Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cantalamessa: "Scandalurile? Biserica mai curată astăzi decât în trecut. Denunțurile interne, mare progres"

De Salvatore Cernuzio

Așezat cu rasa sa de călugăr, duminica trecută părintele Raniero Cantalamessa urmărea ca atâția alți credincioși din lume Angelus la televizor, când l-a auzit pe Papa Francisc rostind numele său printre cei 13 noi cardinali din consistoriul din 28 noiembrie 2020. "M-aș fi gândit că era vorba de altcineva dacă n-aș purta un nume așa de inconfundabil", relatează la Vatican Insider capucinul foarte vestit, 86 de ani, de patruzeci de ani predicator al Casei Pontificale. Teolog, academician, autor de cărți și al celebrei rubrici Rai "Motivele speranței" (de neuitat salutul "Pace și Bine"), Cantalamessa are succes astăzi și pe social network unde mii de followers accesează catehezele sale. Aproape un web star, dacă n-ar trăi aproape ca un eremit. Lucru pe care-l va continua să-l facă și cu tichia roșie. Numirea sa a fost aplaudată de toți: "Un om al lui Dumnezeu", este părerea unanimă. Însă nu lipsesc criticile: "Nu mă tulbură", spune neo-cardinalul. Nici scandalurile nu-l tulbură în mod deosebit: "Nu ne dăm seama cu cât este mai curată Biserica astăzi față de trecut", afirmă cu evaluare de istoric.

Părinte Raniero, ba chiar, Eminență, care a fost primul gând auzind numele dumneavoastră în lista noilor cardinali?

După ce am trecut de uimirea inițială, m-am gândit că slujirea mea adusă Bisericii a constat aproape exclusiv în proclamarea Cuvântului lui Dumnezeu la Casa Pontificală și în alte părți ale lumii. Așadar, mai mult decât o recunoaștere a persoanei mele, numirea pe care papa a voit s-o facă este o recunoaștere a importanței de a ține sus Cuvântul lui Dumnezeu în Biserică.

O slujire, a dumneavoastră, care merge înainte de patruzeci de ani sub trei papi. V-ați fi așteptat vreodată că se va încheia cu purpura?

Eu nu, dar știu că unii confrați capucini, anii trecuți, cultivau acest gând. Am împărtășit întotdeauna convingerea marelui predicator franciscan Sfântul Bernardin de Siena. Când se vocifera că va deveni episcop și oamenii cereau asta cu glas tare, odată s-a urcat la pupitru și a început să vorbească ținând cu degetele jumătate de gură închisă și vorbind apoi cu ciuntituri. După puțin timp a întrebat: "Înțelegeți ceea ce spun?". Toți au răspuns: "Nu!". A concluzionat: "Așa aș vrut să vă vorbesc dacă m-ați fi făcut episcop, cu jumătate de gură". Eu, ca să fiu sincer, n-am fost în acest pericol pentru că cei trei suverani pontifi în fața cărora am avut privilegiul de a predica m-au lăsat mereu liber, fără a-mi sugera vreodată tema predicii sau să-mi ceară textul pentru a-l citi înainte de a-l rosti. Nici măcar pentru predica de Vinerea Sfântă în "Sfântul Petru" care este aceea care are rezonanță mai mare în mass-media.

Duceți un stil monastic de viață, cum veți împăca asta cu slujirea la care veți fi chemat?

Aparținând la categoria cardinalilor care au peste optzeci de ani, nu sunt prevăzute funcții și îndatoriri deosebite. Deci nu va trebui să schimb mult stilul meu de viață. Voi continua să trăiesc la schitul "Iubirea Milostivă" din Cittaducale cu niște călugărițe clarise capucine cărora, într-un anumit sens, le sunt capelan. Voi continua, prin voința Sfântului Părinte, să fiu predicatorul Casei Pontificale. De fapt, deja trebuie să mă gândesc la următoarele predici de Advent.

Ați trăi îndeaproape trei pontificate: cum ați descrie acest timp lung și pe cei trei pontifi care s-au succedat? Să-mi spuneți asta eventual cu una din metaforele care caracterizează predica dumneavoastră...

Înainte de toate aș vrea să reafirm că în cazul meu rolurile sunt, într-un anumit sens, inversate: papii fac predica mei și restului Bisericii. În pofida cantității uriașe de lucru care îi așteaptă în timpul zilei, ei găsesc timp (Sfântul Ioan Paul al II-lea timp de peste 25 de ani) să înceapă ziua, în fiecare vineri din Advent și în Postul Mare, mergând să asculte meditația unui simplu preot din Biserica catolică! Cel care este mai uimit sunt diferiți prieteni protestanți și evanghelici, din moment ce la ei cel care ține cuvântarea este persoana cea mai importantă într-o funcțiune religioasă. Acest lucru a făcut pe unii să-și schimbe ideea pe care o aveau despre papa.

După aceea, îmi cereți să spun cu o metaforă cum i-aș caracteriza pe cei trei pontifi. Încerc să facă asta, fără a ajunge în simplificări care riscă mereu să fie periculoase: sfântul Ioan Paul al II-lea, o personalitate uriașă care a trăit toată viața în fața lumii și în fața lui Dumnezeu; Benedict al XVI-lea, o minte eminentă și în același timp profund de umil, combinație rară cel puțin în gradul care s-a văzut în el; Francisc, un om al Duhului care nu face lucruri noi, ci face noi lucrurile. Cosmopolitul, teologul, păstorul, dacă se poate cuprinde o viață într-un cuvânt.

Cineva sugerează că dumneavoastră ați schimbat "doctrina" în ultimii ani. Ce răspundeți?

Știu perfect la ce vă referiți. Vă răspund imediat că doctrina mea este mereu aceeași pentru că este bazată pe evanghelie și pe Isus Cristos și așa va fi până la sfârșitul vieții mele. Polemicile nu mă tulbură pentru că un predicator nu are pretenția ca vorbele sale să fie primite și plăcute de toți, important este ca tot ceea ce spun să fie în linie cu simțirea mea în libertate deplină, fără condiționări.

Știți probabil că și unele predici ale dumneavoastră au fost obiect de critici...

Îmi imaginez că vă referiți îndeosebi la criticile despre o predică a mea la Casa Pontificală când am vorbit despre Fecioara Maria. Clarific imediat: nu era nicidecum intenția mea să diminuez figura Sfintei Fecioare Maria și să-i critic pe catolicii care o venerează, din moment ce eu sunt dintre aceia. Voiam doar să scot în evidență că împreună cu Maria trebuie să fie și Isus și toată Treimea, lucru pe care în schimb atâția catolici îl uită. Frații din celelalte Biserici ar putea să vă spună cât de mult mă străduiesc pentru ca și ei s-o descopere pe Maria în toată strălucirea sa.

Trăim un timp de scandaluri financiare și sunt unii care deplâng o dezorientare în Biserică. Ce părere aveți? Ce le-ați spune credincioșilor care se simt dezorientați?

Am fost mulți ani profesor de istorie a originilor creștine la Universitatea Catolică și m-am ocupat și după aceea de istoria Bisericii. Asta face ca să nu fiu surprins în mod deosebit de scandalurile actuale. Privind lucrurile în arcul foarte limitat al propriei vieți și al propriului secol, nu ne dăm seama în câte privințe Biserica de astăzi este imens mai "curată" decât secolele trecute: mai liberă de putere, de fast, de bogăție, de nepotism, de amestecuri politice și ceea ce contează mai mult nu este mai puțin bogată în sfinți decât trecut. Faptul că astăzi scandalurile sunt scoase la iveală și denunțate (și tot mai des prin inițiativa instituției însăși) este deja în sine un mare progres. Îmi amintesc că am citit într-un roman al scoțianului Bruce Marshall acest gând: "Isus Cristos a adunat bucățile de lemn mai cioturoase și stâlcite pe care le-a găsit umblând prin lume și, ca bun tâmplar ce a devenit la școala tatălui său Iosif, a construit cu ele o corabie care, ca să vezi, rezistă pe mare de douăzeci de secole!".

În ultima predică de Vinerea Sfântă, v-ați oprit asupra coronavirusului care chinuiește omenirea. Cum se poate înfrunta acest timp al pandemiei?

Toți suntem dezorientați de această calamitate care în puțin timp a schimba lumea și ne-a făcut să ne prăbușim în climatul ultimului război. Papa Francisc face orice efort și profitând de orice ocazie pentru a face în așa fel încât pandemia să fie ocazie pentru a proiecta o lume mai dreaptă și mai fraternă. În următoarele predici ale mele de Advent, în spațiul meu mic, aș vrea să încerc și eu să reflectez asupra pandemiei, însă numai ca ocazie pentru a repune în circulație unele adevăruri și realități reduse la tăcere: moartea, viața veșnică, prezența lui Cristos, grație Întrupării, în barca din această lume a noastră aflată în furtună. Toate sunt lucruri care nu e cazul de a le proclama nediscriminat unei lumi așa de epuizate și perplexe, dar pe care ar fi grav să nu fie spuse în rândul celor care cred.

(După Vatican Insider, 31 octombrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 966.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat