Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Catolicii chinezi. Kin Sheung Chiaretto Yan: "Conectați și noi on line la Liturghia Papei în direct de la Sfânta Marta" în timpul lui lockdown

De M. Chiara Biagioni

În perioada de lockdown, Liturghia Papei Francisc celebrată în Vatican la "Sfânta Marta" a ajuns și în China unde, grație diferitelor platforme WeChat, catolicii chinezi au putut urmări transmisia directă cu traducerile în chineză. "O experiență minunată", destăinuiește la agenția SIR Kin Sheung Chiaretto Yan din focolarul din Shanghai. "Este un fapt inedit pentru mulți credincioși să aibă acest contact direct cu Sfântul Părinte, să urmărească omilia sa, să primească binecuvântarea sa, să asculte cateheza sa". Legătura dintre Papa Francisc și poporul catolic chinez crește și este tot mai puternică. Duminica trecută, 24 mai, la sfârșitul lui Regina coeli, Papa Francisc a salutat catolicii chinezi amintind sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria Ajutorul Creștinilor și patroana Chinei. Este Sfânta Fecioară Maria venerată în sanctuarul din Sheshan la Shanghai. Un loc deosebit de iubit de catolicii chinezi, țintă de pelerinaje și loc de venerație și evlavie populară. Bazilica se înalță pe colina din Sheshan, în sud-vestul Shanghai-ului. Pe vârful său, o statuie impunătoare se arată asupra câmpiei ținându-l pe Isus Prunc cu brațele întinse în fața unui crucifix. "Încă de la începutul alegerii sale, Papa Francisc, în fiecare an cu această ocazie, ne trimite salutările sale și binecuvântările sale", amintește Kin Sheung Chiaretto Yan, "arătând astfel marea sa iubire și grija sa și ale Bisericii universale față de catolicii chinezi".

Papa Francisc a dat asigurări Bisericii Catolice care este în China că este "parte integrantă" a Bisericii universale. Care sunt speranțele și încercările pe care le trăiesc catolicii chinezi?

Mulți catolici trăiesc o credință simplă în China, în special la sate. Suntem o minoritate și credința noastră adesea nu este înțeleasă. Papa Francisc ne-a spus că suntem o "parte integrantă" a Bisericii universale. Aceste cuvinte sunt foarte importante pentru noi. Simțim o legătură spirituală cu Sfântul Părinte, însă contactele directe cu Biserica universală încă sunt limitate. Sfântul Părinte ne conduce pe drumul unității și comuniunii și ne încurajează "să fim puternici în credință și tari în unirea fraternă, martori bucuroși și promotori ai carității fraterne și cetățeni buni". Totuși există și situații dificile și voci diferite în China care dezbină și tulbură. Cred că problema este provocată de faptul că persoanele au fost dezbinate timp îndelungat de ideologii. În acest context, cuvintele Sfântului Părinte ne asigură de iubirea sa și de comuniunea noastră cu Biserica universală.

Ce impact are Papa Francisc?

Vocea Sfântului Părinte, care spune că este aproape de poporul chinez și de guvern, este foarte importantă pentru a dezactiva războiul rece, așa cum este importantă angajarea sa de a rămâne aproape de cei săraci și de cei marginalizați, de a promova o cultură ecologică, de a favoriza unitatea popoarelor și a culturilor și căutarea unei noi economii. Sfântul Părinte este cu adevărat condus de Duhul Sfânt și conduce Biserica și omenirea spre un viitor mai bun, o lume de pace.

Cum ați trăit această perioadă de epidemie și ce rol au avut catolicii în țară?

În această perioadă specială de criză și de pandemie, mulți catolici s-au simțit susținuți de credință și de speranță. Într-o minunată cateheză rostită în timpul unei audiențe de miercuri, Sfântul Părinte a spus: "Credința este protest împotriva unei condiții dureroase al cărei motiv nu-l înțelegem; non-credința înseamnă a ne limita să îndurăm o situație la care ne-am adaptat". Deși persoanele n-au putut merge în mod normal la liturghie din cauza bisericilor închise, oricum au avut mai mult timp pentru a sta cu familia și, în loc de a rămâne inactivi, au descoperi noi mijloace pentru a practica credința lor urmărind liturghia zilnică on line. Încă de la începutul izbucnirii lui Covid-19, a fost emoționant să vedem cum surori și credincioși catolici s-au străduit angajându-se în prima linie în voluntariat alături de persoanele mai nevoiașe fără a face distincție de credințe. Apoi, când în urmă cu două luni situația în străinătate s-a înrăutățit, și eu am fost implicat personal, împreună cu organizații catolice chineze ca Jinde Charities și Yahve Caritas, în trimiterea de zeci de mii de măști sanitare și dispozitive de protecție în Italia și în alte țări. Inițiative concrete care au fost susținute și de guvern și de persoane necatolice.

Mii de persoane au urmărit și în Republica Populară Chineză Liturghia celebrată zilnic de Papa în timpul ultimelor săptămâni. Cum a fost?

Pentru mulți catolici a fost o experiență minunată să urmărească Liturghiile zilnice ale Sfântului Părinte on line în această deosebită perioadă de timp. Este un fapt inedit pentru mulți credincioși să aibă acest contact direct cu Sfântul Părinte, să urmărească omilia sa, să primească binecuvântarea sa, să asculte cateheza sa. Acest lucru a fost posibil prin diferite platforme WeChat unde se putea urmări transmisia directă cu traducerile în chineză. Ne-am dat seama repede că această dificultate putea să devină o oportunitate. Exemplul Papei Francisc a fost încurajator și a determinat dieceze și preoți să facă la fel. De fapt, dacă la început unii preoți erau șovăitori să ofere servicii on line, cu exemplul Papei Francisc, preoții au devenit mai activi regândind munca lor pastorală în mod nou. Astfel s-au născut inițiative noi cum sunt lecțiile de catehism on line pentru copii și rugăciunea condusă de învățători și părinți. Încredințăm țara noastră și pe toți copiii Stăpânei Noastre de Sheshan pentru că această nouă generație este speranța și viitorul Bisericii.

(După agenția SIR, 30 mai 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 532.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat