Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire despre "Biserică și pandemie"

A transforma carantina în timp de har

Pandemia pune mari provocări lumii sanitare, economice și sociale, dar și "religiei și credinței noastre a creștinilor". A subliniat asta cardinalul Kurt Koch intervenind vineri, 12 februarie 2021, la conferința online despre "Biserică și pandemie: provocări și perspective" la a cincea aniversare a întâlnirii de la Havana între Papa Francisc și patriarhul Chiril. La conferință a luat parte mitropolitul Hilarion, președinte al Departamentului pentru Relațiile Ecleziastice Externe al Patriarhiei de Moscova, care a organizat inițiativa împreună cu Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Alăturând actuala situație de urgența la aceea care a avut loc după cutremurul care a răscolit Lisabona în 1755 și a provocat circa 100.000 de morți, cardinalul președinte al dicasterului ecumenic a evidențiat că suferința și moartea atâtor persoane "reprezintă o repunere în discuție a existenței lui Dumnezeu cu mult mai mare față de orice teorie filozofică iluministă sau de orice tratat epistemologic". Vestita expresie care definește suferința este ca "stâncă a ateismului rămâne legată indisolubil de Lisabona". Și în lumina pandemiei de covid, ea "a dobândit o nouă relevanță și ne pune în fața problemei modului în care ar trebui să înfruntăm aceste probleme religioase".

În lumea occidentală criza coronavirului a devenit "virulentă anul trecut puțin după începutul Postului Mare": și astăzi ea "lovește multe persoane și mulți creștini ca și cum ar fi un «Post Mare» prelungit". La asta pare să facă aluzie și "asemănarea lingvistică folosită la nivel de ordonanță publică împotriva coronavirusului, adică acela de «carantină», iar timpul de patruzeci de zile prevăzut de Postul Mare, care în limbajul liturgic al Bisericii este numit «quadragesima»". O scurtă reflecție despre această "rudenie lingvistică - a adăugat cardinalul - ar putea să ne ofere o indicație despre modul de a înfrunta situația pandemiei dintr-un punct de vedere religios".

Această urgență, a subliniat Koch, a făcut să ne întoarcem în mod nou "la timpul deșertului, un timp în care avem aceleași reacții ale poporului lui Israel". În manieră analogă, "putem să sperăm și să ne rugăm ca timpul de criză a pandemiei" să devină și un timp "de convertire pentru noi toți, în care ne adresăm din nou lui Dumnezeu ca iubitor al vieții". Răspândirea coronavirusului a transformat "«quadragesima» liturgică într-o carantină decretată de stat. Acum este misiunea noastră să transformăm carantina într-o adevărată «quadragesima», adică într-un timp de post și de caritate, un timp de har și de rugăciune".

Și arhiepiscopul Rino Fisichella, în intervenția sa succesivă, a subliniat cum experiența de covid-19 a pus "la grea încercare formele noastre tradiționale cu care să trăim existența creștină". Pentru aceasta credincioșii cer "un răspuns care să fie în același timp încărcat de inteligență și capabil să răspundă la neliniștea și la frica pe care pandemia le-a generat". Este necesar, a adăugat prelatul, "înainte de toate să avem conștiință deplină că suntem fii ai propriului timp". Numai așa reușim să acționăm "din interior problematici care însuflețesc neliniștea evanghelizării". Acest moment prezent "vine ca un eveniment neașteptat pentru un timp ca al nostru care trăiește din primatul tehnicii și al științei". Pandemia care lovește întreaga lume "n-a fost prevăzută de nimeni": iată "primul aspect care lovește". Se trăiește într-un "context cultural puternic marcat de progresul științific", care pare să conducă "pașii noștri furnizând acele certitudini care apar ca sprijinul existenței". Și, în schimb, "a trebuit să atingem cu mâna că și știința nu posedă întotdeauna răspunsurile la întrebările pe care le punem", aflându-se "ea însăși nepregătită" și arătând "o față pe care probabil n-ar fi voit s-o reveleze: aceea a neputinței".

(După L'Osservatore Romano, 13 februarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 600.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat