Papa Francisc: Mesaj adresat participanților la Festivalul Tinerilor (Medjugorje, 1-6 august 2021)
Preaiubiților!
Festivalul Tinerilor este o săptămână intensă de rugăciune și de întâlnire cu Isus Cristos, îndeosebi în Cuvântul viu, în Euharistie, în adorație și în sacramentul Reconcilierii. Acest eveniment - o spune experiența atâtora: are forța de a pune pe calea către Domnul. Și este tocmai acesta primul pas pe care l-a făcut și "tânărul bogat" despre care vorbesc Evangheliile sinoptice (cf. Mt 19,16-22; Mc 10,17-22; Lc 18,18-23), care a pornit la drum, ba chiar a alergat în întâmpinarea Domnului, plin de elan și de dorință de a-l găsi pe Învățătorul pentru a avea ca moștenire viața veșnică, adică fericirea. Cuvântul-ghid al Festivalului din acest an este tocmai întrebarea pe care acel tânăr a adresat-o lui Isus: "Ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?". Este un cuvânt care ne pune în fața Domnului; și El își îndreaptă privirea spre noi, ne iubește și ne invită: "Vino! Urmează-mă!" (Mt 10,21).
Evanghelia nu ne spune numele acelui tânăr și asta sugerează că poate să-l reprezinte pe fiecare dintre noi. El, în afară de a poseda multe bunuri, apare bine educat și instruit, animat și de o sfântă neliniște care-l determină să caute adevărata fericire, viața în plinătate. De aceea pornește la drum pentru a întâlni o călăuză autoritară, credibilă și demnă de încredere. Această autoritate o găsește în persoana lui Isus Cristos și pentru aceasta îl întreabă: "Învățătorule bun, ce trebuie să facă ca să moștenesc viața veșnică" (Mc 10,17). Însă tânărul se gândește la un bun de cucerit cu propriile forțe. Domnul îi răspunde cu o altă întrebare: "De ce-mi spui bun? Nimeni nu este bun, decât numai Dumnezeu" (v. 18). Astfel, Isus îl îndreaptă către Dumnezeu, care este unicul și supremul bun de la care vine orice alt bun.
Pentru a-l ajuta să ajungă la izvorul bunătății și fericirii adevărate, Isus îi indică prima etapă de parcurs, adică aceea de a învăța să facă binele față de aproapele: "Dacă vrei să intri în viață, respectă poruncile" (Mt 19,17). Isus îl readuce la viața pământească și îi arată calea pentru a moșteni viața veșnică, adică iubirea concretă față de aproapele. Însă tânărul răspunde că asta a făcut-o mereu și și-a dat seama că nu este suficient a respecta preceptele pentru a fi fericiți. Atunci Isus își îndreaptă spre el o privire plină de iubire. De fapt, El recunoaște dorința de plinătate pe care tânărul o poartă în inimă și neliniștea sa salutară care îl pune în căutare; pentru aceasta simte față de el duioșie și afect.
Totuși Isus înțelege și care este punctul slab al interlocutorului său: este prea alipit de multele bunuri materiale pe care le posedă. De aceea Domnul îi propune o a doua etapă de făcut, aceea de a trece de la logica "meritului" la aceea a darului: "Dacă vrei să fii desăvârșit, mergi, vinde ceea ce ai și dă săracilor și vei avea comoară în cer" (Mt 19,21). Isus schimbă perspectiva: îl invită să nu se gândească să-și asigure lumea de dincolo, ci să dea totul în viața pământească, imitându-l astfel pe Domnul. Este chemarea la o maturizare ulterioară, la trecerea de la preceptele respectate pentru a obține recompense la iubirea gratuită și totală. Isus îi cere să lase ceea ce îngreunează inima și împiedică iubirea. Ceea ce Isus propune nu este atât un om despuiat de toate, cât mai ales un om liber și bogat în relații. Dacă inima este îngrămădită de bunuri, Domnul și aproapele devin numai lucruri printre celelalte. A avea prea mult și a voi prea mult ne sufocă inima și ne fac nefericiți și incapabili de a iubi.
În sfârșit, Isus propune o a treia etapă, aceea a imitării: "Vino! Urmează-mă!". "A-l urma pe Cristos nu este o imitare exterioară, pentru că îl atinge pe om în interioritatea sa profundă. A fi discipoli ai lui Isus înseamnă a fi conformi cu El" (Ioan Paul al II-lea, Scrisoarea enciclică Veritatis splendor, 21). În schimb, vom primi o viață bogată și fericită, plină de fețele atâtor frați și surori, și tați și mame și copii... (cf. Mt 19,29). A-l urma pe Cristos nu este o pierdere, ci un câștig incalculabil, în timp ce renunțarea se referă la obstacolul care împiedică drumul. Însă acel tânăr bogat are inima împărțită între doi stăpâni: Dumnezeu și banii. Frica de a risca și de a pierde bunurile sale îl face să se întoarcă acasă trist: "Întristat de acest cuvânt, el a plecat abătut" (Mc 10,22). Nu a ezitat să pună întrebarea decisivă, dar nu a găsit curajul de a primi răspunsul, care este propunerea de "a se dezlega" de el însuși și de bogățiile pentru "a se lega" de Cristos, pentru a merge cu El și a descoperi adevărata fericire.
Prieteni, Isus spune și fiecăruia dintre voi: "Vino! Urmează-mă!". Să aveți curajul de a trăi tinerețea voastră încredințându-vă Domnului și pornind la drum împreună cu El. Lăsați-vă cuceriți de privirea sa de iubire care ne eliberează de seducția idolilor, de falsele bogății care promit viață dar procură moarte. Să nu vă fie frică să primiți Cuvântul lui Cristos și să acceptați chemarea sa. Nu vă descurajați ca tânărul bogat din Evanghelie; în schimb, îndreptați-vă privirea spre Maria, marele model al imitării lui Cristos, și încredințați-vă ei care, cu acel "iată-mă" al său, a răspuns fără rezerve la chemarea Domnului. Viața sa este o dăruire totală de sine, din momentul Bunei Vestiri până la Calvar, unde a devenit Mama noastră. Să o privim pe Maria pentru a găsi forța și a primi harul care ne permite să spunem acel "iată-mă" al nostru Domnului. Să o privim pe Maria pentru a învăța să-l ducem pe Cristos în lume, așa cum a făcut ea atunci când, plină de grijă și de bucurie, a alergat ca s-o ajute pe sfânta Elisabeta. Să o privim pe Maria pentru a transforma viața noastră într-un dar pentru alții. Cu interesarea sa față de soții din Cana, ea ne învață să fim atenți față de alții. Cu viața sa ea ne arată că în voința lui Dumnezeu este bucuria noastră și că a o primi și a o trăi nu este ușor, dar ne face fericiți. Da, "Bucuria Evangheliei umple inima și viața celor care se întâlnesc cu Isus. Cei care se lasă mântuiți de El sunt eliberați de păcat, de tristețe, de golul interior, de izolare. Cu Isus Cristos mereu se naște și se renaște bucuria" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 1).
Dragi tineri, în drumul vostru cu Domnul Isus, animat și de acest festival, vă încredințez pe toți mijlocirii Sfintei Fecioare Maria, Mama noastră cerească, invocând lumină și putere de la Duhul Sfânt. Privirea lui Dumnezeu care vă iubește personal să vă însoțească în fiecare zi, așa încât, în relațiile cu alții, să puteți fi martori ai noii vieți pe care ați primit-o în dar. Pentru aceasta mă rog și vă binecuvântez și vă cer și vouă să vă rugați pentru mine.
Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 29 iunie 2021
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 997.