Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (21 martie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această a cincea duminică din Postul Mare, liturgia proclamă evanghelia în care Sfântul Ioan prezintă un episod petrecut în ultimele zile ale vieții lui Cristos, puțin înainte de Pătimire (cf. In 12,20-33). În timp ce Isus se afla la Ierusalim pentru sărbătoarea de Paște, câțiva greci, curioși de ceea ce făcea el, exprimă dorința de a-l vedea. Apropiindu-se de apostolul Filip: "Vrem să-l vedem pe Isus" (v. 21). "Vrem să-l vedem pe Isus". Să ne amintim de această dorință: "Vrem să-l vedem pe Isus". Filip vorbește despre asta cu Andrei și apoi împreună îi spun Învățătorului. În cererea acelor greci putem observa cererea pe care atâția bărbați și femei, din orice loc și din orice timp, o adresează Bisericii și fiecăruia dintre noi: "Vrem să-l vedem pe Isus".

Și cum răspunde Isus la această cerere? Într-un mod care ne face să ne gândim. Spune așa: "A venit ceasul ca Fiul Omului să fie glorificat. [...] dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult" (v. 23-24). Aceste cuvinte pare că nu răspunde la cererea adresată de acei greci. În realitate, ele merg dincolo de ea. De fapt, Isus revelează că el, pentru fiecare om care vrea să-l caute, este sămânța ascunsă gata să moară pentru a aduce rod mult. Ca și cum ar spune: dacă vreți să mă cunoașteți, dacă vreți să mă înțelegeți, priviți bobul de grâu care moarte în pământ, adică priviți crucea.

Ne vine să ne gândim la semnul crucii, care a devenit de-a lungul secolelor emblema prin excelență a creștinilor. Cine vrea și astăzi "să-l vadă pe Isus", eventual provenind din țări și culturi unde creștinismul este mai puțin cunoscut, ce anume vede înainte de toate? Care este semnul cel mai obișnuit pe care-l întâlnește? Crucifixul, crucea. În biserici, în casele creștinilor, purtat chiar și pe propriul trup. Important este ca semnul să fie coerent cu evanghelia: crucea nu poate decât să exprime iubire, slujire, dăruire de sine fără rezerve: numai așa ea este cu adevărat "pomul vieții", al vieții supraabundente.

Și astăzi atâtea persoane, adesea fără a o spune, în mod implicit, ar vrea "să-l vadă pe Isus", să-l întâlnească, să-l cunoască. De aici se înțelege marea noastră responsabilitate a creștinilor și a comunităților noastre. Și noi trebuie să răspundem cu mărturia unei vieți care se dăruiește în slujire, a unei vieți care ia asupra sa stilul lui Dumnezeu - apropiere, compasiune și duioșie - și se dăruiește în slujire. Este vorba de a semăna semințe de iubire nu cu vorbe care zboară, ci cu exemple concrete, simple și curajoase, nu cu condamnări teoretice, ci cu gesturi de iubire. Atunci Domnul, cu harul său, ne face să aducem rod, chiar și atunci când terenul este uscat din cauza neînțelegerilor, dificultăților sau persecuțiilor, sau a pretențiilor de legalisme sau moralisme clericale. Acesta este terenul uscat. Chiar atunci, în încercare și în singurătate, în timp ce sămânța moare, este momentul în care viața încolțește, pentru produce roade coapte la timpul său. În această împletire de moarte și de viață putem experimenta bucuria și adevărata rodnicie a iubirii, care mereu, repet, există în stilul lui Dumnezeu: apropiere, compasiune, duioșie.

Fecioara Maria să ne ajute să-l urmăm pe Isus, să mergem puternici și bucuroși pe calea slujirii, pentru ca iubirea lui Cristos să strălucească în fiecare atitudine a noastră și să devină tot mai mult stilul vieții noastre zilnice.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Astăzi în Italia se celebrează Ziua amintirii și a angajării în memoria victimelor nevinovate la mafiilor. Mafiile sunt prezente în diferite părți ale lumii și, exploatând pandemia, se îmbogățesc prin corupție. Sfântul Ioan Paul al II-lea a denunțat "cultura lor de moarte", iar Benedict al XVI-lea le-a condamnat ca "drumuri de moarte". Aceste structuri de păcat, structuri mafiote, contrare evangheliei lui Cristos, schimbă credința cu idolatria. Astăzi comemorăm toate victimele și reînnoim angajarea noastră împotriva tuturor mafiilor.

Mâine este Ziua Mondială a Apei, care ne invită să reflectăm asupra valorii acestui dar minunat și de neînlocuit al lui Dumnezeu. Pentru noi, credincioșii, "sora apă" nu este o marfă: este un simbol universal și este izvor de viață și de sănătate. Prea mult frați, atâția, atâția frați și surori au acces la puțină apă și eventual poluată! Este necesar să se asigure pentru toți apă potabilă și servicii igienice. Le mulțumesc și încurajez pe cei care, cu diferite profesionalități și responsabilități, lucrează pentru acest scop așa de important. Mă gândesc de exemplu la Universitatea Apei, în patria mea, la cei care lucrează pentru a o duce înainte și pentru a face să se înțeleagă importanța apei. Multe mulțumiri vouă argentinienilor care lucrați în această Universitate a Apei.

Vă salut pe voi toți sunteți conectați prin media, cu o amintire deosebită pentru bolnavi și pentru persoanele singure. Vă urez o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 652.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat