Traian: Întâlnirea Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași
Luni, 6 iulie 2020, începând cu ora 10.00, s-a desfășurat la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, județul Neamț, sesiunea de primăvară a Consiliului Prezbiteral. La întâlnire au participat majoritatea membrilor: episcopul diecezan, vicarul general și vicarii episcopali, părinții decani, călugări și alți preoți care dețin responsabilități speciale în Dieceza de Iași. În cadrul discuțiilor, au fost dezbătute mai multe teme actuale din viața Bisericii noastre locale.
După rugăciunea de început și citirea unui pasaj din Sfânta Scriptură, PS Iosif Păuleț i-a salutat pe toți cei prezenți și a prezentat ordinea de zi.
Plecând de la mesajul transmis anul trecut la Iași de Sfântul Părinte Papa Francisc, pr. Daniel Iacobuț a propus celor prezenți un moment de reflecție, centrat asupra dificultăților preotului în această perioadă de pandemie. Astfel, în ciuda distanțării fizice, a subliniat pr. Daniel, preotul este chemat la o slujire a apropierii de Dumnezeu și de semeni. În timp ce apropierea de Dumnezeu se realizează, mai ales, prin rugăciune personală și prin celebrarea sacramentelor, apropierea de poporul lui Dumnezeu se poate realiza printr-un dialog interior. De fapt, anul trecut la Iași, Sfântul Părinte a reușit să dialogheze cu noi și să intre în inimile noastre în ciuda distanței fizice care ne despărțea. Apoi, nu trebuie să uităm că suntem chemați să-i ascultăm pe semenii noștri și să predicăm Evanghelia plecând de la problemele și nevoile oamenilor cărora ne adresăm. În sfârșit, este important, așa cum ne invită papa Francisc, să nu ascultăm doar "profețiile triste", ci să fim oameni ai speranței, întărind astfel încrederea celorlalți în prezența eficace a lui Dumnezeu în noi și în lume.
A doua temă a făcut referire la "Anul Sfintei Liturghii" în Dieceza de Iași. PS Iosif Păuleț a dorit să sublinieze doar câteva aspecte importante legate de celebrarea sfintei Liturghii, printre care: spațiile liturgice (scaunul prezidențial, pupitrul și masa de jertfă), uniformizarea cântului, devoțiunile.
O temă foarte actuală asupra căreia s-a insistat mult a fost "Biserica locală de Iași și pandemia de COVID-19: evaluare și provocări pentru viitor". Pr. Egidiu Condac, vicar general, a vorbit mai întâi despre dificultățile credincioșilor și ale preoților în această perioadă de încercare, precum și despre măsurile luate de autoritățile civile și de cele bisericești pentru protejarea tuturor. În cadrul discuțiilor care au avut loc, cei prezenți au încercat să identifice urgențele pastorale în perioada imediat următoare. Astfel, s-a insistat asupra dezvoltării unei relații mult mai apropiate cu credincioșii, bazată pe ascultare, respect și sensibilitate. De asemenea, este important să promovăm tot mai mult actele de caritate și de solidaritate, dar și să dezvoltăm o atitudine optimistă, hrănită din speranța pe care ne-o insuflă Evanghelia și Duhul Sfânt.
La ultimul punct de pe ordinea de zi, au fost atinse teme diverse, printre care: pastorația vocațională și învățământul catolic în dieceza noastră; data celebrării Liturghiei Crismei, propunându-se ziua de 6 august; probleme legate de componența Consiliului Prezbiteral și a Consiliului Pastoral Diecezan; prezentarea statutelor Consiliului Pastoral Parohial și al Consiliului Economic Parohial.
La sfârșitul întâlnirii, PS Iosif Păuleț a mulțumit tuturor membrilor Consiliului Prezbiteral pentru slujirea lor și pentru toată implicarea lor spre binele Bisericii și al credincioșilor.
Pr. Vasile Petrișor
lecturi: 2033.