Rana leagănului gol și Ziua Mamei
Dragi prietene, pentru multe dintre noi, zilele acestea cuvântul "mamă" răsună ca un pumn în stomac, nu ca cel al unui copil care se mișcă în sânul mamei sale, ci ca durerea unei absențe care amintește mereu un gol.
Știu ce trăiți, însă doresc să vă invit să medităm la ceea ce ne povestește evanghelistul Ioan despre întâlnirea dintre Isus și Maria Magdalena în dimineața duminicii de Paște, în fața mormântului gol.
"Iar Maria stătea lângă mormânt, afară, și plângea. În timp ce plângea, s-a aplecat spre mormânt și a văzut doi îngeri în haine albe care stăteau în locul unde zăcuse trupul lui Isus, unul la cap și altul la picioare. Ei i-au zis: «Femeie, de ce plângi?». Ea le-a spus: «L-au luat pe Domnul meu și nu știu unde l-au pus». Spunând acestea și întorcându-se, l-a văzut pe Isus stând în picioare, dar nu știa că este Isus. Isus i-a zis: «Femeie, de ce plângi? Pe cine cauți?». Ea, crezând că este grădinarul, i-a spus: «Domnule, dacă tu l-ai dus, spune-mi unde l-ai pus și eu îl voi lua!». Isus i-a zis: «Maria!». Ea, întorcându-se, i-a spus în evreiește: «Rabbuní!» - care înseamnă «Învățătorule!». Isus i-a zis: «Nu mă reține, pentru că nu m-am urcat încă la Tatăl, dar du-te la frații mei și spune-le: 'Mă urc la Tatăl meu și Tatăl vostru, la Dumnezeul meu și Dumnezeul vostru'!». Maria Magdaléna a venit la discipoli și le-a vestit că l-a văzut pe Domnul și că el i-a spus acestea" (In 20,11-18).
Îmi place să mă gândesc că suntem noi Maria Magdalena întâlnită de Isus imediat după Înviere, cea pe care a dorit să o întâlnească mai întâi, să o cheme pe nume și să o trimită pentru ca toată lumea să știe că moartea a fost înfrântă pentru totdeauna.
Maria plânge lângă mormântul gol. De câte ori golul din brațele noastre ne-a făcut să plângem... De câte ori l-am simțit ca pe un loc steril, un loc fără viață, și ne-am disperat că nu mai este nimic de făcut, nu mai există speranță, viața noastră pare doar un mormânt gol...
Însă de câte ori apoi mi-am dat seama că s-a făcut prezent în alte persoane și poate nu l-am recunoscut imediat, însă m-a îmbrățișat, m-a mângâiat, mi-a adresat cuvinte de încurajare și de speranță și în final m-a chemat pe nume și mi-a anunțat Paștele.
M-a făcut să înțeleg că dincolo de acea moarte, este viață, dincolo de acea moarte există el care dorește să-mi dea viața, nu aceea în carne și oase pe care o doream eu, ci viața pe care doar el mi-o poate da.
Trupurile noastre locuite de Duhul Sfânt sunt catedrale ale Bunei-Vestiri.
Dumnezeu ne-a chemat să fim mame ale mulțimilor și cine ne întâlnește să se poată mereu simți fiu iubit, mai mult decât de noi, de însuși Dumnezeu. Rana este profundă pentru că trebuie să-l găzduiască pe Dumnezeu. "Cuibul gol", care poate însemna neputința de a fi fecunde, dacă acceptăm durerea și suferința, pe care acesta din punct de vedere uman le aduce, nu este niciodată ultimul cuvânt pentru că tocmai aici ne așteptă Paștele nostru personal, întâlnirea noastră cu Domnul, care vrea să ne vindece prin această cale a noastră, vrea să acționeze concret în viața noastră.
Să fim fecunde precum Maria, deschise la voința Domnului și la planul său personal pentru fiecare dintre noi.
Eugenia Dămătăr
lecturi: 1385.