Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile Părinții și copiii cresc împreună. Un itinerar pentru părinți în diferitele faze ale creșterii copiilor, scrisă de Raffaele Mastromarino și tradusă în limba română de Mihaela Barticel și pr. dr. Mihai Roca, Mic manual didactic pentru Noul Testament, scrisă de Thomas Söding, Christian Münch și tradusă în limba română de pr. dr. Lucian Farcaș și A ieșit Semănătorul. VII. Predici la sfinți și sărbători, scrisă de regretatul pr. Claudiu Dumea. Aceste cărți pot fi procurate de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Părinții și copiii cresc împreună. Un itinerar pentru părinți în diferitele faze ale creșterii copiilor, scrisă de Raffaele Mastromarino și tradusă în limba română de Mihaela Barticel și pr. dr. Mihai Roca. Cartea apare în colecția "Cateheză", în formatul 17Ś24, are 374 pagini și va putea fi procurata din librăriile catolice anul viitor.

Această carte este un manual pentru formatori și părinți ce are drept scop prevenirea disconfortului psihologic. Raffaele Mastromarino își propune nu doar să-i ajute pe părinți ca să asigure copiilor lor o bună dezvoltare, ci și să ofere acele competențe necesare pentru a putea exercita un parenting optimal. A fi părinte este, într-adevăr, o sarcină foarte grea, care implică responsabilități enorme în ceea ce privește binele copiilor și posibilitatea ca aceștia să devină adulți siguri de ei, capabili să-și exprime și să-și organizeze trăirile emoționale, să aibă un bun nivel al stimei de sine, să fie flexibili și capabili de a rezolva conflicte și dificultăți.

Specia noastră este singura specie animală care "produce" urmași dependenți de proprii părinți pentru un timp îndelungat; în acest sens, nu doar supraviețuirea, ci și posibilitatea unei bune adaptări la mediu depinde de tipul de îngrijire experimentat. Ajungerea la vârsta adultă, sau la acea perioadă de timp în care indivizii sunt capabili de a avea grijă de ei și de a fi autonomi, este rezultatul unui întreg parcurs de creștere, de la naștere la sfârșitul adolescenței, care durează cel puțin doisprezece-paisprezece ani și ajunge până la nouăsprezece ani. Ajungerea în poziția bipedă, la începuturile speciei noastre, a implicat o restrângere a canalului vaginal; astfel, în momentul nașterii nu a fost și nu este posibil să se nască un copil cu capul mare, înzestrat cu toate acele caracteristici cerebrale și mintale care să-i permită să fie autonom într-un interval scurt de timp. Acest truc al naturii a făcut în așa fel încât bebelușii noștri să aibă nevoie de o perioadă de dezvoltare în uterul matern de nouă luni - perioada de sarcină -, dar și de o perioadă de timp externă de nouă luni, timp în care nou-născutul depinde mai întâi total de un adult, pentru ca apoi să aibă o dependență de un îngrijitor (caregiver) ce se extinde de-a lungul primilor nouăsprezece ani. Și dacă supraviețuirea unui copil este asigurată de posibilitatea de a avea aproape un adult (care este de obicei mama) care să-i asigure nu numai hrană și igienă, ci mai ales protecție și îngrijire, atunci mintea copilului și dezvoltarea sa psihologică sunt rezultatul posibilității de a avea alături o persoană capabilă de a-l vedea ca individ înzestrat cu competențe, motivații și puncte de vedere.

Părintele care reușește să vadă lumea prin ochii propriului copil devine pentru acesta un fel de "sală de antrenament", o realitate în care apar și se fixează acele abilități cognitive și sociale ce sunt înnăscute, fac parte din zestrea genetică și au șansa de a se exprima și de a se structura, cu condiția ca ele să aibă loc într-o relație afectivă. Mintea noastră este structural relațională, se formează în relații. Chiar din primele luni de viață, o bună relație a copilului cu părintele îi dezvoltă acestuia capacitatea de a lega fenomenele în raporturi de cauză-efect, cu scopul de a se simți responsabil de propriile acțiuni, de a le așeza în ordine temporală și spațială și de a le vedea apoi înzestrate cu o anumită valoare constantă și cu predictibilitate.

A fi părinte este o "muncă" ce implică timp, disponibilitate, cunoștințe despre caracteristicile copilului de-a lungul stadiilor sale de dezvoltare. O optimă creștere a copilului presupune capacitatea de a nu te lăsa influențat de propriile fantasme, de ceea ce fiecare a trăit în relația cu proprii părinți, tentat fiind să te comporți cu copiii tăi la fel cum s-au comportat ceilalți cu tine - activând astfel fenomenul numit de teoreticieni "transmiterea intergenerațională a atașamentului" sau activând modalități ce presupun răspunsuri pe care, în calitate de copil, ai fi voit să le folosești cu tatăl și mama, și care nu au fost folosite de teama unor amenințări sau, din contra, au fost folosite prin diferite modalități ce la vârsta adultă provoacă în mod neadecvat sentimente de vină.

Cartea lui Mastromarino propune, așadar, un proiect care se sprijină pe trei piloni: punerea la dispoziție a instrumentelor necesare pentru a fi un bun părinte; învățarea modalității de a avea grijă de sine, pentru a avea apoi grijă de alții în măsura în care există capacitatea de a avea grijă de sine; prezentarea de programe de intervenție și de competențe celor care doresc să promoveze educarea și creșterea copiilor. Autorul le sugerează părinților o muncă de "reînvățare", îi ajută să se confrunte cu ceea ce este copilul de-a lungul etapelor sale de dezvoltare. Sunt descrise în acest sens caracteristicile genetice, competențele de bază înnăscute, precum și trăsăturile specifice copiilor încă de la naștere. Se face o descriere detaliată a fiecărei etape: a explorării, a primei despărțiri, a socializării, a școlarizării și a construirii de aptitudini, a adolescenței și a tinereții. În descrierea fiecărei etape sunt prezentate numeroase exerciții ce stimulează părinții nu doar de a se cunoaște pe ei înșiși, ci și să înțeleagă cum "funcționează" un copil, ce să facă concret pentru a ajunge la o sintonie cu nevoile copilului, ce mesaje să-i transmită în anumite momente cu scopul de a-l ajuta să-și dezvolte încrederea în sine și stima de sine.

Precum sub o lupă, orice reacție posibilă a copilului este descompusă și analizată pentru a ajuta părintele să înțeleagă cum să se comporte și pentru care motiv să facă ceea ce i se propune în această carte.

Exercițiile propuse sunt, de asemenea, subiecte de reflecție și de discuție pentru a ajunge în mod autonom la însușirea strategiilor folositoare rezolvării problemelor ce ar putea să apară atunci când se intră în rolul de părinte. Exercițiile sunt totodată instrumente prețioase pentru educatorii și profesioniștii interesați de creșterea copiilor.

La fiecare etapă de dezvoltare, printr-un proces de "redefinire", adultul este invitat să devină conștient de ceea ce a învățat de la părinții săi și să se diferențieze de aceștia. Doar printr-o conștientizare a propriilor modalități relaționale și a stilurilor de interacțiune se poate înțelege mai bine cum răspunsurile la nevoile copilului sunt date deseori - așa cum spuneam mai înainte - în mod mecanic, provocate de dinamici inconștiente legate de introiecții ce pot face dificilă instaurarea unei relații optime. emoțiile experimentate de părinte în prezența fiului sunt deseori legate de motivații inconștiente ce nu îi permit să fie sensibil la nevoile fiului și să-i răspundă în mod satisfăcător.

În acest volum este de un real folos și noutatea acurateței cu care sunt subliniate nevoile părinților și modalitățile prin care sunt invitați să aibă grijă de ei înșiși (cu ajutorul exercițiilor și a temelor), pentru ca mai apoi să fie capabili să aibă grijă de copiii lor.

Cu un stil clar, atrăgător și captivant, textul se prezintă totodată ca un instrument practic prețios și unic în acest sector, ca un vademecum pentru cine este deja părinte, ca un ghid pentru cel care se pregătește să devină, ca un instrument de lucru în domeniul social și educațional pentru cei care își propun să organizeze cursuri de formare și de intervenție în educarea și creșterea copiilor.

Grazia Attili
Profesor titular de psihologie socială Universitatea "La Sapienza", Roma

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Mic manual didactic pentru Noul Testament, scrisă de Thomas Söding, Christian Münch și tradusă în limba română de pr. dr. Lucian Farcaș. Cartea apare în colecția "Studii biblice", în formatul 14Ś20, are 190 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Manualul didactic constituie o introducere în arta exegezei neotestamentare. Noul Testament este o literatură creștină primară; este un document istoric al Bisericii de la început; și, totodată, este a doua parte a Sfintei Scripturi. În conformitate cu acest mod de înțelegere a textului, sunt prezentați, la nivelul de astăzi al problemelor care se pun, cei mai importanți pași ai analizei textuale, în strânsă legătură cu exigențele privind traducerea textului, dar și cu cele referitoare la studiul istoric referitor la Noul Testament.

Conceptul metodologic se regăsește în tradiția exegezei "istorico-critice", dar ține cont și de noi metode, în măsura în care acestea ajută la înțelegerea sensului istoric al celor scrise; trebuie să aibă în vedere o interpretare a Bibliei pentru care erosul filologic, incoruptibilitatea istorică și responsabilitatea teologică nu constituie contradicții, ci o unitate interioară. Apropierea ecumenică dintre exegeza catolică și cea protestantă este înțeleasă de la sine; trebuie folosite posibilitățile unui dialog iudeo-creștin privind un domeniu atât de sensibil al Noului Testament; atenția acordată religiilor și filosofiilor ne-biblice este o condiție pentru munca științifică. De o importanță deosebită este legătura cu exegeza veterotestamentară. Decisivă este căutarea adevărului eliberator al evangheliei, care poate fi găsit pe fundalul Vechiului Testament în cadrul mărturisirii inspirate de către Noul Testament în privința realității lui Cristos.

Micul manual didactic se bazează pe o lucrare mai mare, și anume Manual didactic pentru Noul Testament, din 1998. Titlul acestuia, Căi de interpretare a Scripturii, arată faptul că acolo problemele hermeneutice de bază privind înțelegerea și interpretarea Scripturii au ocupat un spațiu mai mare. Pentru obiectivele didacticii universitare trebuie prezentat un Manual didactic compact, care se concentrează asupra analizei textuale. Secțiunile relevante ale manualului didactic din 1998 reprezintă baza, dar au fost prelucrate substanțial la nivelul discuțiilor de astăzi.

Dacă acest manual de studiu ajută la întărirea bucuriei de a citi Noul Testament și la promovarea concentrării asupra semnificației sale istorice și teologice, în cazul acesta și-a atins scopul.

Thomas Söding
Christian Münch

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea A ieșit Semănătorul. VII. Predici la sfinți și sărbători, scrisă de pr. Claudiu Dumea (+). Cartea apare în colecția "Omiletica", în formatul 14Ś20, are 368 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Titlul colecției "A ieșit semănătorul..." face referință la începutul parabolei semănătorului din Evanghelia după sfântul Matei (13,3-9) și sugerează rolul pe care îl are această culegere de predici și omilii: să ajute ca ceea ce a fost semănat prin cuvântul Domnului să nu se risipească, ci să aducă rod.

Volumul "Predici la sfinți și sărbători" oferă meditații despre viața următorilor sfinți din Calendarul Roman:
16 ianuarie. Sfântul Marcel
24 ianuarie. Sfântul Francisc de Sales
28 ianuarie. Sfântul Toma de Aquino
31 ianuarie. Sfântul Ioan Bosco
2 februarie. Întâmpinarea Domnului
6 februarie. Sfântul Paul Miki și însoțitorii
18 februarie. Sfânta Bernadeta Soubirous
27 februarie. Sfântul Gabriel al Maicii Îndurerate
19 martie. Sfântul Iosif
4 aprilie. Sfântul Isidor de Sevilla
25 aprilie. Sfântul Marcu
30 aprilie. Sfântul Iosif Cottolengo
1 mai. Sfântul Iosif Muncitorul
2 mai. Sfântul Atanasiu
6 mai. Sfântul Dominic Savio
8 mai. Fericitul Ieremia Valahul
14 mai. Sfântul Matia, apostol
26 mai. Sfântul Filip Neri
3 iunie. Sfântul Carol Lwanga
5 iunie. Sfântul Bonifaciu
13 iunie Sfântul Anton de Padova
21 iunie. Sfântul Alois de Gonzaga
24 iunie. Nașterea sfântului Ioan Botezătorul
29 iunie. Sfinții apostoli Petru și Paul
3 iulie. Sfântul Toma, apostol
11 iulie. Sfântul Benedict
22 iulie. Sfânta Maria Magdalena
25 iulie. Sfântul Iacob, apostol
1 august. Sfântul Alfons Maria de Liguori
4 august. Sfântul Ioan Maria Vianney
6 august. Schimbarea la față a Domnului
9 august. Sfânta Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein)
10 august. Sfântul Laurențiu
14 august. Sfântul Maximilian Maria Kolbe
21 august. Sfântul Pius al X-lea
24 august. Sfântul Bartolomeu
28 august Sfântul Augustin
29 august. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
13 septembrie. Sfântul Ioan Gură de Aur
14 septembrie. Înălțarea Sfintei Cruci
21 septembrie. Sfântul Apostol Matei
23 septembrie. Sfântul Padre Pio
27 septembrie. Sfântul Vincențiu de Paul
29 septembrie. Sfinții Arhangheli
30 septembrie. Sfântul Ieronim
1 octombrie. Sfânta Tereza a Pruncului Isus
4 octombrie. Sfântul Francisc de Assisi
15 octombrie. Sfânta Tereza de Avila
18 octombrie. Sfântul Luca, evanghelist
28 octombrie. Sfinții Simon și Iuda Tadeul, apostoli
1 noiembrie. Toți Sfinții
2 noiembrie. Pomenirea tuturor credincioșilor răposați
4 noiembrie. Sfântul Carol Borromeu
10 noiembrie. Sfântul Leon cel Mare, papă
17 noiembrie. Sfânta Elisabeta a Ungariei
13 decembrie. Sfânta Lucia
14 decembrie. Sfântul Ioan al Crucii
26 decembrie. Sfântul Ștefan
27 decembrie. Sfântul Ioan Evanghelistul
28 decembrie. Pruncii Nevinovați
Sfânta Familie

Aceste predici se adresează păstorilor, dar și credincioșilor care vor să-și revigoreze viața sufletească după modelul sfinților ridicați la cinstea altarelor și trecuți în Calendarul Bisericii Catolice.

Colecția "A ieșit Semănătorul" cuprinde următoarele volume de predici, omilii și meditații scrise de pr. Claudiu Dumea (+):
1. A ieșit semănătorul... Predici. Adventul și Crăciunul.
2. A ieșit semănătorul... Predici. Postul Mare și Timpul Pascal.
3/1. A ieșit semănătorul... Predici. Timpul de peste an. Săptămânile I-XVII.
3/2. A ieșit semănătorul... Predici. Timpul de peste an. Săptămânile XVIII-XXXIV. Solemnitățile Domnului din Timpul de peste an.
4. A ieșit semănătorul... Predici la sărbătorile Maicii Domnului.
5/1. A ieșit semănătorul... Predici pentru zilele feriale. Timpul de peste an. Săptămânile I-XVII.
5/2. A ieșit semănătorul... Predici pentru zilele feriale. Timpul de peste an. Săptămânile XVIII-XXXIV.
6. A ieșit semănătorul... Predici pentru zilele feriale. Anul II. Timpul de peste an.
7. A ieșit semănătorul... Predici la sfinți și sărbători.

* * *

Părinții și copiii cresc împreună. Un itinerar pentru părinți în diferitele faze ale creșterii copiilor
Raffaele Mastromarino, Ed. "Sapientia", 2020, 374 p., 17Ś24 cm, ISBN 978-606-578-396-6, 65 lei

Mic manual didactic pentru Noul Testament
Thomas Söding, Christian Münch, Ed. "Sapientia", 2020, 190 p., 14Ś20 cm, ISBN 978-606-578-401-7, 20 lei

A ieșit Semănătorul. VII. Predici la sfinți și sărbători
Claudiu Dumea (+), Ed. "Sapientia", 2020, 368 p., 14Ś20 cm, 25 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 8125.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat