Sărata: Preotul martir Dumitru Matei, comemorat în localitatea natală
Duminică, 21 februarie 2021, la cele două biserici catolice din Parohia Sărata, jud. Bacău, au avut loc celebrări religioase de pomenire a preotului martir Dumitru Matei. S-au comemorat 70 de ani de când consăteanul nostru a fost executat prin împușcare la Penitenciarul Jilava.
Sfintele Liturghii au fost celebrate de părintele decan de Bacău, Isidor Dâscă, acesta fiind însoțit la altar de părintele Fabian Doboș, delegatul Episcopiei de Iași, și de parohul comunității catolice din Sărata, părintele Laurențiu Luca.
Evenimentul reprezintă o actualizare a ceea ce s-a întâmplat în anul 2001, când s-au împlinit 50 de ani de la moartea părintelui martir Matei. Atunci, pe 21 februarie, episcopul auxiliar Aurel Percă, actualul arhiepiscop mitropolit de București, a celebrat o Sfântă Liturghie în catedrala din Iași pentru odihna veșnică a părintelui Matei, iar în același timp, la Sărata, a celebrat o Sfântă Liturghie părintele Anton Despinescu, pe atunci directorul-coordonator al Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei de Iași, care l-a cunoscut personal pe martirul Matei.
Anul acesta, la 70 de ani de la moartea părintelui Matei, la slujba de pomenire a preotului martir, ținută în catedrala din Iași, au fost prezenți episcopul de Iași, Mons. Iosif Păuleț, și episcopul emerit Petru Gherghel, iar în cadrul Liturghiei de la Sărata părintele delegat al Episcopiei de Iași, pr. Fabian Doboș, actualul director-coordonator al amintitului departament, ne-a readus în memorie sacrificiul suprem al părintelui Matei.
Într-o atmosferă pioasă, credincioșii comunității au participat cu evlavie și viu interes la slujbele de pomenire, pe fețe citindu-li-se mândria că pe aceste plaiuri s-au născut oameni cu credință autentică în Dumnezeu, catolici care au murit cu fruntea sus pentru crezul lor.
Predica părintelui Fabian a deschis sufletele noastre, a luminat personalitatea preotului martir comemorat, accentuând sfințenia vieții, smerenia, discreția și fidelitatea acestuia față de Biserică. Predicatorul a făcut o incursiune în istoria acelor vremuri de restriște, captând audiența și transmițând subliminal, emoții și stări sufletești credincioșilor, dar mai ales tinerilor. Meditația despre viața și jertfa părintelui martir a continuat pe tot parcursul dimineții, în cimitir, la locul de veci pregătit de consăteni, dar care din păcate este gol, din cauza faptului că părintele Matei, după ce a fost executat la Jilava, a fost aruncat într-o groapă comună. Totuși, oamenii nu l-au uitat: de Ziua Eroilor, în cimitirul din Sărata se celebrează slujbe și ceremonii de comemorare.
Așadar, memoria părintelui martir Matei este vie în rândul credincioșilor din Sărata. Astfel, s-au făcut demersuri către oficialitățile locale și societatea civilă ca, în cinstea părintelui martir Dumitru Matei, să se înalțe un bust al acestuia chiar în fața casei părintești, lângă băile cu apă sărată. Locul a fost împrejmuit cu o centură de beton, iar soclul a fost finalizat prin grija nepotului său, Mihai Sandu.
Sperăm ca după acest prim pas făcut în vederea introducerii cauzei de beatificare a părintelui martir să fie întreprinse toate procedurile canonice pentru ca acest consătean al nostru să fie cât mai curând propus, în mod public, ca exemplu de trăire și jertfă creștină.
Ionel Bălan
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
21 februarie: Sărata: Preotul martir Dumitru Matei, comemorat în localitatea natală
* * *
Iași: Dublu aniversar în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (21 februarie)
1951 - 21 februarie - 2021: 70 de ani de la execuția prin împușcare a preotului Dumitru Sandu Matei
Părintele Dumitru Sandu Matei, apostol al carității creștine
lecturi: 2083.