Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași, Săbăoani, Bacău: Zile de reculegere pentru terezine

În zilele de 20, 21 și 22 iulie, terezinele din întreaga țară s-au reunit la Iași, Săbăoani sau Bacău pentru o zi de reculegere cu tema "Consacratele sunt chipuri iubitoare, pline de bucurie și seninătate". În contextul pandemiei de COVID-19, întâlnirea terezinelor a avut loc pe zone, formându-se grupuri mai restrânse.

Astfel, la Iași au participat comunitățile din Iași, Huși, Poiana Micului, Suceava și Transilvania, întâlnirea având loc la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Programul zilei - același pentru toate cele trei întâlniri - a cuprins recitarea Laudelor, mesajul Mariei Tereza Candian, directoarea generală, meditația ținută de pr. Cristinel Fodor, un moment de împărtășire a experienței trăirii vieții consacrate în situația nou-creată de pandemie, Sfânta Liturghie și agapa fraternă. La Iași ne-au bucurat cu prezența și ne-au transmis un mesaj de încurajare în trăirea vieții consacrate PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, precum și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Reușita întâlnirii a fost asigurată și de organizarea exemplară asigurată de comunitatea terezinelor din Iași, căreia îi mulțumim.

La întâlnirea de la Săbăoani au participat comunitățile de la Butea, Roman, Pildești, Sagna, Buruienești și Săbăoani, însoțite de asistenții spirituali. Gazda, pr. Ioan Bișog, și terezinele din Săbăoani au primit participantele cu căldură și ospitalitate.

O amplă descriere a întâlnirii de la Bacău ne-a așternut pe hârtie Elena Matei. Ea cuprinde multe detalii comune tuturor celor trei zile, motiv pentru care am preluat cu bucurie întreaga sa mărturie:

"Această întâlnire a fost pentru noi un adevărat eveniment, care ne-a adus multă bucurie în suflet după o lungă perioadă de pauză. Am fost prezente terezinele de la Onești, Focșani, București, Câmpina, Brașov, Sebeș, Bacău.

Primul moment a fost revederea cu Maria Teresa, care ne-a prilejuit o mare emoție, apoi întâlnirea dintre noi, terezinele. Momentul revederii a fost presărat cu surprize și clipe distractive, precum:

- «surpriza» Aurelia, care a apărut însoțită de doi călugări franciscani (fr. Beneamin și fr. Sebastian) din comunitatea în care ea își desfășoară slujirea;

- scurt dialog distractiv între surori: «Tu ești Maria?» - «Tot eu, numai că am mai... crescut!»

După revederea noastră emoționantă, am început programul zilei cu Laudele, recitate în biserica noastră de suflet (biserica «Sfântul Neculai»), în care se desfășoară zilnic adorație euharistică semiperpetuă. Apoi părintele Cristinel Fodor, în meditația pe care ne-a oferit-o, a vorbit despre o tema foarte actuală și prezentă în viața noastră, mai ales în această perioadă de pandemie: singurătatea.

După ce ne-a prezentat singurătatea ca pe o temă des întâlnită în Sfânta Scriptură, ne-a atras atenția că putem simți singurătatea ca pe o durere a sufletului provocată de aparenta tăcere a lui Dumnezeu la cererile din rugăciunile noastre; sau o simțim atunci când suntem abandonați de ceilalți (cu adevărat sau numai aparent), la care se adaugă propria noastră vinovăție.

Indiferent de modul în care uneori ne simțim singure, să apelăm la modelele pe care le avem prezentate în Cartea Sfântă și pe care părintele ni le recomandă: Vechiul Testament - Iob, Ieremia, Iudita, Qohelet, Psalmul 88; în Noul Testament, Isus nu numai că a simțit singurătatea fiind abandonat de cei dragi, dar a fost și trădat.

Sfânta Tereza, patroana noastră, este un model de depășire a singurătății. În scrierile sale ne prezintă fața întunecată, dar și fața luminoasă a singurătății, vorbindu-ne despre «dispoziția inimii».

După ce am audiat prezentarea temei de către părintele Fodor, Maria Teresa ne-a invitat să aducem și noi exemple, din viața proprie, de depășire a singurătății. Au fost istorisite momente emoționante trăite, împărtășite cu umilință de unele dintre noi. Ne-a atras atenția intervenția părintelui Gheorghe Cojocaru, decan de Onești, care ne-a recomandat să vedem singurătatea ca pe o bogăție. Persoanele consacrate aleg singurătatea ca pe un dar al lui Dumnezeu. Ne-a sugerat să o facem și noi, iar apoi, când ne regăsim în noi înșine, devenim o forță.

Din prezentarea temei propuse și susținută de părintele Cristinel și din intervențiile scurte ale unora dintre noi am înțeles că, în fața greutăților și neplăcerilor provocate de singurătate, vom căpăta curaj și tărie din legătura strânsă cu Dumnezeu și vom fi ca o stâncă neclintită și pentru cei din jur.

Aducem mii de mulțumiri părintelui Isidor Dâscă, decan de Bacău și parohul nostru, care ne-a primit cu mare disponibilitate în parohia și în biserica noastră" (Elena Matei, Bacău).

Mii de mulțumiri aducem și noi, terezinele din întreaga țară, directoarei generale Maria Tereza Candian pentru inițiativa revederii și pentru prezența sa maternă în mijlocul nostru, mulțumiri părintelui Cristinel Fodor pentru frumoasa meditație pe tema singurătății, mulțumiri aducem și tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a acestor trei zile de reculegere - prilej de har și bucurie!

Mihaela Cotarcea (Cluj-Napoca)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment în secțiunea albumul foto publicat pe pe site-ul www.terezine.ro al Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din România.

* * *

ERCIS Media: Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei din catedrala din Iași, marți, 20 iulie:


 

lecturi: 1113.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat