Raportul IPCC despre climă. Luca Fiorani (fizician): "Situația este gravă și trebuie acționat imediat"
de M. Chiara Biagioni
"Inundațiile din Germania, incendiile din Turcia, Grecia și Italia sunt demonstrația că situația este gravă. Trebuie acționat imediat. Așa cum spune raportul IPPC, acesta este deceniul în care trebuie să punem pe teren toate acțiunile pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, îndeosebi de dioxid de carbon". Oamenii de știință vorbesc clar, de acum nu mai vorbesc pe ocolite. Și Luca Fiorani, fizician și popularizator al științei mai ales în probleme de mediu, profesor de dezvoltare sustenabilă la Institutul Universitar Sophia, merge direct la subiect, în sprijinul avertismentului lansat la 9 august 2021 de raportul Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC). "Din păcate - spune el - tabloul este destul de clar. Modelele noastre previzionale sunt tot mai precise: dacă mergem înainte așa, la sfârșitul secolului, temperatura va putea crește cu până la 5 grade. Este un scenariu devastant, cu valuri continue de căldură care vor favoriza seceta și incendiile în unele părți ale globului și evenimente meteorologice extreme tot mai puternice și distrugătoare în altele". Avertismentul oamenilor de știință vine în proximitatea Cop 26, Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2021 (a 26-a Conferință ONU despre această temă) care se va ține în orașul Glasgow, în Scoția, de la 31 octombrie la 12 noiembrie 2021.
Ce așteaptă comunitatea științifică de la liderii politici?
Cop26 este un moment decisiv. Avem un acord important care este acordul de la Paris. Acum trebuie trecut la acțiune. Însă aș vrea să dau un cuvânt de speranță: președintele SUA, Joe Biden, și președintele chinez, Xi Jinping, par hotărâți să devină lideri ai unei mișcări de națiuni care se angajează în mod serios, precum și Uniunea Europeană pare angajată serios în această direcție.
La Cop26 este așteptat Papa Francisc care cu Laudato si' propune o ecologie integrală. Din punct de vedere "științific", cât sunt de importante aceste mișcări de gândire în favoarea mediului?
Papa Francisc foarte probabil a avut un rol foarte important în determinarea națiunilor de a adopta Acordul de la Paris. Cu siguranță cuvântul său este așteptat așa cum sunt așteptate toate stimulentele tuturor persoanelor, credincioase și necredincioase, care cer o tranziție ecologică. Îmi vin în minte angajarea pe zece ani pe acest front a patriarhului ecumenic Bartolomeu I, dar și acțiunile lui Greta Thunberg. Toate sunt figuri care urnesc conștiințele. Îndeosebi, Greta a reușit să atragă atenția lumii asupra planetei și să facă în puțin timp ceea ce timp de decenii studioși și experți n-au reușit să obțină.
Și totuși, continuă să existe persoane care consideră că problema climă nu există, care neagă realitatea științifică. Cum explicați fenomenul negaționismului?
Cred că la bază este o neîncredere în instituții. Este adevărat că uneori instituțiile demonstrează că nu sunt transparente și unele persoane au pierdut încrederea în datele oficiale. Însă datele oficiale sunt incontestabile. De acum nu mai avem nicio îndoială cu privire la faptul că ființa umană este cea care provoacă aceste ultime schimbări climatice. Este adevărat că temperatura planetei s-a schimbat mereu, însă în câteva decenii provocăm transformări care în mod normal au loc în milioane de ani. Așadar, să ne gândim ce înseamnă pentru animale și pentru plante să se adapteze în câteva decenii la schimbări așa de radicale.
Ce favorizează dintr-un punct de vedere politic și economic o tranziție ecologică?
Există diferiți factori. Cu siguranță stimulentul de jos al marilor mișcări de opinii favorizate de acțiunile figurilor importante, cum sunt Papa Francisc și toată acea galaxie de persoane și mișcări care determină spre această tranziție. Guvernele își dau seama că tranziția ecologică este o afacere. Deja Raportul Stern (a făcut ipoteza unei reduceri a PIB global cu 1% din cauza evenimentelor meteorologice extreme, nota red.) a convins guvernul britanic că efectele negative ale schimbării climatice costau mai mult față de costurile necesare astăzi pentru a lupta împotriva lor. Astăzi este tot mai clar că a favoriza tehnologii verzi crește numărul locurilor de muncă și poate să reprezinte o ocazie de business. Nu este o întâmplare dacă mari firme, chiar petrolifere, se orientează spre resurse energetice renovabile.
Dumneavoastră sunteți autorul unei cărți (editată de Cittànuova) "Happy planet: ghid pentru marile teme ale mediului". Ce vă face să credeți că, în loc să se autodistrugă, planeta pământ poate să se îndrepte spre o destinație "happy"?
Semnale pozitive sunt multe. Pare că cea mai mare parte a țărilor lidere iau decizii serioase convergând în tăierea emisiilor cu 50% până în 2030 și la eliminarea emisiilor de gaz până în 2050. Asta ar trebui să ne ducă la faptul că temperatura planetei n-ar mai crește cu mai mult de 1,5/2 grade. Însuși Papa Francisc încheie enciclica Laudato si' cu această frază: "Să mergem cântând! Luptele noastre și preocuparea noastră față de această planetă să nu ne ia bucuria speranței". Închei cartea mea cu o propunere: sustenabilitatea relațională. Sunt convins că numai toți împreună, prin raporturi constructive între persoane, între societăți, între națiuni, între persoane și natură, vom fi capabili să ajungem la un sistem de sustenabilitate, să nu mai distrugem mai multe resurse decât este în măsură planeta să reconstruiască, să nu poluăm mai mult decât este capabilă planeta să absoarbă poluarea.
(După agenția SIR, 10 august 2021)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 586.