Fericită inimă pascală!...
Gânduri din viața și spiritualitatea Fericitei Veronica Antal
În lumea și societatea noastră, de la o zi la alta tot mai săracă în bucuria și siguranța vieții, dată peste cap la 360 de grade de această pandemie globală, ce repere ne rămân stabile, pentru a nu ne prăbuși și a nu intra în disperare, pentru a nu ne pierde sensul vieții și al luptei noastre de fiecare zi? Ni le reamintește Papa Francisc (zilnic ancorat în prezentul suferinței omenirii), în predica sa din Catedrala "Sfântul Iosif" din Bagdad, cu ocazia vizitei în Irak, în luna martie a acestui an: sunt "fericirile" proclamate de Isus pe munte; prin trăirea lor facem veșnic ceea ce trece, aducem cerul pe pământ. Așadar, când pământul devine insuportabil, "propunerea lui Isus este [cea mai] înțeleaptă pentru că iubirea, inima fericirilor; chiar dacă pare slabă în ochii lumii, în realitate, învinge. Pe cruce s-a dovedit mai puternică decât păcatul, în mormânt a învins moartea. Este aceeași iubire care i-a făcut pe martiri victorioși în încercare, și cât de mulți au fost în ultimul secol, mai mulți decât în cele precedente! Iubirea este tăria noastră, puterea atâtor frați și surori care au îndurat prejudecăți și ofense, maltratări și persecuții pentru numele lui Isus. Dar, în timp ce puterea, gloria și vanitatea lumii trec, iubirea rămâne" (Predica Papei Francisc la Liturghia din Bagdad, 6 martie 2021).
Noi, creștinii catolici din Nisiporești și din întreaga Românie, nu trebuie să mergem prea departe pentru a găsi exemple și întrupări concrete ale fericirilor evanghelice vestite de Isus: acestea sunt date de sfinții și martirii noștri din istoria ultimului secol, între care vie este imaginea și evidentă sfințenia Fericitei Veronica Antal, crinul însângerat, înflorit în brazda credinței încercate a credincioșilor catolici din Moldova, stropită și însămânțată de sângele atâtor martiri și mărturisitori.
Tânăra Veronica din Nisiporești, terțiară franciscană, martiră la doar 23 de ani - pe altarul luptei sângeroase pe care a dus-o pentru păstrarea sfintei curății, într-o societate în care regimul totalitar comunist ateu își punea pecetea diabolică asupra mentalității și comportamentului multor tineri - devine prima femeie, prima creștină laică beatificată din România. Titlul canonic de recunoaștere a sfințeniei unei persoane și de ridicare a acesteia la cinstea altarelor, în Biserică, este acela de "fericit". De ce? Prin acest simplu atribut de "fericit", Biserica vrea să recunoască nu doar mântuirea, intrarea în fericirea veșnică a unor astfel de creștini cu o viață sfântă, ci și faptul că ei sunt de acum modele și mijlocitori ai noștri întru dobândirea fericirii sfințeniei și a bucuriei veșnice a paradisului. Sfinții sunt, prin excelență, cei mai fericiți oameni atât pe pământ, cât, mai ales, în cer. Mici și nefericiți în ochii lumii, dar mari și bucuroși foarte în ochii lui Dumnezeu. Fericita Veronica păstra în sufletul ei această taină a bucuriei sfinților și nu o împărtășea decât prietenelor ei care puteau să o înțeleagă sau când inima o îndemna să dea mărturie despre fericirea ei interioară. Veronica, mărturisesc prietenele ei, exploda de bucurie, când, în momentele de liniște și de contemplare, privea cerul senin în nesfârșita lui tăcere și limpezime. Privirea cerului o ducea, fără doar și poate, să privească în profunzimea cerului din sufletul ei unit cu Isus. O prietenă a ei, Veroana, ne mărturisește: "Deseori o vedeam privind cerul și zâmbind. Dacă o întrebam ce se întâmplă cu ea, ea mișca din umeri și iar zâmbea. (...) ea nu avea decât singură ambiție: sfințenia". O altă prietenă își aduce aminte că atunci când se întâmpla ca una sau alta dintre ele să fie tristă, Veronica le înveselea cu bucuria și prezența ei și le spunea: "Ei, de ce să fim triste?... Că doar suntem miresele lui Isus!" Da, făcând de la o vârstă fragedă vot de curăție și feciorie și intrând în Ordinul al III-lea al Sfântului Francisc, credea puternic în chemarea și alegerea ei; reușea să privească dincolo de vălul acestei lumi cu toate înfățișările sale trecătoare, marcate de vanitate, și să raporteze totul la cer și la valorile veșnice, cu simplitate și spontaneitate. Mărturisind prietenelor ei cât de mult îi place să fie mireasa lui Isus, Veronica spunea odată, ascultând cum cânta fanfara la o nuntă din sat: "Ce veselă și fericită trebuie să fie mireasa în ziua nunții! Dar ce fericite vom fi noi, miresele lui Isus, și ce bucurie vom simți noi când ne vom întâlni cu Mirele nostru, Isus, în cer!"
Putem spune că această inimă aleasă tânjea după nunta ei veșnică, îi presimțea apropiata strălucire din mireasma rugăciunii și al jertfei, din convorbirile ei interioare zilnice cu acest mare Mire, iar într-una din puținele însemnări spirituale rămase înțelegem care era izvorul fericirii ei pe acest pământ: "Ce fericit este acela care locuiește în tine, Doamne! O, dulce legătură ce mă unește cu Isus!" La această însemnare, alături de aceea referitoare la legământul ei cu Isus, din care înțelegem dăruirea totală a inimii și a vieții ei Domnului, alte câteva însemnări de acest fel completează această mică și densă "cale de fericire" pe care ne-a lăsat-o Fericita Veronica Antal. Această cale presupune cel puțin șase reguli esențiale de urmat pentru a ajunge la capăt, la ținta voită de Domnul:
1. O alegere de viață fundamentală, în forma unei dăruiri/aparțineri totale pentru o cauză, cauza lui Cristos și sfințirea vieții: "Îngerilor, scrieți în cartea vieții și acest legământ: eu sunt a lui Isus și Isus este al meu."
2. Dorință puternică de sfințenie: "Primește-mă, Isuse, la școala sfinților, ca să fiu vrednică de tine!"
3. Coerență în trăirea acestei alegeri printr-o viață de unire profundă cu Isus: "O, dulce legătură ce mă unește cu Isus!"
4. Angajare serioasă în lupta cu păcatul, pentru dobândirea virtuților și a înțelepciunii sfinților: "De nu te vei strădui din toate puterile, nu vei putea birui păcatul."
5. Speranță de neclintit și credință netulburată: "Să nu crezi că totul e pierdut când lucrurile nu corespund așteptărilor tale."
6. Abandonare și încredere totală în Dumnezeu: "Doamne, scapă-mă, că pier! Adăpostit în inima ta, eu sunt la loc sigur."
Fericita Veronica și-a încheiat repede alergarea pe acest pământ și se bucură de nunta veșnic fericită cu Mirele ei ceresc. Nu a pierdut nicio clipă. Domnul cere totul, dar și oferă totul, oferă fericirea sigură și supremă pentru care am fost creați, oferă belșug de viață adevărată. Veronica se bucură în ceruri de Paștele vieții veșnice pentru că a avut pe pământ o inimă pascală dăruită lui Isus, în sinceritate, adevăr și iubire. Ca frați ai ei, de ce nu i-am cere să mijlocească pentru noi la Isus o astfel de inimă?...
Fr. Iosif-Eduard Cadar, OFMConv.
lecturi: 998.