Torino: Hramul comunității românilor catolici
Atunci când italienii ne întreabă, mirați să afle că suntem "catolici", unde obișnuim să mergem la biserică (aici, la Torino), răspundem cu mare bucurie și cu mult drag: "La Sfânta Fecioară Maria de pe muntele Carmel, unde se află comunitatea catolică românească din Torino!" "De ce?" "Pentru că acolo ne simțim acasă. Simțind, trăind, cântând Liturghia în românește".
Cu atât mai mult duminică, 30 mai 2021, ne-am simțit "acasă", la sărbătoarea hramului comunității noastre, Fericitul Ieremia, care în acest an a fost celebrată împreună cu sărbătoarea Sfintei Treimi și cu Ziua Românilor de Pretutindeni.
Este înălțător să ajungi la biserică, să intri și să percepi imediat atmosfera de sărbătoare: altarul atât de frumos împodobit; copiii care recită rozariul înainte de Sfânta Liturghie îmbrăcați în veșminte tradiționale (și nu doar ei); pregătirea asiduă a darurilor bogate pentru ofertoriu, vrednice de o zi atât de importantă (colac, cozonac, vin, ceaiuri medicinale, lumânare, rozariu, flori); mulți ochi zâmbitori și voie bună.
Însăși Sfânta Liturghie, celebrată de părintele Ionuț-Gabriel Giurgică, a avut acel "nu știu ce" atât de familiar și unic identității noastre românești.
La începutul Liturghiei a fost prezent și părintele Paul Nde, reprezentantul capelaniilor din Torino, care ne-a adresat cuvinte de încurajare pentru parcursul nostru creștin și comunitar.
Rugăciunile de mulțumire s-au ridicat odată cu parfumul îmbietor al tămâii; rugăciunile de mijlocire, în mod deosebit pentru cei bolnavi și suferinzi, s-au împletit cu binecuvântarea ceaiurilor medicinale destinate a aduce alinare; rugăciunile de binecuvântare s-au întregit cu contemplarea imaginii Fericitului Ieremia, simbol și exemplu de viață al fiecărui emigrat, a fiecărei persoane care a fost nevoită, pentru un motiv sau altul, să își părăsească meleagurile natale, părintele îndemnându-ne să nu obosim în a ne întreba ca și Fericitul Ieremia: "Ce pot face, ce fac, ca să câștig viața veșnică?!"
Toată Liturghia a fost însoțită de minunatele cântări ale corului "nostru" care de mai bine de 13 ani se pregătește săptămânal, în mod constant și profesional, pentru a ne bucura auzul și inima cu notele "de acasă".
Sfânta Liturghie s-a încheiat în semnul Sfintei Treimi, cu bucurie și conștientizare a faptului că suntem cu toții mădulare ale aceleași Biserici în mijlocul căreia ne-am născut, am crescut, am fost botezați, miruiți, poate chiar căsătoriți și pe care o ducem mai departe, în inimă, suflet și gând, dincolo de hotarele pământești ale granițelor țării, căci așa cum spunea odată Papa Francisc: "Suntem cetățeni ai lui Dumnezeu".
Din cauza măsurilor în vigoare, din păcate nu a fost posibilă organizarea obișnuitei agape comunitare care de obicei însoțește momentele noastre de sărbătoare "împreună" cu bunătăți pregătite de fiecare, cu muzică, dans și voie bună.
Mulțumim bunului Dumnezeu pentru această minunată sărbătoare, iar în mod deosebit le mulțumim părintelui Gelu Miclăuș și părintelui Ionuț-Gabriel Giurgică pentru suportul neobosit și permanent în toate nevoile noastre personale și comunitare!
Lăudată să fie Sfânta Treime, în vecii vecilor! Amin.
Tatiana Ghiurca
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
30 mai: Torino: Hramul comunității românilor catolici. Foto: Mihai Bursuc
lecturi: 2407.