Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Hramul Sanctuarului "Adormirea Maicii Domnului"

În zilele de 14 și 15 august 2020 au avut loc la Sanctuarul marian de la Cacica celebrările prilejuite de hramul "Adormirea Maicii Domnului". Chiar dacă anul acesta nu s-a organizat pelerinajul ca în anii trecuți, cei care au dorit să o cinstească pe Sfânta Fecioară Maria la Cacica și au participat la sărbătoarea hramului au respectat toate măsurile promovate de autoritățile civile. Predicile la celebrările de anul acesta au fost pregătite de pr. Iosif Antili, profesor de teologie biblică la ITRC Iași.

Programul acestor celebrări a fost foarte puțin modificat față de cel din anii trecuți, mai ales în ceea ce privește procesiunile care erau de obicei. Vineri, 14 august, de la ora 10.00 a avut loc celebrare penitențială, oficiată de pr. Anton Mărăndescu, rectorul Sanctuarului. A fost și momentul în care pr. Iosif Antili, profesor de teologie biblică la ITRC Iași, a prezentat prima predică de la această sărbătoare. Pornind de la cele 10 porunci, părintele predicator i-a invitat pe cei care se pregăteau pentru o spovadă bună să analizeze cu umilință relația lor cu Dumnezeu și relațiile cu aproapele.

La ora 12.00 a urmat sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului. Celebrarea a fost prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, noul Provincial al OFMConv. În cea de-a doua predică, pr. Antili a vorbit despre scopul prezenței noastre la Sanctuar, lansând fiecăruia întrebarea "De ce am venit la Cacica?". E important ca atunci când vizităm un sanctuar, să facem asta cu inima deschisă, pentru a putea asculta cum Dumnezeu ne interpelează, așa cum a făcut cu Adam: "Unde ești?", a mai spus părintele predicator.

Programul de după-amiază a continuat cu două momente intense de rugăciune, trăite cu multă credință de pelerinii care ajungeau la Sanctuarul de la Cacica. La ora 15.00 a fost Adorația euharistică, oficiată de pr. Petrică-Augustin Pătrașcu. OFMConv., iar la ora 16.00 a fost Calea sfintei cruci, condusă de pr. Cristian Blăjuț OFMConv. împreună cu voluntarii.

La ora 18.00 a fost sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate, celebrată de PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași. La cuvântul de învățătură, pr. Antili a vorbit despre vocație, chemare, adresându-se în mod deosebit tinerilor. Le-a reamintit acestora că adevărata tinerețe este vremea căutărilor, întrebărilor și a marilor decizii și că Dumnezeu a gândit pentru fiecare un plan măreț. Orice om este un lucru nou pe lume, care trebuie să ducă la îndeplinire misiunea sa. Fiecare persoană trebuie doar să recunoască unicitatea sa, chemarea care i-a fost încredințată.

Mult așteptată și anul acesta a fost privegherea mariană de la ora 22.00. Pelerinii ajunși la Cacica au dorit astfel să își reînnoiască evlavia către Fecioara Maria, care este o puternică mijlocitoare la Tronul lui Dumnezeu Tatăl. La ceas de seară, la umbra Sanctuarului, la acest moment de rugăciune și priveghere s-a alăturat credincioșilor prezenți și PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași. Pelerinii, care purtau în mâini câte o lumânare aprinsă, au putut asculta o nouă predică ținută de pr. Iosif Antili, care a pregătit o reflecție despre timpuri și vremuri, cu o atenție specială la criza provocată de pandemie. Părintele predicator i-a îndemnat pe toți să fie conștienți că Dumnezeu este cel care controlează destinul omului și că El este mereu cu noi. A amintit totodată de cuvintele biblistului Jean Le Clerc, care spunea că trebuie să iubim timpul în care trăim și că nu avem dreptul să preferăm o altă epocă a istoriei.

Ziua de sâmbătă, 15 august, a început cu sfânta Liturghie de dimineață, celebrată la ora 06.00 de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv. La predică pr. Iosif Antili a vorbit despre importanța unei bune cunoașteri a Sfintei Scripturi, întrebându-i și pe cei prezenți cine a adus cu sine la Cacica și o Biblie. Părintele predicator a reamintit faptul că toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu și că oricine cunoaște Biblia devine mai pregătit pentru a îndeplini lucrarea pe care Dumnezeu vrea să o realizeze în el.

Înainte de sfânta Liturghie solemnă a hramului a avut loc un scurt moment de rugăciune în piațeta din fața Sanctuarului, unde se află statuia sfântului Ioan Paul al II-lea, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 100 de ani. A urmat apoi Liturghia, care a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, cu participarea PS Petru Gherghel, Mons. Ionuț Strejac, pr. Provincial Damian-Gheorghe Pătrașcu, pr. decan Ciprian Antălucă, a preoților prezenți și a credincioșilor sosiți în pelerinaj la Cacica. Părintele predicator i-a ajutat pe pelerini să înțeleagă care este inima sărbătorii, pornind de la scena în care Isus, de pe cruce, o încredințează pe Maria discipolului pe care îl iubea. Discipolul a rămas intenționat fără nume, pentru ca fiecare să se poată identifica cu el și să o primească pe Maria ca mamă, a mai subliniat pr. Antili.

La finalul sărbătorii, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv., rectorul sanctuarului, a mulțumit tuturor celor care au făcut ca această sărbătoare să fie trăită pe deplin de fiecare pelerin și de fiecare credincios care a urmărit celebrările de acasă. La buna organizare a hramului de la Cacica au contribuit anul acesta, mai mult ca oricând, voluntarii din dieceză, coordonați de pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Tineretului. Cântările au fost susținute de un cor dirijat de d-na Antonela Târnovan, la orgă fiind Anton Babiaș.

Credincioșii care nu au reușit să ajungă anul acesta la Sanctuar au putut urmări celebrările de la Cacica transmise în direct de echipa ERCIS Media, prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași. A fost și momentul lansării noii echipe ERCIS Media, din cadrul Asociației "Presa Bună" Iași, coordonată de pr. Adrian Blăjuță, responsabilul Oficiului pentru Comunicații Sociale.

Înregistrările tuturor celebrărilor și ale interviurilor transmise on-line sunt disponibile pe www.youtube.com/ercis.ro

Alexandra Cojan

* * *


 


lecturi: 2428.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat