După motu proprio "Spiritus Domini" al Papei Francisc
Nu o problemă de putere, ci de slujire
De Maurizio Gronchi
Dezvoltarea doctrinară despre care se vorbește în motu proprio Spiritus Domini din 10 ianuarie 2021 se referă la "anumite slujiri instituite de Biserică ce au ca fundament condiția comună de botezat și preoția regească în sacramentul Botezului", adică lectoratul și acolitatul, care pot să fie conferite laicilor, fie ei bărbați sau femei, care nu sunt destinați la slujirea primită prin hirotonire. Într-adevăr este simpla punere în practică a ceea ce a învățat Conciliul al II-lea din Vatican despre Biserică drept popor al lui Dumnezeu, unde "Duhul Sfânt realizează varietatea slujirilor" (Unitatis redintegratio, 2).
Locul trilogiei precedente verticale, ale cărei elemente erau Biserică-mister, ierarhie, laicat, era luat de cea de Biserică-mister, popor al lui Dumnezeu, ierarhie și laicat. Schema dependenței a fost eliminată în favoarea apartenenței comune a ierarhiei și laicatului la poporul lui Dumnezeu. Redimensionând superioritatea tradițională atribuită statutului clericilor și călugărilor, conciliul a voit să afirme participarea laicilor la tripla munus a lui Cristos: munus sacerdotală sau cultuală, cea profetică sau de mărturie, cea regală. Capitolul al IV-lea din Lumen gentium integra astfel figura laicilor în cadrul orizontului mai amplu al poporului lui Dumnezeu în raport cu Cristos, deși primind definiția juridică din Codul de drept canonic, care îl conota pe laic în termeni negativi, acesta nefiind nici cleric, nici călugăr.
În motu proprio papa afirmă: "Câteva Adunări ale Sinodului Episcopilor au evidențiat necesitate de a aprofunda doctrinar tema". Asta înseamnă că nu este o problemă de la ultima oră, deși apare evident aici răspunsul la cererea prezentată de Documentul final al adunării Sinodului special pentru regiunea amazoniană: "Cerem revizuirea lui motu proprio Ministeria quaedam al Sfântului Paul al VI-lea, pentru ca și femeile formate și pregătite în mod corespunzător să poată primi slujirile lectoratului și acolitatului, între altele care pot să fie desfășurate" (DF 102). În exortația apostolică post-sinodală Querida Amazonia, Papa Francisc a anticipat desigur răspunsul, lărgind orizontul: "Avem nevoie să promovăm întâlnirea cu cuvântul și maturizarea în sfințenie prin diferite servicii laicale, care presupun un proces de maturizare - biblică, doctrinară, spirituală și practică - și diferite parcursuri de formare permanentă" (QA, 93).
Ar fi reductiv să se interpreteze conferirea slujirilor instituite ale lectoratului și acolitatului în cheie numai liturgică, drept funcțiuni exclusiv intra-ecleziale. Slujirea adusă cuvântului și Euharistiei au o destinație misionară, extrovertită. Cei care le asumă prin mandat eclezial nu le desfășoară numai în perimetrul sacru, ci sunt chemați la evanghelizare. De fapt - scrie papa în motu proprio - este vorba despre un "mod care să răspundă la natura acestor carisme și exigențelor timpurilor, oferind un sprijin oportun rolului de evanghelizare care revine comunității ecleziale". Și în scrisoarea adresată cardinalului Ladaria, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, este specificat obiectivul său cel mai amplu: "A trăi acțiunea liturgică, slujirea adusă săracilor și vestirea evangheliei în fidelitate față de mandatul Domnului Isus Cristos".
O ultimă considerație se referă la raportul slujirilor cu Preoția. De mai multe ori Papa Francisc a repetat ceea ce era deja clar în exortația sa apostolică Evangelii gaudium: "Preoția rezervată bărbaților, ca semn al lui Cristos Mire care se încredințează în Euharistie, este o problemă care nu se pune în discuție, dar poate să devină motiv de conflict deosebit dacă se identifică prea mult puterea sacramentală cu puterea" (EG, 104). Adevărata problemă este de a depăși ideea și practica puterii în Biserică, ce vede în scara ministerială trepte care trebuie urcate: o tentație la care riscă să se abandoneze fie bărbații, fie femeile.
(După L'Osservatore Romano, 13 ianuarie 2021)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 587.