Rusalii la Barați
În zilele de 22 și 23 mai 2021, în Parohia Barați s-a celebrat hramul acestei comunități: Coborârea Duhului Sfânt, precum și pelerinajul la acest sanctuar al Duhului Sfânt și al Fecioarei Maria. La această sărbătoare au participat un număr impresionant de preoți și credincioși, atât din localitate, cât și din parohiile vecine. Evenimentul a fost transmis în direct de ERCIS Fm și ERCIS Media.
Și în acest an, cu mare bucurie în suflete și urmând exemplul apostolilor și al Sfintei Fecioare Maria, care stăruiau în rugăciune în cenacol, așteptându-l pe Duhul Sfânt (cf. Fap 1,14), credincioșii din Barați, precum și un număr mare de pelerini din diferite comunități, au participat la hramul Parohiei "Coborârea Duhului Sfânt" din Barați, respectând normele sanitare impuse de autoritățile civile.
La cuvântul de deschidere al pelerinajului, părintele paroh, Andrei Cocianga, i-a salutat pe toți cei prezenți și i-a îndemnat cu căldură să se pregătească sufletește pentru a primi cu suflet curat darurile Duhului Sfânt. De asemenea, i-a invitat pe toți pelerinii să treacă pe la statuia Maicii Domnului aflată la altarul bisericii.
După acest salut, pelerinajul a continuat cu celebrarea Căii Luminii, urmată de recitarea Sfântului Rozariu, culminând cu Sfânta Liturghie din ajunul aceste sărbători, celebrată de părintele Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., ministru provincial, și un număr impresionant de preoți concelebranți. Seara s-a încheiat cu procesiunea cu statuia Maicii Domnului pe străzile satului Barați, participanții purtând lumânări aprinse și intonând cântece în cinstea Sfintei Fecioare Maria, Mireasa Duhului Sfânt și Mama Bisericii.
În cuvântul de învățătură, atât de la Sfânta Liturghie din ajun cât și de la cea din ziua hramului, ținut de părintele Iosif Antili, profesor de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a fost subliniat faptul că Duhul Sfânt dă viață întregii creații, fiecărei ființe create de Dumnezeu, iar din sufletul celor care îl au pe Duhul Sfânt va ieși izvor de apă vie (cf. In 7, 38). Apoi, părintele Iosif a vorbit despre puterea pe care Duhul ne-o dă să îl predicăm pe Cristos, să fim martorii lui Cristos într-o lume în care se aud mai mult "croncănelile corbilor" decât șoaptele porumbelului, iar atenția creștinului să fie îndreptată mai mult la șoaptele Duhului decât la zgomotele lumii de azi.
La Sfânta Liturghie din ziua hramului, celebrată de părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău, au participat și reprezentanții copiilor și tinerilor de la Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, cărora li s-a conferit, cu o săptămână în urmă, sacramentul Mirului.
Mulțumim bunului Dumnezeu pentru darul Duhului Sfânt, cel care ne însuflețește și ne îndrumă cu șoaptele sale fiecare pas pe care îl facem. Mulțumim bunului Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să participăm și în acest an la acest hram binecuvântat.
Duhul Sfânt să ne călăuzească mereu pe drumul vieții, iar Maria să ne o ocrotească cu dragostea ei de mamă.
Laurențiu-Daniel Timaru,
seminarist în anul III la ITRC
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
22-23 mai: Rusalii la Barați
lecturi: 1300.