Suceava: Zile dedicate "Familiei Amoris laetitia" și hramul parohiei
În perioada 13-15 mai 2021, în Parohia "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava au avut loc misiuni populare, zile de pregătire pentru hramul parohiei, cu teme care au vizat exortația apostolică Amoris laetitia a Papei Francisc. Duminică, 16 mai 2021, s-a celebrat sărbătoarea hramului parohiei.
Temele din zilele de misiuni au fost prezentate de către pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, din cadrul Curiei Diecezei de Iași, iar predica din ziua de hram a fost ținută de către pr. Adrian Gherghelucă, parohul comunității din Bijghir (BC).
Printre ideile subliniate cu mult curaj, simplitate și acuratețe de către pr. Felician am notat: "Familia este încă o resursă de redescoperit. Biserica este singura instituție care mai apără astăzi demnitatea persoanei și implicit a familiei. Familiile nu trebuie să fie supărate pe Biserică atunci când aceasta propune învățătura sa autentică. Este spre binele omului și al familiei! Nu Biserica trebuie să-și adapteze învățătura după cultura și oamenii de astăzi, ci oamenii trebuie să se conformeze învățăturii Bisericii, deoarece aceasta are la bază cuvântul lui Dumnezeu, care cuvânt nu se schimbă și nu se negociază! Nu este suficient ca soții să se iubească, conform Amoris laetitia trebuie să se iubească cu bucurie. Viața de familie în general trebuie să fie caracterizată de iubire și bucurie".
Printre ideile desprinse de la tema "Amoris laetitia și câteva probleme spinoase", am notat câteva învățături clare: Divorțul nu este plăcut lui Dumnezeu și înseamnă lezare a demnități persoanei care nu-l dorește și care luptă pentru ca viața de familie să rămână în integritatea ei. Indisolubilitatea căsătoriei este voită de Dumnezeu și își găsește originea în alianța pe care Dumnezeu a încheiat-o în general cu creaturile sale, cu poporul ales, iar mai apoi prin Cristos cu Biserica, Cristos care a parafat această alianță prin pătimirea, moartea, învierea, înălțarea la cer și trimiterea Duhului Sfânt. Conviețuirea fără căsătorie înseamnă "provizorierat" și o astfel de stare nu este specifică omului. Relația dintre doi tineri, băiat și fată, care stau împreună fără căsătorie nu este caracterizată de iubire, deoarece unde este o stare de păcat nu poate fi în același timp și o stare de iubire. Dumnezeu nu face pact cu păcatul!
La predica hramului, părintele Adrian, după ce a făcut o introducere, vorbind despre actul martiric al Sfântului Ioan Nepomuk, nevoind să încalce secretul spovezii, a explicat pe rând că nu trebuie să ne fie teamă să ne spovedim și că nu trebuie să deznădăjduim de îndurarea lui Dumnezeu.
La Liturghia de hram, pe lângă preoții din Decanatul de Bucovina, au mai fost prezente și autoritățile locale, precum și domnul deputat Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România.
În cuvântul de mulțumire, părintele paroh, Ciprian Antălucă, succesorul părintelui Iosif Păuleț, fost paroh de Suceava și astăzi episcopul Diecezei de Iași, a mulțumit lui Dumnezeu pentru minunata sărbătoare, ca și participanților, amintind de un fragment din mulțumirea de anul trecut, imediat după starea de urgență: "Doamne, ne-a fost dor de tine, așa cum știm că și ție ți-a fost dor de noi. Pandemia ne-a ținut în case, dar știm că tu poți stârpi pandemia. Fă-o, te rugăm!"
Claudia Gartner
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
16 mai: Suceava: Hramul parohiei. Foto: Adrian Cuba
16 mai: Suceava: Hramul parohiei
13-15 mai: Suceava: Zile dedicate "Familiei Amoris laetitia"
lecturi: 757.