Papa Francisc: Duminica a II-a a Paștelui (sau a Milostivirii Divine) (19 aprilie 2020)
Duminica trecută am celebrat învierea Învățătorului, astăzi asistăm la învierea discipolului. A trecut o săptămână, o săptămână pe care discipolii, deși l-au văzut pe Cel Înviat, au petrecut-o în teamă, stând "cu ușile încuiate" (In 20,26), fără măcar să reușească să-l convingă de înviere pe unicul absent, Toma. Ce face Isus în fața acestei necredințe temătoare? Se întoarce, se pune în aceeași poziție, "în mijlocul" discipolilor, și repetă același salut: "Pace vouă!" (In 20,19.26). Începe de la capăt. Învierea discipolului începe de aici, de la această milostivire fidelă și răbdătoare, de la descoperirea că Dumnezeu nu încetează să ne întindă mâna pentru a ne ridica din căderile noastre. El vrea ca să-l vedem așa: nu ca un stăpân cu care trebuie să reglementăm conturile, ci ca pe Tăticul nostru care ne ridică mereu. Mâna care ne ridică mereu este milostivirea: Dumnezeu știe că fără milostivire rămânem la pământ, că pentru a merge avem nevoie să fim puși din nou pe picioare.
Și tu poți să obiectezi: "Dar eu nu încetez niciodată să cad!". Domnul știe asta și este gata mereu să te ridice iarăși. El nu vrea ca să ne gândim încontinuu la căderile noastre, ci să privim la El, care în căderi vede niște fii care trebuie ridicați, în mizerii vede niște fii care trebuie iubiți cu milostivire. Astăzi, în această biserică devenită sanctuar al milostivirii în Roma, în duminica pe care în urmă cu douăzeci de ani sfântul Ioan Paul al II-lea a dedicat-o Milostivirii Divine, să primim încrezători acest mesaj. Isus i-a spus sfintei Faustina: "Eu sunt iubirea și milostivirea însăși; nu există mizerie care să se poată măsura cu milostivirea mea" (Jurnal, 14 septembrie 1937). După aceea, odată sfânta i-a spus lui Isus, cu satisfacție, că i-a oferit toată viața, tot ceea ce avea. Însă răspunsul lui Isus a surprins-o: "Nu mi-ai oferit ceea ce este efectiv al tău". Ce anume ținuse pentru ea sora aceea sfântă? Isus i-a spus cu amabilitate: "Fiică, dă-mi mizeria ta" (10 octombrie 1937). Și noi putem să ne întrebăm: "I-am dat Domnului mizeria mea? I-am arătat căderile mele pentru ca să mă ridice?". Sau există ceva ce încă țin înlăuntrul meu? Un păcat, o remușcare din trecut, o rană pe care o am înăuntru, o supărare față de cineva, o idee despre o anumită persoană... Domnul așteaptă ca să-i ducem mizeriile noastre, pentru a ne face să descoperim milostivirea sa.
Să ne întoarcem la discipoli. Îl părăsiseră pe Domnul în timpul Pătimirii și se simțeau vinovați. Însă Isus, întâlnindu-i, nu face predici lungi. Lor, care erau răniți înăuntru, le arată rănile sale. Toma le poate atinge și descoperă iubirea, descoperă cât a suferit Isus pentru el, care îl părăsise. În acele răni atinge cu mâna apropierea duioasă a lui Dumnezeu. Toma, care a venit mai târziu, când îmbrățișează milostivirea îi depășește pe ceilalți discipoli: nu crede numai în înviere, ci în iubirea nemărginită a lui Dumnezeu. Și face mărturisirea de credință cea mai simplă și cea mai frumoasă: "Domnul meu și Dumnezeul meu!" (v. 28). Iată învierea discipolului: se împlinește atunci când omenitatea sa fragilă și rănită intră în aceea a lui Isus. Acolo se risipesc îndoielile, acolo Dumnezeu devine Dumnezeul meu, acolo reîncepem să ne acceptăm pe noi înșine și să iubim propria viață.
Iubiți frați și surori, în încercarea prin care trecem, și noi, asemenea lui Toma, cu temerile noastre și îndoielile noastre, ne-am simțit fragili. Avem nevoie de Domnul, care vede în noi, dincolo de fragilitățile noastre, o frumusețe de nesuprimat. Cu El ne redescoperim prețioși în fragilitățile noastre. Descoperim că suntem ca niște cristale foarte frumoase, fragile și prețioase în același timp. Și dacă, așa cum este cristalul, suntem transparenți în fața Lui, lumina sa, lumina milostivirii, strălucește în noi și, prin noi, în lume. Iată motivul pentru a fi, așa cum ne-a spus Scrisoarea lui Petru, "plini de bucurie, chiar dacă acum [...], pentru puțin timp, trebuie să ne întristăm de felurite încercări" (1Pt 1,6).
În această sărbătoare a Milostivirii Divine, vestea cea mai frumoasă vine prin discipolul venit mai târziu. Lipsea numai el, Toma. Însă Domnul l-a așteptat. Milostivirea nu părăsește pe cel care rămâne în urmă. Or, în timp ce ne gândim la o refacere lentă și obositoare din pandemie, se strecoară tocmai acest pericol: a uita pe cel care a rămas în urmă. Riscul este ca să ne lovească un virus și mai rău, cel al egoismului indiferent. Se transmite pornind de la ideea că viața se îmbunătățește dacă îmi merge mie mai bine, că totul va fi bine dacă va fi bine pentru mine. Se pornește de aici și se ajunge la selecționarea persoanelor, la rebutarea celor săraci, la jertfirea celui care se află în urmă pe altarul progresului. Însă această pandemie ne amintește că nu există diferențe și granițe între cei care suferă. Toți suntem fragili, toți suntem egali, toți suntem prețioși. Ceea ce se întâmplă ne zdruncină înăuntru: este timpul de a înlătura inegalitățile, de a vindeca nedreptatea care amenință la rădăcină sănătatea întregii omeniri! Să învățăm de la comunitatea creștină de la începuturi, descrisă în cartea Faptele Apostolilor. A primit milostivire și trăia cu milostivire: "Toți cei care credeau erau împreună și aveau toate în comun: își vindeau proprietățile și bunurile și le împărțeau tuturor, după cum avea nevoie fiecare" (Fap 2,44-45). Nu este ideologie, este creștinism.
În comunitatea aceea, după învierea lui Isus, numai unul rămăsese în urmă și ceilalți l-au așteptat. Astăzi pare contrariul: o mică parte a omenirii a mers înainte, în timp ce majoritatea a rămas în urmă. Și fiecare ar putea să spună: "Sunt probleme complexe, nu-mi revine mie să mă îngrijesc de cei nevoiași, alții trebuie să se gândească la asta!". Sfânta Faustina, după ce l-a întâlnit pe Isus, a scris: "Într-un suflet suferind trebuie să-l vedem pe Isus Răstignit și nu un parazit sau o povară... [Doamne], ne dai posibilitatea de a ne exercita în faptele de milostenie și noi ne exercităm în judecăți" (Jurnal, 6 septembrie 1937). Însă ea însăși, într-o zi i s-a plâns lui Isus că, fiind milostivi, suntem considerați naivi. A spus: "Doamne, abuzează adesea de bunătatea mea". Și Isus: "Nu contează, fiica mea, nu-ți face griji, tu fii mereu milostivă cu toți" (24 decembrie 1937). Cu toți: să nu ne gândim numai la interesele noastre, la interesele de parte. Să profităm de această încercare ca de o oportunitate pentru a pregăti ziua de mâine a tuturor, fără a rebuta pe nimeni: a tuturor. Pentru că fără o viziune de ansamblu nu va exista viitor pentru nimeni.
Astăzi iubirea dezarmată și dezarmantă a lui Isus învie inima discipolului. Și noi, asemenea apostolului Toma, să primim milostivirea, mântuire a lumii. Și să folosim milostivire față de cei care sunt mai slabi: numai așa vom reconstrui o lume nouă.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 888.