Editura "Presa Bună": Horgești - monografie
Luni, 28 decembrie 2020, în biserica romano-catolică din Horgești, într-un cadru solemn prilejuit de comemorarea unui an de la înmormântarea preotului Cornel Cadar, a avut loc prezentarea monografiei acestui sat, cartea Horgești - monografie, un vis al părintelui răposat și un alt proiect finalizat al Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași.
Celebrarea a fost prezidată de episcopul Iosif Păuleț, căruia i-a revenit misiunea de a onora cartea cu un "Cuvânt înainte", dezvăluind că părintele Cornel "a exprimat prin testament dorința ca lucrarea să fie finalizată", grație colectivului de istorici și specialiști coordonați de domnul dr. Dănuț Doboș: pr. Alois Moraru, Daniela Butnaru, Anton Coșa, Ioan Dănilă, Cătălin-George Fedor și Silviu Văcaru. Cartea a apărut la Editura "Presa Bună", care a fost coordonată timp de aproape trei decenii de (+) părintele Cadar.
La Liturghie au fost prezenți și membri ai Editurii "Presa Bună", care au filmat și fotografiat întreaga celebrare, printre concelebranți fiind pr. Adrian Băjuță, actualul director al editurii.
"Prefața" monografiei, care însumează aproape 500 de pagini, a fost scrisă de (+) părintele Cornel (5 martie 1964 - 25 decembrie 2019), care a dorit ca prezenta lucrare să fie tipărită în anul 2008, când s-a finalizat construirea noii biserici din Horgești. Din varii motive, cercetarea a fost întreruptă și "visul" nu s-a concretizat decât acum.
Redăm câteva dintre paragrafele acestui articol:
"Dragostea pe care orice om o are pentru pământul în care s-a născut, a crescut și a copilărit îl face să se îndrepte mereu spre acele meleaguri.
E o bucurie să afli cât mai multe despre locurile pe care le-ai călcat, despre moșii și strămoșii care te-au precedat, despre cei care au trudit pentru a vesti evanghelia, despre biserica în care ai fost botezat...
Această carte s-a născut din dorința de a cunoaște cât mai multe despre locurile natale. Ideea a venit cu mulți ani în urmă când a trebuit să mă întreb: De unde se trag locuitorii din Horgești? Când s-a construit prima biserică? Care au fost preoții care au slujit? etc. [...]
În spatele muncii cercetătorilor care au colaborat la această lucrare stă inițiativa Episcopiei de Iași care, prin Departamentul de Cercetare Istorică, a scos mai multe monografii. Încurajarea a venit și din faptul că despre Horgești, mai ales despre biserica ortodoxă «Sfinții Voievozi», a scris pr. Nicolae Hurjui. Interesul de a verifica datele notate de autor și de a afla și altele care nu au fost scrise a crescut. [...]
Cartea de față vrea să fie un material mai amplu, sistematizat, rezultat al cercetării și colaborării mai multor specialiști. Elaborarea materialului a însemnat muncă de cercetare în arhivele de la Iași, Bacău și București, în biblioteci, deplasări pe teren, discuții cu oameni, cu preoți și cu autorități, documentare bibliografică, selecție și structurare a celor adunate. De asemenea, a fost nevoie de fotografii. O parte, mai ales cele vechi, au fost adunate de la horgeșteni, celelalte au fost făcute.
După o descriere a comunei și a localității Horgești, materialul de față aduce în atenția cititorilor istoria moșiei și a proprietarilor, catolicii și ortodocșii din Horgești, bisericile din sat, școala și căminul cultural, viața satului, probleme de toponimie, coordonate etnografice. Anexele cuprind câteva documente vechi, catagrafii, tabele cu evoluția demografică a catolicilor, Status animarum pe diverși ani. Capitolele sunt ilustrate cu hărți și fotografii. Paginile conțin și informații cu privire la satele din comună sau la cele învecinate, iar atunci când este vorba de Horgești, se face mereu raportare la acestea pentru a înțelege problemele într-un context mai larg. [...]
În paginile care urmează e vorba despre frământările, visurile și dorințele horgeștenilor. Cititorul va descoperi oameni care s-au perindat, au rămas, au construit în Horgești, s-au bucurat, au plâns și s-au rugat. Sunt de admirat apoi preoții și dascălii catolici sau ortodocși care au venit de la mari distanțe, părăsind uneori țară și familie, pentru a-i conduce spre Cristos și a-i întări în credință pe oamenii de pe valea Răcătăului.
Horgeștiul de astăzi reprezintă locul prin care au trecut atâtea înaintea noastră. Lucrarea de față este o ocazie de a vedea problemele cu care s-au confruntat ei și, mai ales, modalitatea de rezolvare a acestor probleme. De multe ori soluțiile lor pot fi și ale noastre. Și soluția cea mai folosită a fost aceea care venea din credință. Bisericile construite, preocuparea de a le înzestra, dorința de a avea preoți în mijlocul lor, de a auzi și urma cuvântul lor de învățătură, jertfele făcute de slujitorii altarelor, precum și efortul de a-și susține familiile și de a trăi în pace cu toți sunt puncte forte ale istoriei oamenilor din Horgești.
Rămâne gândul de rugăciune și de mulțumire pentru cei care au muncit și au trăit pe aceste meleaguri, precum și pentru cei care, într-un fel sau altul, au colaborat pentru ca materialul de față să poată fi accesibil cititorilor. Dar mai presus de toate, în istoria locurilor și a oamenilor din Horgești, cititorul este invitat să descopere lucrarea lui Dumnezeu căruia i se cuvine toată cinstea și mulțumirea."
Motivația cercetării istorice, strategia de lucru, autorii și beneficiarii monografiei, precum și conținutul "cărții de identitate a Horgeștiului" au fost prezentate de preotul Alois Moraru și pot fi urmărite în materialul video următor.
Pr. Adrian Blăjuță
* * *
Horgești - monografie
Cornel Cadar, Alois Moraru, Daniela Butnaru, Anton Coșa, Ioan Dănilă, Dănuț Doboș, Cătălin-George Fedor, Silviu Văcaru, Ed. "Presa Bună", 2020, ISBN 978-606-8116-94-5, 17x24 cm, 478 p., 40 lei
* * *
Horgești: Lansarea monografiei satului și comemorarea preotului Cornel Cadar
* * *
Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):
Din Librăria "Presa Bună":
- prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
- prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
- prin e-mail: libraria@ercis.ro
- prin Internet: www.ercis.ro/libraria
* * *
Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
lecturi: 1144.