Fericitul Vladimir Ghika - principe al carității
Participând la ceremonia beatificării fericitului Vladimir Ghika, la 31 august 2013, recitind, apoi, scrierile sale, precum și relatările despre viața sa, am ales câteva pasaje care m-au impresionat, în mod deosebit, încercând să le fac cunoscute și altora. Mons. Vladimir Ghika s-a născut la 25 decembrie 1873 și a murit la 16 mai 1954.
Întâlnirea din anul 1904, la Salonic (Grecia), cu sora Vincenza (Eleonora Pucci), "uimitoarea soră Pucci", din Congregația "Fiicele Carității ale Sfântului Vincențiu de Paul", a marcat începutul operelor de caritate prin deschiderea primului dispensar medical gratuit, "Bethleem Mariae" (1906), la București.
Preocupat de prezența lui Cristos în aproapele, dăruirea plină de curaj în îngrijirea bolnavilor, a fericitului Vladimir Ghika, a condus la construirea cunoscutului sanatoriu "Sfântul Vincențiu de Paul", astăzi Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", București, "operă de binefacere adresată săracilor, o operă catolică de apostolat prin caritate".
"În semn de venerație pentru sora Pucci și pentru sfântul Vincențiu de Paul, patronul primelor sale opere la București", prințul Vladimir a ales să fie hirotonit în Capela Lazariștilor, din Paris, în ziua de 7 octombrie 1923, lângă mormântul sfântului Vincențiu de Paul, ghidul său spiritual preaiubit.
Prima sa Liturghie va fi celebrată la casa mamă a Fiicelor Carității, în capela Medaliei Miraculoase unde au avut loc aparițiile Sfintei Fecioare.
În cartea "Liturghia aproapelui" (1932), fericitul Vladimir Ghika afirma: "Pe ce cale, în familia spirituală a sfântului Vincențiu de Paul, ești, de obicei, o ființă de caritate? Prin grija față de aproapele și, în special, față de suferințele lui. Prin ce gest vital și concret a vrut marele sfânt care ne slujește drept călăuză, bazându-se pe cuvintele Domnului din evanghelie, să vă facă în stare să vă îndepliniți misiunea? Substituindu-l pe Cristos cel unic, imuabil și desăvârșit, aproapelui imperfect, schimbător și multiplu prin sfânta obsesie a prezenței lui adevărate în celălalt, mai ales în acest celălalt în care - prin suferința care îl sustrage convențiilor vieții noastre și îl asociază la ispășire sau la răscumpărare, și prin sărăcia care îl dezbracă și îl face pur și simplu om - îl putem găsi mai ușor pe Omul-Dumnezeu. Există aici un fel de transsubstanțiere pe care Isus ne-o indică și pe care sfântul Vincențiu ne sfătuiește eficient să o realizăm conform Duhului Sfânt cu ce este mai bun în sufletul nostru. Trebuie să credem în aceasta, și fără prea mare efort, printr-un act de credință și de iubire în care ne dăm măsura exactă. Trebuie, pentru fericirea noastră și pentru cea a fraților noștri, să dăm crezare pe deplin acestui cuvânt al evangheliei ca și celorlalte cuvinte ale lui Dumnezeu. Exercițiul prezenței lui Isus în mizeria celuilalt se bazează pe cuvântul pe care îl credem, aici și pretutindeni, cu acea încredere absolută care este pecetea Bisericii adevărului și însuși glasul Duhului Sfânt în ea ca și în noi, glas care nu poate vorbi decât ca un adevărat Dumnezeu cu întregul absolut al lui Dumnezeu. Omul-Dumnezeu ne-a spus în grai omenesc cu autoritatea sa divină și cu simțul propriei veșnicii: Acesta este trupul meu; Biserica lui Dumnezeu îl crede pe cuvânt și își întemeiază pe aceasta partea cea mai intimă a vieții ei. Omul-Dumnezeu i-a spus ucenicului ales: Tu ești Petru; Biserica lui Dumnezeu îl crede pe cuvânt și se construiește, așa cum a spus el, pe acest cuvânt. Ne-a cerut să-l vedem pe el însuși în cel mai neînsemnat, în ultimul dintre frații noștri, pentru a-l ajuta și a-l iubi; îl credem din nou pe cuvânt, mărturisim că vrem să-l recunoaștem acolo în mod viu și continuu".
În încheiere, să spunem împreună rugăciunea compusă de fericitul Vladimir Ghika, pentru vizitarea săracilor (preluată de pe site-ul www.vladimirghika.ro): "Doamne, voi merge la unul dintre aceia pe care i-ai numit frații tăi, asemenea ție. Fie ca ofranda ce i-o voi aduce și inima cu care i-o voi dărui să fie bine primite de fratele meu nefericit. Fie ca, prin puterea ta, clipele petrecute alături de el, încercând să-i fac bine, să aducă, pentru el și pentru mine, roade de viață veșnică. Doamne, binecuvântează-mă prin mâinile săracilor tăi! Doamne, sprijină-mă în ochii săracilor tăi! Doamne, primește-mă într-o zi în sfânta tovărășie a săracilor tăi!"
Adrian Petruț
lecturi: 485.