Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc în Irak: la Ur al caldeenilor visul lui Ioan Paul al II-lea devine realitate

de Daniele Rocchi

Pe 6 martie, Papa Francisc va fi în Ur al caldeenilor, patria lui Abraham, unul dintre marile centre urbane ale civilizației sumeriene. Acolo, pe fundalul celebrului zigurat, va avea loc o întâlnire interreligioasă care se profilează ca una dintre cele mai semnificative etape ale apropiatei sale călătorii în Irak (5-8 martie). În Ur de ani de zile sunt activi în domeniul redescoperirii și protejării sitului reprezentanți ai societății civile irakiene și italiene. Printre ei experți internaționali în patrimoniul cultural și arheologic irakian coordonați de ONG-ul Un Ponte Per.

La Ur, Papa Francisc va fi primit într-o structură în mod normal la dispoziția arheologilor sitului și de aici, la câțiva zeci de metri de vestita ziqqurat se va întâlni cu reprezentanții religiilor prezente în Irak, între ei și un exponent al micii comunități ebraice prezente în capitala irakiană.

În sit, astăzi patrimoniu al UNESCO, sunt în desfășurare lucrări de sistematizare pentru a oferi primire demnă pontifului, în aceea care este prima vizită a unui papă în Irak (5-8 martie) și prima istorică la Ur al caldeenilor, fixată pentru 6 martie.

Acest petic de pământ între Tigru și Eufrat, - de unde, conform narațiunii biblice, Abraham, părinte al celor trei credințe monoteiste (ebraism, creștinism și islam), a plecat primind chemarea lui Dumnezeu - a rămas visul lui Ioan Paul al II-lea. În pelerinajele sale jubiliare din anul 2000, Papa Wojtyła a mers mai întâi (februarie) la Sinai (Egipt), iar în luna următoare în Țara Sfântă, pe muntele Nebo și la Ierusalim. Dorința sa era aceea de a pregăti aceste două pelerinaje cu acela la Ur al caldeenilor, în Irak, unde a început totul. Călătoria era deja pregătită pentru decembrie 1999, însă a fost împiedicată de război. Acel pelerinaj spiritual se împlinește acum cu Papa Francisc.

Ur se află la circa 300 km sud de Bagdad, în guvernatoratul Thi Qar (Irakul de Sud), în zona Ahwar, deosebit de bogată în istorie și resurse ambientale de ocrotit cum ar fi Mlaștinile mesopotamiene Maysan și Dhi Qar; Huweiza; Hammar est (Bassora); Hammar vest și siturile arheologice din Ur, Uruk și Eridu. Pentru acest motiv zona și situl pot să fie un punct de plecare pentru dezvoltarea socio-economică a întregii zone. În 2018 a fost lansată campania "Urim Initiative", de la numele cetății antice Ur, care are printre promotori reprezentanți ai societății civile irakiene și italiene, între ei experți internaționali de patrimoniu cultural și arheologic irakian, între care arheologi de la Universitatea La Sapienza din Roma și echipa arhitectului italian Carlo Leopardi. Coordonează pe teren campania ONG italiană Un Ponte Per. "A reevalua, a proteja și a face profitabil acest patrimoniu înainte de toate irakienilor înseamnă a-i apropia de cunoașterea patrimoniului lor și a istoriei lor", explică la agenția SIR Ismaeel Dawood, civil society officer pentru ONG Un Ponte Per. "După ce a produs o analiză aprofundată a zonei cu experți și tehnicieni italieni și irakieni - adaugă el - am lansat o propunere autorităților irakiene pentru a crea un centru de primire pentru vizitatori, cu servicii și parcări, în afara zonei arheologice așa încât s-o protejeze, dar în același timp s-o facă profitabilă fluxurilor sustenabile de turiști". Aproape de sit sunt încă vizibile urme ale războiului din 2003 ca o bază militară irakiană încă activă și care se află de-a lungul străzii principale de acces la Ur. În această privință, spune Dawood, "încercăm să creăm un drum alternativ pentru a ajunge la zona arheologică fără a trece în mod necesar prin fața bazei". În acești ani de muncă am implicat și societatea civilă irakiană, mai ales pe tineri, invitați să protejeze situl cu activități de tip cultural și de studiu. Din această implicare s-a născut un alt proiect, "Sumereen", coordonat tot de UPP, care "se concentrează asupra tinerelor generații și asupra femeilor, ca actori capabili de a crea noi parcursuri pentru creșterea regională, creând oportunități de lucru combinând turismul sustenabil și planurile de protejare a patrimoniului natural și cultural al zonei". "Sumereen" este finanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) și de UE prin "Supporting Recovery and Stability in Iraq trough Local Development". "Vizita papei Francisc reprezintă o mare oportunitate pentru lucrarea noastră - declară Dawood care este și coordonator al Sumereen - situl din Ur este un patrimoniu al celor trei religii monoteiste, relatat în Biblie, și ar putea să devină un loc de pelerinaj și nu numai de turism cultural. Prezența pontifului este și o recunoaștere a importanței dialogului cultural, uman și interreligios, semne distinctive ale Irakului din viitor".

În țara lui Abraham. Cuvinte care confirmă ceea ce a spus patriarhul caldeean de Bagdad, cardinalul Louis Raphael Sako, care prezentând întâlnirea interreligioasă de la Ur a spus: "În țara lui Abraham există ceva special și distinctiv care ne doboară cu darurile sale și este credința fraternă. Creștini, musulmani, evrei și alții împărtășesc autenticitatea credinței lui Abraham într-un singur Dumnezeu și ar trebui să respecte frumusețea de a fi diferiți în a exprima asta. Această diversitate este mai degrabă bogăție decât motiv de dezacord sau litigiu". Întâlnirea, a adăugat el, va fi "fraternă, umană și spirituală". Auspiciul patriarhului caldeean este ca "această vizită istorică să poată avea impact asupra tuturor irakienilor și locuitorilor din regiune pentru a merge spre o fraternitate simțită și consolidată care să garanteze demnitate fiecărei ființe umane". Imediat după anunțarea călătoriei, cardinalul Sako a anticipat la agenția SIR câteva întâlniri din program, între acestea tocmai întâlnirea de la Ur: "Ne gândim - a spus Mar Sako - la o rugăciune cu creștini, musulmani și alte denominațiuni religioase. Vor fi citite texte din Biblie și din Coran referitoare la Abraham. De la Ur va pleca un mesaj către întreaga lume: pentru creștinii care sunt persecutați, pentru musulmanii care îndură tensiuni și diviziuni, pentru toată omenirea suferindă acum și datorită pandemiei. În credință, toți suntem fii ai lui Abraham. Abraham este un om care are încredere în Domnul. Există simboluri care pot atinge inima fiecărui om, chiar dacă este un fundamentalist".

(După agenția SIR, 1 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 977.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat