Papa Francisc: Mesaj adresat membrilor Catholic Press Association cu ocazia 2020 Virtual Catholic Media Conference
Membrilor lui Catholic Press Association
Anul acesta, pentru prima dată în istorie, Asociația Presei Catolice va ține conferința sa anuală în modalitate virtuală, din cauza actualei situații sanitare. Permiteți-mi înainte de toate să exprim apropierea mea de cei care au fost loviți de virus și de cei care, chiar cu riscul propriei vieți, s-au dedicat și continuă să se angajeze pentru a-i asista pe frații și surorile noastre în momentul de necesitate.
Tema aleasă pentru conferința din acest an, Together While Apart, exprimă în mod elocvent sensul de unire reieșit, în mod paradoxal, din experiența distanței sociale impuse de pandemie. În Mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale de anul trecut reflectam asupra modului în care comunicarea ne permite să fim, așa cum spune sfântul Paul, "membre unii pentru alții" (cf. Ef 4,25), chemați să trăim în comuniune în cadrul unei rețele de relații în continuă expansiune. Un adevăr pe care, din cauza pandemiei, noi toți am apreciat mai deplin. De fapt, experiența din aceste ultime luni a demonstrat cât de esențială este misiunea mass-media pentru a ține unite persoanele, micșorând distanțele, furnizând informațiile necesare și deschizând mințile și inimile la adevăr.
Tocmai această conștientizare a dus la crearea primelor ziare catolice în țara voastră, în afară de încurajarea constantă oferită de păstorii Bisericii. Acest lucru este evident în cazul lui Catholic Miscellany, publicat în 1822 la Charleston de episcopul John England urmat de multe ziare și periodice. Astăzi, ca atunci, comunitățile noastre au nevoie de ziare, radio, tv și social media pentru a împărtăși, a comunica, a informa și a uni.
E pluribus unum, idealul unității în mijlocul diversității, în motoul Statelor Unite, trebuie să inspire și slujirea pe care o oferiți binelui comun. Această necesitate este și mai urgentă astăzi, într-o perioadă caracterizată de conflicte și polarizări de care nu pare să fie imună nici comunitatea catolică. Avem nevoie de mass-media capabile să construiască punți, să apere viața și să dărâme zidurile, vizibile și invizibile, care împiedică dialogul sincer și adevărata comunicare între persoane și comunități. Avem nevoie de mass-media care să poată ajuta persoanele, mai ales pe tineri, să distingă binele de rău, să elaboreze judecăți corecte, bazate pe o prezentare clară și imparțială a faptelor, să înțeleagă importanța de a se angaja pentru dreptate, înțelegere socială și respectare a casei comune. Avem nevoie de bărbați și femei de principiu care să protejeze comunicarea de tot ceea ar putea s-o deformeze sau s-o subjuge altor scopuri.
Așadar, vă cer să fiți uniți și semn de unitate și între voi. Mass-media pot fi mari sau mici, însă în Biserică nu acestea sunt categoriile care contează. În Biserică toți am fost botezați într-un singur Duh și făcuți membre ale unui singur trup (cf. 1Cor 12,13). Ca în orice trup, adesea membrele mai mici sunt cele care până la urmă sunt necesare. Așa este cu trupul lui Cristos. Fiecare dintre noi, oriunde s-ar afla, este chemat să contribuie, prin practicarea adevărului în iubire, la creșterea Bisericii spre maturitatea deplină în Cristos (cf. Ef 4,15).
Știm că o comunicare nu este numai o problemă de competență profesională. Adevăratul comunicator se dedică în întregime pe sine însuși sau pe sine însăși bunăstării celorlalți, la fiecare nivel, de la viața fiecărui individ la viața întregii familii umane. Nu putem comunica într-adevăr dacă nu suntem implicați personal, dacă nu atestăm personal adevărul mesajului pe care-l transmitem. Fiecare comunicare își are izvorul ultim în viața lui Dumnezeu unul și întreit, care împărtășește cu noi bogăția vieții sale divine și ne cere, la rândul nostru, să comunicăm acea comoară altora, uniți în slujba adevărului său.
Dragi prieteni, invoc asupra voastră și asupra lucrării conferinței voastre darurile de înțelepciune, înțelegere și bun sfat ale Duhului Sfânt. Numai privirea Duhului ne permite să nu închidem ochii în fața celor care suferă și să căutăm adevăratul bine pentru toți. Numai cu acea privire putem lucra eficient pentru a depăși bolile rasismului, nedreptății și indiferenței care desfigurează fața familiei noastre comune. Prin dăruirea voastră și munca voastră zilnică, puteți să-i ajutați pe alții să contemple situații și persoane cu ochii Duhului. Acolo unde lumea noastră vorbește prea des cu adjective și adverbe, fie ca toți comunicatorii creștini să poată vorbi cu substantive care să recunoască și să promoveze revendicarea tăcută a adevărului și să favorizeze demnitatea umană. Acolo unde lumea vede conflicte și diviziuni, priviți la suferință și la săraci pentru a da glas cererii fraților noștri și surorilor noastre care au nevoie de milostivire și înțelegere.
Ieri Biserica a celebrat solemnitatea apostolilor Petru și Paul. Fie ca spiritul de comuniune cu episcopul de Roma, care a fost mereu un semn distinctiv al presei catolice în țările voastre, să vă mențină pe voi toți uniți în credință și puternici față de modele culturale trecătoare care nu au mireasma adevărului evanghelic. Să continuăm să ne rugăm împreună pentru reconciliere și pace în lume. Asigur sprijinul meu și rugăciunile mele pentru voi și pentru familiile voastre. Și vă cer, cu rugăminte, să mă amintiți în rugăciunile voastre.
Vatican, 30 iunie 2020
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 508.