Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași: ultima parte a lucrărilor de restaurare

Catedrala romano-catolică veche "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, monument clasa A, a fost ctitorită în secolul al XVIII-lea și sfințită la 15 august 1789, fiind înscrisă în rândul monumentelor istorice pentru vechimea sa și pentru importanța pe care a avut-o în viața comunității catolice din capitala istorică a Moldovei.

La 14 iunie 2018 au început lucrările de restaurare integrală din cauza degradărilor care s-au acumulat de-a lungul timpului: crăpături în pereți, acoperiș ruginit, fresce fisurate, structură de rezistență avariată etc. Aceste lucrări, finanțate cu fonduri europene, programul POR 5.1., prin ADR NE, se îndreaptă spre faza finală, redând treptat acestui lăcaș de cult frumusețea care i se cuvine.

La momentul de față, după luni neîntrerupte de ascundere în spatele schelelor și al pânzelor, clădirea catedralei se face tot mai vizibilă, dând speranță privitorilor, catolici sau de alte confesiuni, ieșeni sau în trecere prin acest oraș, că va putea fi vizitată cât mai curând.

De la data începerii lucrărilor s-a realizat în primul rând subsolul catedralei, cu lucrări complexe care au presupus săpături arheologice, mutarea osemintelor descoperite și amenajarea spațiului. Spațiul destinat subsolului va avea în partea de vest un muzeu al sitului arheologic care a fost descoperit aici. În crucieră se va amplasa o necropolă în care vor fi repuse osemintele episcopilor Diecezei de Iași, care au fost înmormântați în catedrală. În partea din față, sub altarul principal, va fi ridicat un altar dedicat Fericitului Anton Durcovici, cu un mozaic care îl va reprezenta pe episcopul martir. Totodată, va fi așezat în altar, ca singură relicvă până în momentul de față, testamentul episcopului.

Urmează să se mai facă un osuar pentru osemintele descoperite în catedrală și în incinta catedralei.

În interiorul bisericii a fost realizat un planșeu nou. În curs de finalizare sunt lucrările de restaurare a picturilor. De asemenea, vor fi recondiționate altarele secundare și stațiunile Căii sfintei cruci. Ferestrele vor fi prevăzute cu vitralii care vor ilustra imaginile celor doisprezece apostoli. Orga clasică este parte integrantă a proiectului de restaurare, cheltuielile fiind suportate din fonduri europene.

Partea exterioară este finalizată în proporție de 90%. Acoperișul din cupru a fost complet înlocuit. Pe pereți s-a aplicat tencuială decorativă, iar în jurul catedralei urmează să fie efectuate lucrări de drenaj.

Pe turnul catedralei a fost așezată crucea originală a catedralei deja la 12 iunie 2020, după ce a fost binecuvântată de PS Iosif Păuleț, în prezența PS Petru Gherghel, episcop emerit. Clopotnița va fi recondiționată din fonduri proprii și modernizată cu dispozitive mecanice acționate electric.

Gardul de piatră din partea de sud, dinspre Biserica Trei Ierarhi, a cunoscut lucrări de restaurare care sunt actualmente în faza finală.

Cu ajutorul Domnului, în următoarele luni vor fi duse la bun sfârșit toate lucrările, astfel încât inaugurarea și resfințirea catedralei să poate avea loc, așa cum se estimează, la 8 septembrie 2021.

Orice biserică are un rol important în viața de credință a enoriașilor. Cu atât mai mult, o catedrală care este biserica centrală a oricărei dieceze, de unde se face auzit cuvântul episcopului.

Ne dorim ca toți cei care calcă pragul Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" să poată admira frumusețea artistică a lucrărilor pe care le găsesc aici, să trăiască sentimentul de a fi înconjurați de o parte din istoria seculară a Iașiului, simțind comuniune cu cei care i-au precedat pe aceste meleaguri, și nu în ultimul rând, să găsească motive spirituale pentru a-l lăuda pe Dumnezeu.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 septembrie: Catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași: ultima parte a lucrărilor de restaurare


 

lecturi: 3265.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat