|
Foto: Vatican News |
Papa Francic: Mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical (12 mai 2020)
Iubiți frați și surori!
Celebrăm astăzi Ziua Internațională a Asistentului Medical, în contextul Anului Internațional a Asistentului Medical și al Moașelor stabilit de Organizația Mondială a Sănătății. Tot în această zi amintim și bicentenarul nașterii lui Florence Nightingale, cea care a început asistența medicală modernă.
În acest moment istoric, marcat de urgența sanitară mondială provocată de pandemia virusului Covid-19, am redescoperit cât de fundamentală este importanța pe care o are rolul asistentului medical, dar și cel al moașei. Zilnic asistăm la mărturia de curaj și de sacrificiu a lucrătorilor sanitari, îndeosebi a asistenților și a asistentelor, care cu profesionalism, abnegație, simț de responsabilitate și iubire față de aproapele asistă persoanele afectate de virus, chiar cu riscul propriei sănătăți. Dovadă stă faptul că, din păcate, a crescut numărul lucrătorilor sanitari care au murit în îndeplinirea fidelă a slujirii lor. Mă rog pentru ei - Domnul îi cunoaște pe fiecare pe nume - și pentru toate victimele acestei epidemii. Cel Înviat să dea fiecăruia lumina paradisului, iar familiilor lor, întărirea credinței.
Dintotdeauna a asistenții medicali desfășoară un rol central în asistența sanitară. În fiecare zi, în contact cu bolnavii, experimentează trauma pe care o provoacă suferința în viața unei persoane. Sunt bărbați și femei care au ales să răspundă "da" unei vocații deosebite: aceea de a fi buni samariteni care iau asupra lor viața și rănile aproapelui. Păzitori și slujitori ai vieții, în timp ce administrează terapiile necesare, insuflă curaj, speranță și încredere1.
Dragi asistente medicale și asistenți medicali, responsabilitatea morală să conducă profesionalismul vostru, care nu se reduce la cunoștințele științifico-teoretice, ci este luminată constant de relația umană și umanizatoare cu bolnavul. "Îngrijindu-vă de femei și de bărbați, de copii și de bătrâni, în orice fază a vieții lor, de la naștere la moarte, sunteți angajați într-o ascultare continuă, menită să înțeleagă care sunt exigențele acelui bolnav, în faza prin care trece. De fapt, în fața singularității fiecărei situații, niciodată nu este suficientă urmarea unui protocol, ci se cere un continuu - și obositor! - efort de discernământ și de atenție față de fiecare persoană"2.
Voi - și mă gândesc și la moașe - sunteți aproape de persoane în momentele cruciale ale existenței lor, nașterea și moartea, boala și vindecarea, pentru a le ajuta să depășească situațiile mai traumatice. Uneori vă aflați alături de ele în timp ce mor, dând întărire și alinare în ultimele clipe. Prin această dăruire a voastră, voi sunteți printre "sfinții de la ușa de alături"3. Sunteți imaginea Bisericii "spital de campanie", care continuă să desfășoare misiunea lui Isus Cristos, care s-a apropiat și a vindecat persoane de tot soiul de rău și s-a aplecat să spele picioarele discipolilor săi. Mulțumesc pentru această slujire a voastră adusă omenirii!
În multe țări, pandemia a scos la iveală și multe carențe la nivel de asistență sanitară. Pentru aceasta, mă adresez responsabililor națiunilor din toată lumea pentru ca să investească în sănătate ca bun comun primar, potențând structurile și angajând mai mulți asistenți, așa încât să garanteze tuturor o îngrijire corespunzătoare, respectând demnitatea fiecărei persoane. Este important să recunoaștem în mod activ rolul esențial pe care această profesie îl are pentru îngrijirea pacienților, activitatea de urgență teritorială, prevenirea bolilor, promovarea sănătății, asistența în domeniul familial, comunitar, școlar.
Asistenții și asistentele, precum și moașele, au drept și merită să fie mai bine valorizați și implicați în procesele care se referă la sănătatea persoanelor și a comunității. Este demonstrat că a investi în ei îmbunătățește rezultatele în privința asistenței și sănătății în ansamblu. De aceea, trebuie crescut profilul lor profesional, furnizând instrumente potrivite la nivel științific, uman, psihologic și spiritual pentru formarea lor; de asemenea trebuie îmbunătățite condițiile lor de muncă și garantate drepturile lor pentru ca să poată desfășura slujirea lor în demnitate deplină.
În acest sens, asociațiile lucrătorilor sanitari au un rol important, deoarece, în afara faptului că oferă o formare organică, însoțesc pe fiecare aderent făcându-l să se simtă parte dintr-un corp unic și niciodată rătăcit și singur în fața provocărilor etice, economice și umane pe care le comportă profesia.
Îndeosebi moașelor, care asistă femeile însărcinate și le ajută să aducă pe lume pe copiii lor, le spun: munca voastră este una dintre cele mai nobile care există, fiind dedicată direct în slujba vieții și a maternității. În Biblie, numele a două moașe eroice, Șifra și Pua, sunt imortalizate la începutul cărții Exodului (cf. 1,15-21). Și astăzi Tatăl ceresc vă privește cu recunoștință.
Dragi asistenți, dragi asistente și moașe, fie ca această zi să pună în centru demnitatea muncii voastre, în folosul sănătății întregii societăți. Vouă, familiilor voastre și celor pe care-i îngrijiți asigur rugăciunea mea și împart din inimă binecuvântarea apostolică.
Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 12 mai 2020
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
Note
1 Cf. Noua Cartă a Lucrătorilor Sanitari, nr. 1-8.
2 Discurs adresat membrilor Federației Colegiilor de Asistenți Profesionali, 3 martie 2018.
3 Cf. Omilie, 9 aprilie 2020.
lecturi: 565.