Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile De ce sunt catolic (și ar trebui să fii și tu), scrisă de Brandon Vogt, Pilde. Firimituri culese, scrisă de pr. Irinel-Iosif Iosub, și Pedagogia lui Cristos. Elemente de cristologie fundamentală, scrisă de Bernard Sesboüé.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea De ce sunt catolic (și ar trebui să fii și tu), scrisă de Brandon Vogt și tradusă în limba română de pr. Petru Sebastian Tamaș. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în formatul 14Ś20 cm, are 182 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Căutam demult o carte care să răspundă celor mai frecvente întrebări ale adolescenților cu privire la Dumnezeu, religie, Biserică, într-un limbaj accesibil, cu un stil literar captivant, dar care să ofere, în același în timp, și argumente solide, înrădăcinate în Tradiția Bisericii și în Sfânta Scriptură. Pregătind lucrarea pentru obținerea gradului didactic I, în vara anului 2019, am început să explorez literatura americană de specialitate. Am fost de-a dreptul fascinat de cartea Why I am catholic, scrisă de Brand Vogt, un milenial însetat să descopere adevărul despre religie și spiritualitate. S-a trezit atunci în mine dorința de nestăvilit de a o traduce și a o pune la dispoziția celor însetați de adevăr. Câteva persoane inimoase s-au alăturat demersului meu și merită toată prețuirea și recunoștința: doamna profesoară Ana Maria Bostan pentru sprijinul oferit în găsirea celor mai rafinate și adecvate formulări în traducerea textului, doamna profesoară Adriana-Maria Robu pentru acuratețea cu care s-a îngrijit de limpezimea textului în limba română, precum și pr. Lucian Păuleț pentru elucidarea sensului unor expresii tipice literaturii americane.

Importul cultural, religios, ideologic care a marcat societatea românească în ultimele decenii a condus la o creștere rapidă a similitudinilor cu societatea americană. Și trendul este abia la început. În contextul american, abordarea în stil apologetic a temelor religioase nu este considerată un afront la adresa celui de altă convingere atâta vreme cât centrul de greutate al întregii abordări este forța argumentului. Din moment ce ne apărăm cu convingere opțiunile politice, sportive, intelectuale, oare de ce nu am putea apăra cu aceeași convingere credința noastră, atâta vreme cât manifestăm respect pentru cei care nu împărtășesc același punct de vedere și rămânem deschiși la cunoașterea adevărului?

Brand Vogt, autorul cărții, utilizând întregul său potențial cognitiv, explorează domeniul religios, liber să îmbrățișeze adevărul, indiferent care ar fi el. Contrar multor așteptări și chiar curentului cultural, se decide să intre în Biserica Catolică, pe care o descoperă ca fiind "adevărată, bună și frumoasă". Autorul argumentează pas cu pas fiecare alegere a sa. Începând cu indiciile existenței lui Dumnezeu, continuând cu avantajele faptului de a avea o religie și dovezile pentru adevărul creștinismului, autorul ajunge să descopere în catolicism expresia cea mai coerentă și autentică a creștinismului.

Mulți dintre elevii catolici din Dieceza de Iași, cărora le și dedic această carte, își pun întrebări cu privire la credința lor, la Dumnezeu și Biserică. Ei au dreptul la un răspuns pertinent, convingător și clar. În această carte vor găsi răspuns la cele mai îndrăznețe întrebări, pe care nu întotdeauna au cutezat să le adreseze profesorului de religie sau vreunui preot. Sunt cel puțin trei motive pentru care o recomand: 1) mărturia personală a autorului, care a avut întrebări, a cercetat și a găsit răspuns - se fundamentează pe experiență personală; 2) obiectivitatea autorului - nu ocolește paginile întunecate din istoria creștinismului și nici criticile actuale îndreptate împotriva Bisericii; el "taie în carne vie", făcând o analiză detașată a evenimentelor; 3) claritatea, concizia, coerența și forța argumentelor folosite de autor.

Pr. Petru Sebastian Tamaș

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Pilde. Firimituri culese, scrisă de pr. Irinel-Iosif Iosub. Cartea apare în colecția "Cateheză", în formatul 14Ś20 cm, are 230 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

După cum sugerează și titlul: Pilde. Firimituri culese, pr. Irinel-Iosif Iosub a adunat în această carte 167 de pilde, pe care le-a grupat în 16 categorii: Dumnezeu, păcatul, credința, iubirea, educație, Crăciunul, fericirea, viața consacrată, părinți, suferința, deșertăciune, iertare, dreptate, Preacurata, rugăciunea, judecata. Pildele au fost preluate din Sfânta Scriptură, din cărți de spiritualitate, din predicile altor preoți sau chiar de pe Internet.

Însă pr. Iosub nu a făcut doar efortul de a aduna și clasifica aceste pilde, ci a voit să extragă din fiecare pildă și o consecință, o învățătură pentru viața creștinilor de astăzi. Astfel, se poate nota cu ușurință intenția pedagogică, omiletică sau catehetică a autorului. De fapt, scopul final al oricărei pilde nu este simpla delectare a imaginației, ci educarea ascultătorilor în spiritul învățăturii de credință creștine.

Ca păstor al unei comunități creștine, pr. Iosub este conștient că principala sa misiune este să-i hrănească pe credincioși cu cuvântul lui Dumnezeu, proclamat la celebrările liturgice. Pâinea cuvântului trebuie frântă și împărțită credincioșilor, fiecăruia după starea sa. Știm însă din experiență că hrana servită la o masă festivă trebuie să încânte nu doar stomacul, ci și papilele gustative, și ochii, pentru ca bucuria participării la ospăț să fie cât mai profundă. Tot la fel, o omilie, o predică, o cateheză - proclamate întotdeauna într-un cadru festiv - trebuie să fie pregătită de o așa manieră încât să încânte nu doar intelectul, ci și voința și sentimentele. În acest sens, o pildă, un exemplu poate să ajute ca un adevăr de credință să fie înțeles mai bine și să fie asimilat mai ușor.

Autorul a adunat aceste pilde mai întâi pentru el, le-a ordonat tematic, ca să fie mai ușor de găsit. S-a gândit însă că aceste pilde pot fi de folos și altora, preoți sau credincioși, pentru hrana proprie sau pentru a transmite adevărurile de credință. Este și aceasta o formă de caritate pastorală! Sperăm ca ele să le fie de folos cititorilor și să trezească și în alții dorința de împărtășire, după cum spunea sfântul Toma de Aquino: Contemplata aliis tradere! Dă și altora rodul contemplației tale!

Pr. dr. Ștefan Lupu

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Pedagogia lui Cristos. Elemente de cristologie fundamentală, scrisă de Bernard Sesboüé și tradusă în limba română de pr. dr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", în formatul 14Ś20 cm, are 270 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 20 lei.

Pedagogia lui Cristos, genitiv subiectiv și genitiv obiectiv: acest titlu are, intenționat, un scop dublu. El evocă ceea ce a fost pedagogia lui Isus în modul lui de a revela și de a provoca credința ucenicilor săi. El se referă, de asemenea, la pedagogia referitoare la Cristos pusă în act de cei care au misiunea de a vesti aceeași credință. Lucrarea face constant o trecere de la un punct de vedere la altul. Autorul este, într-adevăr, convins că vestirea credinței astăzi are tot interesul de a considera pedagogia lui Isus drept o referință fundamentală: nu este doar o pedagogie a revelației, este o pedagogie revelată. Iată de ce această carte - care încearcă să propună cât mai bine datele teologice complexe și, din această cauză, nu poate face economie de orice tehnicitate - se adresează nu doar celor care studiază teologia, ci și creștinilor convinși, care simt nevoia de a fundamenta ca sub-fundație motivele pe care le au de a-l mărturisi pe Isus din Nazaret drept Cristos și Domn, precum și tuturor oamenilor de bunăvoință, care, preocupați de "cazul Isus", caută să cunoască pe ce cale și în numele a ce creștinii pot crede că Isus din Nazaret este Fiul lui Dumnezeu.

Acest proiect este rodul unei convingeri și al unei opinii. Situația culturală a timpului nostru arată cu evidență că nu se mai poate propune credința creștină fără a propune, în aceeași mișcare, și accesul la aceeași credință. Nu mai este timpul - dacă, de altfel, a existat vreodată cu adevărat - în care este suficient să se afirme adevărurile de credință, chiar în ordinea cea mai bună primită de la tradiția catehetică, fără a spune, în același timp, prin care demers și pe ce cale creștinii au ajuns la această mărturisire, ce devenire presupune ea, ce obiecții are de demontat, cum a apărut ea ca un act uman justificabil în fața rațiunii și a istoriei. Să luăm un exemplu deosebit de delicat: zămislirea feciorelnică a lui Isus. Prezentată în mod imediat și lipsită de contextul concret al evoluției credinței în Cristos, ea nu poate să pară decât o afirmație mitologică. Dacă, dimpotrivă, este luată în mișcarea genezei credinței cristologice, atunci se descoperă sensul și funcția ei; actul credinței apare atunci posibil, pentru că este fundamentat.

În acest spirit capitolele care urmează prezintă "elemente ale cristologiei fundamentale", evident legate de expuneri ale teologiei dogmatice. Ele nu pretind să propună o cateheză cristologică, ci atrag atenția asupra unui număr de date a căror folosire în opera catehetică ar putea fi rodnică. Punctul de vedere dominant nu este "teologia relatării", adică aceea care scoate învățătura credinței din însăși urzeala narațiunilor biblice, ci pedagogia credinței.

Lucrarea cuprinde două mișcări și o concluzie. Partea întâi, "Accesul la cristologie", trasează pe scurt cei doi timpi ai dezvoltării acesteia, de ambele părți ale pragului, care este învierea.

Partea a doua, "Istoria și credința", se dedică problemei puse referitor la Cristos de timpurile moderne. Se cunoaște opoziția care a apărut între Isus al istoriei și Cristos al credinței. Unde ne aflăm astăzi cu privire la acest punct crucial? În ce măsură istoria poate suporta și verifica afirmațiile credinței? Cum aceste două date se articulează într-o unitate care respectă specificitatea acestor două domenii? Analiza este introdusă de parcursul istoric al mișcării de balansare care i-a determinat de două secole pe teologi să dea, în mod succesiv, prioritate uneia sau alteia.

Unele capitole din această carte au fost publicate sub formă de articole. Însă ele au fost prelucrate profund, aduse la zi și organizate în funcție de un nou proiect. Altele sunt inedite. Ansamblul lor este departe de a fi complet. Așa cum sunt, ele ar putea folosi la adevărata înțelegere a misterului de nepătruns al lui Cristos.

Bernard Sesboüé

* * *

De ce sunt catolic (și ar trebui să fii și tu)
Brandon Vogt, Ed. "Sapientia", 2020, ISBN 978-606-578-414-7, 14Ś20 cm, 182 p., 20 lei

Pilde. Firimituri culese
Irinel-Iosif Iosub, Ed. "Sapientia", 2020, ISBN 978-606-578-416-1, 14Ś20 cm, 230 p., 20 lei

Pedagogia lui Cristos. Elemente de cristologie fundamentală
Bernard Sesboüé, Ed. "Sapientia", 2020, ISBN 978-606-578-402-4, 14Ś20 cm, 270 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1391.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat