Iași: Concertul de Crăciun al corului "Juvenes Ecclesiae": Veni, veni, Emanuel!
Pentru iubitorii de colinde, de poezie și cântare sfântă, seara de 20 decembrie 2020 a fost una specială datorită Concertului de Crăciun al corului "Juvenes Ecclesiae". Ediția de anul acesta, a 24-a, s-a desfășurat în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași și a avut ca titlu Veni, veni, Emanuel! Chiar dacă în acest an publicul nu a fost la fel de numeros în catedrală, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, concertul a fost urmărit on-line atât din țară, cât și din străinătate pe canalele ERCIS Media și pe toate frecvențele Radio Iași și video live pe site-ul Radio Iași.
Concertul a fost interpretat de corul de tineri "Juvenes Ecclesiae", dirijat de Maximilian Husaru și acompaniat de orchestra "Tineri Interpreți Ieșeni", iar la orgă de Octavian Bișoc. Soliștii corului au fost Sabina Gurgu, Ecaterina Blaj, Lidia Mădălina Chicet, Andreea Miller, Veronica Mihoc, Brigita Celina Mateeș și Iuliana Monica Șmid. Ediția din acest an a venit și cu o surpriză în persoana doamnei lect. univ. dr. Mihaela Gârlea, solist invitat. În catedrală, alături de invitați, au fost prezenți PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, și pr. Egidiu Condac, vicar general.
Concertul a debutat cu piesa muzicală Ridica-voi ochii mei la ceruri, o rugăciune inspirată din Psalmul 121, și a continuat cu un buchet de colinde din repertoriul românesc: După datini colindăm; Coroană de trandafiri; Colindul clopotelor; Colinda Judelui; Sus, sus, sus, pe vârf de munte; Colo-n jos, Doamne, mai jos și Coborât-a coborât. Ultimele trei piese muzicale ale primei părți, Copilule cu ochi senini, Din cer senin și Colo-n sus pe-un deal frumos, au fost interpretate de vocea caldă și duioasă a artistei Mihaela Gârlea, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Iași, solist invitat la acest concert.
Partea a doua a concertului a cuprins colinde în limbile latină, engleză și ucraineană. Corul a interpretat Veni, veni, Emanuel (Vino, vino, Emanuel), un imn gregorian din secolul IX, după o adaptare muzicală de Michael John Trotta; Christmas Lullaby, un cântec de leagăn pentru Prunc, pe versuri și muzică de John Rutter; Fum, fum, fum, un colind tradițional catalan interpretat în engleză, după un aranjament coral de Greg Gilpin; Deck the halls, un vechi cântec galez; Shchedryk (Generos), vestitul colind ucrainian și Jingle Bells, îndrăgitul clinchet al clopoțeilor.
În partea a treia a concertului corul a interpretat piesele O, brad frumos, tradiționalul colind german într-un aranjament muzical inedit; Joy to the world, după un aranjament muzical de Marco Frisina; Stille Nacht (Noapte de vis), interpretat în limbile germană, spaniolă, franceză și engleză; Noel c'est l'amour, de Tino Rossi; Isus, de Adolph Adam și Suită de Anul Nou, pe versuri și muzică de Lucian Dimitriu, după datina străbună românească.
La final, PS Iosif Păuleț i-a felicitat pe coriști, sub bagheta dirijorului Maximilian Husaru, pentru frumosul concert și colindele minunate prezentate. "În fața Pruncului așezat în ieslea din Betleem, noi nu putem avea decât o atitudine, așa cum ați exprimat-o într-una din cântări: toți în genunchi, în umilință, adorându-l pe Prunc, pentru că el este Dumnezeu făcut om și spunând un sincer și din inimă Mulțumim!", a mai spus PS Păuleț.
Concertul a fost prezentat de pr. Cristian Diac, care ne-a călăuzit printre cântările de Crăciun, asemenea unui povestitor iscusit, amintindu-ne ce este Crăciunul: "E minunea coborârii lui Dumnezeu între oameni, în gingășia unui Prunc, născut în sărăcia unui grajd din Betleem, din Fecioara Maria. E mângâierea mai presus de orice mângâiere că Dumnezeu vrea să stea cu noi și în pandemie, că vrea să se nască în locurile cele mai neprielnice, în saloanele spitalelor, în casele cu oameni însingurați, în familiile unde lipsește afecțiunea, în sufletele înstăpânite de frică, în inimile care îl așteaptă și au atâta nevoie de speranță, în toți oamenii de bunăvoință, așa cum au cântat îngerii în noaptea Nașterii! În noi toți!"
O mulțumire deosebită se cuvine a fi adresată dirijorului Maximilian Husaru, care nu a lăsat să treacă acest an fără tradiționalul Concert de Crăciun și pentru statornicia și dăruirea cu care animă și dă continuitate acestui cor de 24 de ani. Așa cum spunea chiar el: "Expresii vii și poetice ale misterului iubirii lui Dumnezeu față de oameni, colindele au meritul de a ne deschide porțile inimilor noastre pentru a deveni biserică, peșteră din Betleem transformată în sanctuar primitor pentru cer, casă de oaspeți în care Pruncul să fie preamărit de magi înțelepți". Să ne deschidem inimile pentru a-l primi pe Pruncul Isus care se pregătește să vină printre noi.
În încheiere, o mulțumire sinceră întregii echipe ERCIS Media, în frunte cu pr. Adrian Blăjuță, care prin transmisiunea în direct a făcut ca nimeni să nu se simtă departe de catedrala din Iași, iar distanța să nu conteze pentru aproximativ două ore, căci toți cei care au urmărit concertul de colinde au fost uniți de Pruncul divin, Mesia care urmează să se nască.
Să avem cu toții sărbători cu pace și bucurie!
Alexandra Cojan
ERCIS Media: Înregistrarea transmisiunii în direct a concertului:
lecturi: 1717.