constau atât în rugăciune, cât și în împărtășirea bucuriilor sau greutăților pe care le împărtășesc, încercând apoi să se susțină între ei atât prin rugăciune, cât și materiale dacă este nevoie. Noi am participat la întâlnirea CEB-ului care o avea drept patroană pe Sfânta Rita. După ce ne-am bucurat să fim împreună în rugăciune și împărtășire, ne-am luat rămas bun și ne-am întors la misiune pentru odihna bine meritată de seară. Nu uitați să ne însoțiți cu rugăciunea voastră, iar noi vom continua să vă povestim cele întâlnite și trăite aici... Mii de mulțumiri preoților, credincioșilor și binefăcătorilor CMD pentru proiectul: "Spitalul Catolic din Djebonoua"! Pr. Florin-Petru Sescu * * * Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-18 august: Coasta de Fildeș: Sfințirea Spitalului Catolic din Djebonoua. Vizita delegației Diecezei de Iași. Partea a III-a * * * lecturi: 935.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |