Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fecioara Maria și Țara Soarelui Răsare: o devoțiune care crește de peste 500 de ani

de Massimo Succi

Este rândul Japoniei. Vineri, 21 mai 2021, la ora locală 18.00 (12.00, ora României), de la Sfânta Fecioară Maria de Nagasaki, unul din cele 30 de locuri mariane alese pentru Maratonul Rozariului voit de Papa Francisc pentru a invoca sfârșitul pandemiei, comunitatea catolică japoneză unită cu credincioșii din toată lumea a înalțat rugăciunea sa către Maria. A prezidat celebrarea Monseniorul Joseph Mitsuaki Takami, arhiepiscop de Nagasaki.

Sfânta Fecioară Maria de Nagasaki este legată de găsirea miraculoasă a capului unei statui de lemn pusă în 1929 în interiorul Catedralei Neprihănitei Zămisliri din Urakami, un cartier din zona de nord a orașului, construită și consacrată oficial în 1914 de Missions Etrangères de Paris, însă terminată definitiv abia în 1926. Catedrala, care în acel timp reprezenta cea mai mare biserică catolică din Asia, a fost lovită și distrusă de a doua bombă atomică aruncată asupra Japoniei la ora 11.02 din 9 august 1945 și explodată la numai 500 de metri înălțime de valea Urakami. Doi preoți și 24 de enoriași care așteptau să se spovedească pentru a se pregăti pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului au fost victime ale exploziei care a ucis 8.500 dintre cei 12.000 de credincioși din Nagasaki și a făcut numai într-o clipă peste 100.000 de morți. Flăcările provocate de bombardament au continuat să ardă până seara și din catedrală părea că au rezistat cu puține daune numai un crucifix și câteva statui de piatră. Părintele trapist Kaemon Noguchi, în octombrie 1945, a mers să se roage printre resturile parohiei sale din tinerețe sperând să recupereze vreo amintire pe care s-o ia cu el în mănăstirea din Hokkaido. După ce a căutat în zadar, în timpul unei pauze de rugăciune, și-a dat seama de prezența prin praf și cenușă a capului statuii de lemn a Mariei supraviețuit în mod miraculos flăcărilor. Fața avea cavitățile ochilor pârlite și goale, iar pe obrazul drept o crăpătură care părea să fie o lacrimă, parcă pentru a mărturisi împărtășirea suferinței provocate de bombardament poporului japonez și întregii omeniri. Părintele Noguchi a ținut cu el timp de treizeci de ani capul statuii care după aceea, după evenimente alterne, în 2000 a găsit din nou așezarea sa în catedrala reconstruită din Urakani. Era mai, luna dedicată ei.

Legătura dintre Japonia și Fecioara Maria este puternică și se găsesc urme ale ei deja înainte de venirea primilor misionari. De fapt, cronicile relatează că mulți dintre negustorii portughezi care au început comerțul lor cu Țara Soarelui Răsare din 1543 erau catolici și prin practicarea simplă a credinței lor, recitarea Rozariului în primul rând, au aruncat primele semințe ale devoțiunii mariane în ținutul japonez. "Chiar și necreștinii învățau pe de rost Pater și Ave Maria și recitau aceste rugăciuni pe străzi", scria părintele Cesare Gentili într-un document păstrat în arhiva de la PIME. Însă, desigur cu venirea misionarilor prezența mariană în ținutul nipon a devenit tot mai evidentă, începând din acea zi de 15 august 1549 când Sfântul Francisc Xaveriu a debarcat pe coasta Kagoshima, pe atunci capitala Regatului de Sud al țării, și interpretând ca un semn sosirea sa chiar în ziua sărbătorii Ridicării la cer a Preasfintei Maria, a încredințat această țară necunoscută îngrijirilor sale materne. De atunci, Sfânta Fecioară n-a încetat niciodată să fie alături de poporul japonez în momentele cruciale ale istoriei sale. De la 8 decembrie 1941, sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, când Statele Unite declară în mod oficial război Japoniei după atacul japonez de la Pearl Harbour, la 15 august 1945, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ziua capitulării Japoniei și a sfârșitului ostilităților, la 8 septembrie 1951, sărbătoarea Nașterii Sfintei Fecioare Maria, data semnării tratatului de pace de la San Francisco între Japonia și o mare parte dintre țările care au participat la al Doilea Război Mondial, și 11 februarie, sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, sărbătoarea Kenkoku kinen no hi, zi dedicată întemeierii Japoniei. "Oare toate sunt coincidențe sau sigilii ale actului de încredințare a Japoniei Sfintei Fecioare făcută de Francisc Xaveriu?" este întrebarea care se citește într-o pagină de pe situl episcopilor niponi dedicată temei "Maria și Japonia".

Totuși, nu numai aceste corespunderi cronologice marchează această legătură, ci și mai ales multele episoade din istoria catolicismului în Japonia care o au în centru pe Sfânta Fecioară. Aici vom aminti numai câteva. "Unde este statuia Sfintei Maria?" este întrebarea adresată părintelui Petitjean, misionar francez de la Société des Missions Étrangères de Paris la 17 martie 1865 care a însemnat întoarcerea în lumină a kakure kirisutan, "creștinii ascunși", petrecută la bazilica din Oura. "Când am auzit numele binecuvântat al Mariei - relatează misionarul francez într-o scrisoare trimisă unui confrate - n-am mai avut nicio îndoială. Aveam în fața mea câțiva descendenți ai primilor creștini japonezi". Relatarea părintelui continuă: "Înconjurat și solicitat de aceste persoane dragi, le-am condus la altarul Sfintei Fecioare Maria, unde este păstrată statuia adusă din Franța. Urma să îngenuncheze și să spună rugăciunile lor așa cum am făcut eu, însă nu putea să-și rețină bucuria nemărginită și privind statuia Sfintei Fecioare Maria, au exclamat la unison: Este chiar Sfânta Maria. Priviți-o! Vedeți, îl ține pe Fiul său, pe Isus, în brațe!".

În două secole și jumătate de lockdown șapte generații de catolici japonezi amenințate de virusul lui odium fidei care i-a infectat pe shogunii care s-au succedat în timp, au păstrat, apărat și transmis din tată în fiu, credința primită de la misionarii iezuiți, dominicani, franciscani și augustinieni. Două "coincidențe mariane" interesante sunt un fundal al acestui eveniment istoric. Prima este legată de an pentru că anul 1858 este însuși anul aparițiilor Sfintei Fecioare Maria la Lourdes și a doua de figura Monseniorului Theodore Forcade, care a fost primul vicar apostolic din Japonia, precum și episcopul de Nevers care a primit-o pe Sfânta Bernadette într-un convent local și a apărat aparițiile. Înainte de moartea sa, Monseniorul Forcade va spune că "mantia Mariei a ocrotit Japonia".

Totuși, întoarcerea creștinilor ascunși a provocat un nou val de persecuții de care sunt legați martirii din Tsuwano, dar și Maria Preasfântă. Printre creștinii exilați în Tsuwano și torturați cu intenția de a-i constrânge să se lepede, era și tânărul în vârstă de treizeci de ani Yasutaro. În plină iarnă a fost închis într-o cușcă de un metru pe un metru pusă afară în mijlocul zăpezii, constrâns la pâine și apă. După trei zile, noaptea au venit la el doi prieteni îngrijorați de condițiile sale. Acestea sunt cuvintele lui Yasutaro adresate celor doi prieteni prezentate de cronicile din acea vreme: "Nu, nu, mă simt foarte bine. În fiecare noapte o Doamnă foarte frumoasă vine aici și îmi spune lucruri minunate. Este îmbrăcată în albastru și se aseamănă cu statuia Mariei din biserica noastră de la Nagasaki. Dar, vă rog, nu spuneți nimic celorlalți până când voi muri".

Din aceste mărturii primim încurajarea de a primi invitația Sfântului Părinte de a ne adresa Mariei Preasfinte cu speranță și încredere și în acest timp de suferință pe care-l trăiește omenirea.

(După agenția SIR, 21 mai 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 601.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat