Crăciunul și sărbătoarea Sfintei Familii în comunitatea românilor din Ladispoli și Cesano
Crăciunul este poate cea mai frumoasă sărbătoare a anului, atât pentru credincioși, cât și pentru ceilalți oameni. Cu toții ne pregătim intens pentru acest eveniment și vrem să-l trăim cât mai intens. Fiecare dintre noi avem propriile motivații și propriul mod de a trăi Crăciunul. În mod cert, însă, nașterea Domnului, venirea lui Isus în mijlocul nostru reprezintă motive de bucurie greu de exprimat în cuvinte.
În acest an, în condiții particulare, sărbătoarea a fost pregătită și trăită cu emoție și de comunitatea românilor din Ladispoli și Cesano.
Credincioși în frunte cu Lidia Susanu au venit cu diferite inițiative ca de exemplu de a se ruga sfântul Rozariu și novena de Crăciun în fiecare seară online.
Sfintele celebrări, prezidate de pr. Isidor Mîrț - parohul comunității - și pr. Liviu Matieș, l-au făcut pe Isus prezent atât prin cuvântul Scripturii, cât și prin Pâinea euharistică.
Credincioșii s-au spovedit și împărtășit cu toții, mulți dintre ei fiind nevoiți să vină la spovadă și Sfânta Liturghie de departe și din diferite localități.
Prin cântecele de la Sfânta Liturghie, colindele și scenetele pregătite de copiii și tinerii din parohie 26 decembrie 2020) și venirea lui Moș Crăciun cu daruri, Isus a fost simțit ca fiind aproape de fiecare dintre noi. Îndeosebi, au fost apreciate eforturile a două tinere, Eliza Anghel din Ladispoli și Diana Bogatu, precum și mama Dianei, Cristina Bogatu, din Cesano, pregătite de pr. Cristian Bîrnat, care au cântat la orgă, efortul celor care au acompaniat la chitară: Larisa Anghel, Iuliana Diac, Luiza Bacoșcă și Simona Gal, la flaut: Giulia Bacoșcă și Matia Tipu, dar și al coriștilor care au oferit din timpul lor pentru a înfrumuseța aceste celebrări.
Duminică, 27 decembrie 2020, în sărbătoarea Sfintei Familii, 11 familii din Ladispoli și 3 familii din Cesano care au aniversat sacramentul sfintei Căsătorii, au primit din nou binecuvântarea lui Dumnezeu și au reînnoit în mod public legământul matrimonial. Pentru a sprijini unitatea familiei, părintele Isidor le-a oferit din partea pr. Alois Bulai câte o Biblie, îndemnând a se citi din ea în fiecare seară câte un fragment, astfel încât cuvântul divin să le fie zilnică călăuză, iar rugăciunea forță, după cum spunea și Sfânta Tereza de Calcuta: "Familia care se roagă rămâne unită, deoarece rodul rugăciunii este credința, rodul credinței este iubirea, rodul iubirii este caritatea, iar rodul carității este pacea".
Luiza Bacoșcă
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
Crăciunul și sărbătoarea Sfintei Familii în comunitatea românilor din Ladispoli și Cesano
lecturi: 759.