Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un pește captiv în reziduuri de plastic
Papa Francisc: Nu aruncați plasticul în mare!

Duminică, 11 iulie 2021, a fost Duminica Mării, zi "dedicată în mod special tuturor celor care depind de mare pentru munca și mijloacele lor de trai", a spus Papa Francisc, invitându-i pe toți să aibă grijă de mările și oceanele noastre.

de Linda Bordoni

Celebrată anual, Duminica Mării este o zi în care oamenii se adună pentru a se ruga pentru navigatori și pescari și pentru a le mulțumi pentru rolul vital pe care îl joacă în viața noastră, a tuturor.

După cum subliniază Papa Francisc, este, de asemenea, o zi în care se evidențiază importanța îngrijirii mării și a ecosistemului său.

Luând cuvântul după rugăciunea "Angelus", papa a spus că se roagă pentru navigatori și i-a îndemnat pe toți să aibă grijă de oceane și de mări.

"Aveți grijă de sănătatea mării: fără plastic în mare!", a spus el.

8 milioane de tone de plastic intră în ocean în fiecare an

Cifrele ONU arată că 8 milioane de tone de plastic intră anual în ocean, ucigând viețuitoarele marine și ajungând în lanțul alimentar uman.

Papa Francisc face numeroase referiri la necesitatea de a avea grijă de oceane și mări în enciclica sa "Laudato si'. Despre grija pentru casa noastră comună". În paragrafele 40-41, el scrie: "Oceanele conțin nu numai cea mai mare parte a apei planetei, ci și cea mai mare parte din vasta varietate de ființe vii, dintre care multe încă ne sunt necunoscute și amenințate de diferite cauze...

Sunt deosebit de amenințate organismele marine pe care nu le luăm în considerație, ca anumite forme de plancton care constituie o componentă foarte importantă în lanțul alimentar marin, și de care depind, în definitiv, specii care se utilizează pentru alimentația umană... Intrând în mările tropicale și subtropicale, întâlnim barierele de corali, care corespund marilor păduri de pe uscat, pentru că găzduiesc aproximativ un milion de specii, inclusiv pești, raci, moluște, bureți, alge. Astăzi multe dintre barierele de corali din lume sunt sterile sau sunt în declin continuu: «Cine a transformat minunata lume marină în cimitire subacvatice despuiate de viață și de culoare?»".

Într-o scrisoare adresată liderilor din mediul de afaceri la o conferință organizată în 2018 la Vatican cu ocazia celei de-a patra Zile Mondiale de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, el a spus: "Nu putem permite ca mările și oceanele noastre să fie presărate cu câmpuri nesfârșite de plastic plutitor".

"Trebuie să ne rugăm ca și cum totul ar depinde de providența lui Dumnezeu și să lucrăm ca și cum totul ar depinde de noi", a spus Sfântul Părinte.

(După Vatican News, 11 iulie 2021)

Traducere de Ovidiu Bișog

* * *

Vatican News: 11 iulie, Duminica Mării. Mesajul Bisericii pentru lucrătorii maritimi


 

lecturi: 691.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat